Claudius Ptolemaeus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Konsep artis jaman pertengahan saka Claudius Ptolemaeus

Claudius Ptolemaeus (basa Yunani: Κλαύδιος Πτολεμαῖος; 90168), iku ahli geografi, astronom, lan astrolog sing urip ing jaman Helenistik ing propinsi Romawi, Aegyptus.

Ptolomaeus iku pengarang sawetara risalah ngèlmiah, telung ing antarané mengko bakal nduwé peranan wigati ing perkembangan keilmuwan Islam lan Éropah. Sing kapisan iku risalah astronomi sing ditepangi Almagest (ing basa Yunani Η μεγάλη Σύνταξις, "Risalah Gedhé"). Sing kapindho Geographia, iki isiné dhiskusi tliti perkara kawruh geografi Helenistik. Sing kaping telu iku risalah astrologi sing diarani Tetrabiblos (Patang buku) ing endi Ptolemeus nyoba ngadhaptasi astrologi horoskop menyang filosofi alam Aristotelian.