Cinchona

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cinchona
Cinchona.pubescens01.jpg
Cinchona pubescens - bunga
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Rubiaceae
Génus: Cinchona
L. 1753
Spesies

sekitar 25 spésies

Cinchona iku genus sing anggotané watara 25 spésies saka suku Rubiaceae sing asalé saka Amérika Kidul tropika. Anggota genus iki arupa tanduran perdu gedhé utawa wit cilik ijo abadi sing tuwuh nganti 5—15 meter.

Kulit wit-é arupa sumber manéka jinis alkaloid, sing paling dikenal yakuwi kinina, sawijining senyawa antipiretik (penawar demam) sing mliginé dianggo nambani malaria. Saka akèh pengasil kinina, mung C. officinalis lan C. pubescens (sin. C. succirubra) sing dibudidayaké ing perkebunan. C. officinalis subsp. ledgeriana sing dianggo minangka wit ngisor. Jinis-jinis iki dikenal sajeroning perdagangan minangka tanduran kina.

Spesies[besut | besut sumber]

  • Cinchona antioquiae L.Andersson (1998).
  • Cinchona asperifolia Wedd. (1848).
  • Cinchona barbacoensis H.Karst. (1860).
  • Cinchona × boliviana Wedd. (1848).
  • Cinchona calisaya Wedd. (1848).
  • Cinchona capuli L.Andersson (1994).
  • Cinchona fruticosa L.Andersson (1998).
  • Cinchona glandulifera Ruiz & Pav. (1802).
  • Cinchona hirsuta Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona krauseana L.Andersson (1998).
  • Cinchona lancifolia Mutis (1793).
  • Cinchona lucumifolia Pav. ex Lindl. (1838).
  • Cinchona macrocalyx Pav. ex DC. (1829).
  • Cinchona micrantha Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona mutisii Lamb. (1821).
  • Cinchona nitida Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona officinalis L. (1753)
  • Cinchona parabolica Pav. in J.E.Howard (1859).
  • Cinchona pitayensis (Wedd.) Wedd. (1849).
  • Cinchona pubescens Vahl (1790), syn. C. succirubra
  • Cinchona pyrifolia L.Andersson (1998).
  • Cinchona rugosa Pav. in J.E.Howard (1859).
  • Cinchona scrobiculata Humb. & Bonpl. (1808).
  • Cinchona villosa Pav. ex Lindl. (1838).
  • Cinchona robusta
  • Cinchona hybrida

Pranala njaba[besut | besut sumber]