Cinchona

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cinchona
Cinchona
Cinchona pubescens - bunga
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
ordo: Gentianales
kulawarga: Rubiaceae
Genus: Cinchona
L. 1753
Spesies

sekitar 25 spesies

Cinchona iku genus sing anggotané watara 25 spesies saka suku Rubiaceae sing asalé saka Amérika Kidul tropika. Anggota genus iki arupa tanduran perdu gedhé utawa wit cilik ijo abadi sing tuwuh nganti 5—15 meter.

Kulit wit-é arupa sumber manéka jinis alkaloid, sing paling dikenal yakuwi kinina, sawijining senyawa antipiretik (penawar demam) sing utamané dianggo nambani malaria. Saka akeh pengasil kinina, mung C. officinalis lan C. pubescens (sin. C. succirubra) sing dibudidayaké ing perkebunan. C. officinalis subsp. ledgeriana sing dianggo minangka wit ngisor. Jinis-jinis iki dikenal jroning perdagangan minangka tanduran kina.

Spesies[sunting | sunting sumber]

  • Cinchona antioquiae L.Andersson (1998).
  • Cinchona asperifolia Wedd. (1848).
  • Cinchona barbacoensis H.Karst. (1860).
  • Cinchona × boliviana Wedd. (1848).
  • Cinchona calisaya Wedd. (1848).
  • Cinchona capuli L.Andersson (1994).
  • Cinchona fruticosa L.Andersson (1998).
  • Cinchona glandulifera Ruiz & Pav. (1802).
  • Cinchona hirsuta Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona krauseana L.Andersson (1998).
  • Cinchona lancifolia Mutis (1793).
  • Cinchona lucumifolia Pav. ex Lindl. (1838).
  • Cinchona macrocalyx Pav. ex DC. (1829).
  • Cinchona micrantha Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona mutisii Lamb. (1821).
  • Cinchona nitida Ruiz & Pav. (1799).
  • Cinchona officinalis L. (1753)
  • Cinchona parabolica Pav. in J.E.Howard (1859).
  • Cinchona pitayensis (Wedd.) Wedd. (1849).
  • Cinchona pubescens Vahl (1790), syn. C. succirubra
  • Cinchona pyrifolia L.Andersson (1998).
  • Cinchona rugosa Pav. in J.E.Howard (1859).
  • Cinchona scrobiculata Humb. & Bonpl. (1808).
  • Cinchona villosa Pav. ex Lindl. (1838).
  • Cinchona robusta
  • Cinchona hybrida

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cinchona&oldid=822193"