Claudius Ptolemaeus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Konsep artis jaman pertengahan saka Claudius Ptolemaeus

Claudius Ptolemaeus (basa Yunani: Κλαύδιος Πτολεμαῖος; 90168), iku ahli géografi, astronom, lan astrolog kang urip ing jaman Helenistik ing provinsi Romawi, Aegyptus.

Ptolomaeus iku pengarang sawetara risalah ngèlmiah, telung ing antarané mengko bakal nduwé peranan wigati ing perkembangan keilmuwan Islam lan Éropah. Sing kapisan iku risalah astronomi kang ditepangi Almagest (ing basa Yunani Η μεγάλη Σύνταξις, "Risalah Gedhé"). Sing kapindho Geographia, iki isiné dhiskusi tliti prakara kawruh géografi Helenistik. Sing kaping telu iku risalah astrologi kang diarani Tetrabiblos (Patang buku) ing endi Ptolemeus nyoba ngadhaptasi astrologi horoskop menyang filosofi alam Aristotelian.