Croup

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Croup
Classification and external resources
The steeple sign as seen on an AP neck X-ray of a child with croup
ICD-10 ICD-10 Chapter J|J050
ICD-9 464.4
DiseasesDB 13233
MedlinePlus 000959
eMedicine ped/510 emerg/370 radio/199
MeSH D003440

Croup (utawa laringotrakeobronkitis) tegese infeksi dalan ambegan sing disebabake déning infeksi nemen/parah ing dalan ambegan bageyan ndhuwur. Infeksi kasebut nyebabake abuhing gorokan njero. Amarga abuh kaya mengkono, pasien dadi ora bisa ambegan kanthi normal; banjur dadiya gejala Croup ya ikuwatuk sing "njegog" , stridor (mengi sing nganti nyuwara ngik), lan swara sing serak gerok. Gejala Croup bisa entheng, sedhengan, utawa, nemen, lan biyasane tambah nemen nalika wayah bengi. Dosis steroid oral sepisan bisa ngobati infeksi kasebut. Kadhangkala epinefrin uga digunakake ing kasus-kasus sing luwih nemen. Arang kedadeyane yen pasien kudu dirumat ing rumah sakit.

Croup didiagnosis adhedhasar kahanan klinis, panyebab gejala sing luwih nemen wis ora dianggo manèh (contone, epiglottitis utawa barang asing sing nyangkut ing dalan ambegan). Panlesihan bab-bab liyane—kayata tes getih, ronsen sinar-X, lan kultur—ora diprelokake. Croup ya iku kahanan biyasa sing ditemokake ing 15% bocah, sing umurane antarane 6 sasi nganti 5–6 taun. Remaja karo wong dewasa arang kena Croup.

Tandha lan gejala[besut | besut sumber]

Gejala Croup antara liya watuk "njegog", stridor(ambegan nganti nyuwara ngik), serak gerok, lan angel ambegan sing biyasane tambah nemen ing wayah bengi.[1] Watuk "njegog" mau asring digambarake memperanjing laut utawa singa laut nyeluk.[2] Nangis bisa marahi ambegan ngak-ngik mau saya nemen; ngak-ngik bisa amarga dalan napas saya ciyut. Ambegan ngak-ngik bisa mudhun nyata banget nalika Croup saya nemen.[1]

Gejala liyane kayata panas, coryza (gejala sing biyasa tuwuh ing lara masukangin), lan dhadha sing katon ketarik mlebu.[1][3] Ngeces utawa praupan lara menehi pratandha kahanan medis liyane.[3]

Panyebab[besut | besut sumber]

Sawijining virus bisa nyebabake Croup.[1][4] Saperang wong nggunakake tembung kasebut kanggo ngatutakelaringotrakeitis nemen, Croup spasmodik, dipteri laringeal, trakeitis asebab bakteri, laringotrakeobronkitis, lan laringotrakeobronkopneumonitis nemen. Rong kahanan sing sinebut pisanan ngatutake virus lan nduwe gejala sing luwih entheng; patang kahanan sabanjure disebabake déning bakteri lan biyasane luwih nemen.[2]

Asebab Virus[besut | besut sumber]

Ing 75% kasus virus parainfluenza, utamane tipe 1 lan 2, dadi virus sing nyebabake Croup/laringotrakeitis akut.[5] Kadhangkala viruse ya iku virus liyane sing bisa nyebabake Croup kalebu virus influenza A lan B, campak, adenovirus lan virus respiratory syncytial (RSV).[2] Croup spasmodik (Croup sing nganggo watuk njegog) disebabake déning gugusing virus sing padha karo panyebab laringotrakeitis akut, nanging ora nuwuhake tandha-tandha infeksi sing biyasa (kayata panas, pancingen, lan nambahing cacah sel darah putih).[2] Pangobatan, lan tanggepan tumrap obat uga memper penyakit mau.[5]

Asebab Bakteri[besut | besut sumber]

Croup sing disebabake déning bakteri bisa diperang dadi dipteri laringeal, trakeitis bakteri, laringotrakeobronkitis, lan laringotrakeobronkopneumonitis.[2] Dipteri laringeal disebabake déning Corynebacterium diphtheriae , trakeitis asebab bakteri, laringotrakeobronkitis, lan laringotrakeobronkopneumonitis utamane disebabake déning virus nanging bakteri uga melu katut dadi panyebab. Bakteri sing paling umum dadi panyebab ya ikuStaphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae, lan Moraxella catarrhalis.[2]

Mekanisme[besut | besut sumber]

Infeksi virus mlebu ing njero sel darah putih banjur nyebabake abuhing laring, trakea, lan ngambaning bronki[4] (dalan ambegan). Kahanan abuh kasebut bisa nyebabake angeling ambegan.[4]

Diagnosis[besut | besut sumber]

Croup ateges diagnosis klinis.[4]Tumindak sapisanan ya iku misahake kahanan obstruktif/bengek liyane ing dalan ambegan, utamaneepiglotitis, barang temangsanging dalan ambegan, stenosis subglotik, angioedema, abses retrofaringeal, lantrakeitis bakteri.[2][4]Yen pamriksan Ronsening bageyan gulu ora dilakoni sacara rutin,[4]nanging saora-orane dilakoni sapisan, asile bakal nuduhake bageyan trakea sing katon nyiyut sing biyasa tumon ing penyakit iki, sinebut tandha menara/steeple sign, amarga wujude sing memper menara greja menara. Tandha menara iki ora katon ing separoning kasus sing dumadi.[3]Tes getihlan kultur viruss(tes virus) bisa nyebabake iritasi sing ora prelu ing dalan ambegan.[4]Ewasemono kultur virus, sing dijupuk sacara nasofaringeal(ya iku cara nggunakake selang kanggo nyedhot riak saka irung), bisa digunakake kanggo mesthekake panyebab sing satemene. Kultur iki biayasane diwatesi mung kanggo panaliten.[1]Yen pasien durung mari-mari nggone lara sawise diwenehi pangobatan standar, tes sabanjure bisa ditindaki kanggo mriksa ana oraning bakteri.[2]

Abot oraning penyakit

Sistem sing paling umum digunakake kanggo nglasifikasi abot oraning Croup ya iku skor Westley. Tes iki luwih kerep digunakake kanggo panaliten tinimbang praktek klinis.[2]Croup dumadi saka gunggunging biji sing ditrapake tumrap 5 faktor: tingkating kasadaran, sianosis, stridor, mlebuning ambegan, lan retraksi.[2]Biji sing dipasangake ing saben faktor katulis ing tabel ing sisih tengen, lan gunggung keprukke antarane saka 0 nganti 17.[6]

  • Gunggung skor ≤ 2 nandhakake dumadining Croup entheng . Pasien bisa nuduhake watuk njegog lan swara serak, nanging ora ana ambegan ngak-ngik (wheezing) nalika ngaso.[5]
  • Gunggung skor 3–5 mlebu ing kelas Croup sedheng — pasien nuduhake ambegan ngak-ngik lan sawetara tandha liyane.[5]
  • Gunggung skor 6–11 kalebu Croup nemen . Croup iki ditandhani stridor sing cetha banget, uga nuduhake bageyan dhadha sing ketarik mlebu.[5]
  • Gunggung skor ≥ 12 padha karo gagal napas sing bisa dumadi. Ewasemono watuk njegog lan ambegan ngak-ngik wis ora ketara manèh ing tingkatan iki.[5]

85% pasien bocah sing mlebu UGD nandhang penyakit sing entheng; Croup nemen arang kedadeyane (<1%).[5]

Panyegahan[besut | besut sumber]

Imunisasi (vaksin) kanggo influenza lan dipteri bisa nyegah kedadeyane Croup.[2]

Pangobatan[besut | besut sumber]

Bocah-bocah sing nandhang Croup kudu bisa digawe tetep anteng lan sabar.[4] Steroid rutin diwenehake, tambah epinefrin yen penyakite nemen.[4] Bocah-bocah sing nandhang saturasi oksigen (oksigen sing ana ing getih) sangisore 92% kudu diwenehi oksigen,[2] lan pawongan sing nandhang Croup nemen/abot bisa dilebokake rumah sakit kanggo observasi.[3] Yen mbutuhake oksigen, prayogane diwenehake sacara "blow-by" (ya iku nyelehake sumbering (selang) oksigen ing sacedhaking raine bocah) amarga cara iki bisa ngurangi agitasi/kejang yen dibandhingake karo nganggo masker.[2] Yen diobati, mung kurang saka 0.2% pasien sing mbutuhake intubasi endotrakeal(pamasangan selang ing njero dalan ambegan).[6]

Steroid[besut | besut sumber]

Kortikosteroid, kayata deksametason lan budesonida, bisa digunakake kanggo nambani Croup ing bocah cilik.[7] Ambegan langsung bisa lega sajroning nem jam sawise obat diwenehake.[7] Obat-obatan kaya ngene bisa mandi lumantar cara oral (diombe), parenteral (disuntikake), utawa diserot, nanging cara diombe sing paling disenengi.[4] Biyasane mung prelu dosis sepisan wae, lan wis umum dianggep aman.[4] Deksametason sing dosise 0,15, 0,3 lan 0,6 mg/kg katone uga padha mandine.[8]

Epinefrin[besut | besut sumber]

Croup sedhengan lan nemen bisa ditulung nganggo nebulisasi epinefrin(larutan sing bisa diserot banjur bisa ngambakake dalan ambegan)[4] Epinefrin bisa langsung ngedhunake nemene Croup ing 10–30 menit, ewasemono apike paling mung bisa nganti 2 jam wae.[1][4] Yen kahanan apik mau bisa terus nganti wektu 2–4 jam sawise diobati tanpa ana komplikasi liyane, pasien bocah biyasane bisa langsung digawa mulih saka rumah sakit.[1][4]

Liyane[besut | besut sumber]

Obat Croup liyane wis nate ditliti, nanging ora ana bukti sing cukup kanggo ndhukung panggunan obat-obatan kasebut. Nyerot uap panas utawa hawa humidifikasi ya iku pangobatan pribadhi tradisional, nanging panaliten klinis ora bisa nemokake bukti mandine cara kasebut[2][4] lan saiki arang dianggo manèh.[9] Panggunan obat watuk, sing biyasane ngandhutdektrometorfan lan/utawa guiafenesin, iku ora apik.[1] Biyen, yyerot heliox (campuran helium lan oksigen) kanggo ngurangi ambegan sing abot wis nate dianggo, nanging ora ana bukti sing ndhukung panggunane.[10] Croup ya iku penyakit sing disebabake virus, mulaantibiotik ora digunakake kejaba bakteri diprakirakake uga dadi panyebab.[1] Antibiotik vankomisin lan sefotaksim disaranake kanggo infeksi bakteri.[2] Ing kasus-kasus nemen sing gegayutan karo influenza A utawa B,antivirus pangalang neuraminidase bisa diwenehake.[2]

Prognosis[besut | besut sumber]

Croup sing disebabake déning virus biyasane mung penyakit sing maridhewe lan mung sedhela; penyakit iki arang nyebabake pasien nemahi pati amarga gagal ambegan lan/utawaserangan jantung.[1] Gejala biyasane mundhak dadi apik ing rong dina, nanging bisa uga nganti pitung dina.[5] Komplikasi liya nanging ora biyasa ya iku trakeitis asebab bakteri, pneumonia, lan edema paru.[5]

Epidemiologi[besut | besut sumber]

Kira-kira 15% bocah, biyasane saumuran antarane 6 wulan nganti 5–6 taun, wis nate kena Croup.[2][4] Croup dadi penyakit sing nyebabake 5% rumatan rumah sakit kanggo gugus umur iki.[5] Senajan arang, bocah saumuran 3 sasi nganti sagedhene 15 taun nduweni penyakit iki.[5] Lanang 50% luwih kerep kena tinimbang wadon; Croup uga luwih kerep kedadeyan ing musim gugur.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Tembung croup asale saka tembung kriya Basa Inggris Modhern Wiwitan croup, ateges "nangis kanthi swara serak"; aran kasebut kawitane digunakake kanggo penyakit kasebut ing Skotlandia banjur dadi kawentar ing abad 18.[11] Croup amarga penyakit dipteri wis dipahami kawit mangsane Homer ing jaman Yunani Kuna. Ing taun 1826, Bretonneau mbedakake Croup asebab virus karo Croup amarga dipteri.[12] Wong-wong Prancis ngarani Croup asebab virus nganggo tembung "faux-croup," lan nggunakake "Croup" kanggo penyakit sing disebabake déning bakteri dipteri.[9] Croup asebab dipteri mundhak meh ora dipahami amarga tekane imunisasi efektif.[12]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Cherry JD (2008). "Clinical practice. Croup". N. J. Med. 358 (4): 384–91. doi:10.1056/NEJMcp072022. PMID 18216359. 
  3. ^ a b c d "Diagnosis and Management of Croup" (PDF). BC Children’s Hospital Division of Pediatric Emergency Medicine Clinical Practice Guidelines. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l Johnson D (2009). "Croup". Clin Evid (Online) 2009. PMC 2907784. PMID 19445760. 
  6. ^ a b c Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  7. ^ a b Russell KF, Liang Y, O'Gorman K, Johnson DW, Klassen TP (2011). Klassen, Terry P, ed. "Glucocorticoids for croup". Cochrane Database Syst Rev 1 (1): CD001955. doi:10.1002/14651858.CD001955.pub3. PMID 21249651. 
  8. ^ Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  9. ^ a b Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  10. ^ Vorwerk C, Coats T (2010). Vorwerk, Christiane, ed. "Heliox for croup in children". Cochrane Database Syst Rev 2 (2): CD006822. doi:10.1002/14651858.CD006822.pub2. PMID 20166089. 
  11. ^ Online Etymological Dictionary, croup. Accessed 2010-09-13.
  12. ^ a b Feigin, Ralph D. (2004). Textbook of pediatric infectious diseases. Philadelphia: Saunders. p. 252. ISBN 0-7216-9329-6. 
Skor Westley: Klasifikasi nemen orane Croup[5][6]
Fitur Cacahing biji kanggo fitur iki
0 1 2 3 4 5
Retraksi Dhadha
Ora ana Entheng Sedheng Nemen/parah
Stridor Ora ana Dibarengi
agitasi
Nalika ngaso


Sianosis Ora ana


Dibarengi
agitasi
Nalika ngaso
Tingkating
kasadaran
Normal



Disorientasi
Ambegan mlebu Normal Kurang Mudhun nemen


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Croup&oldid=1003102"