Chiyoda, Tokyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox kutha Jepang

Seimon Ishibashi ing Astana Kekaisaran Tokyo (Kōkyo)
Gedung Parlemèn Jepang
Kantor Perdana Menteri Jepang (Kantei)

kutha Chiyoda (千代田区 Chiyoda-ku?) punika salah satunggal saking 23 dhistrik istimewa ingkang mapan wonten ing pusat kutha Tokyo, Jepang. Tokyo punika prefektur saéngga dhistrik kutha Chiyoda punika sejajar kaliyan kutha. Ing tengahing kutha Chiyoda wonten Astana Kekaisaran Tokyo. Kirang langkung 12% wewengkon kutha punika arupi kawasan ijo kagunganipun astana.[1]

Parlemèn Jepang, Mahkamah Agung Jepang, Kantor Perdana Menteri Jepang, lan kantor-kantor kementerian mapan wonten ing kutha Chiyoda. Kawasan Nagatachō, Tokyo lan Kasumigaseki punika kalebet pusat pamaréntahan lan birokrasi Jepang. Kantor pusat bank utama ing Jepang, ariwarta nasional, lan perusahaan-perusahaan ageng mapan wonten ing kawasan Marunouchi lan Ōtemachi. Pusat belanja ugi mapan wonten ing kawasan Marunouchi. Wonten ing kawasan Kanda punika dados pusating panerbitan. Déné kawasan Jinbōchō dipunwastani "kutha buku" amargi saking kathahipun toko buku ingkang wonten ing kawasan punika. Pusat èlèktronik Akihabara wonten ing kawasan Sotokanda. Nippon Budokan ing kawasan Kitanomaru Kōen déné kawasan permukiman ingkang mewah wonten ing Surugadai.

Sareng kaliyan kutha Chūō lan Minato, Chiyoda kalebet salah satunggal saking 3 pusat kutha ing Tokyo. Kathahipun wewengkon kutha Chiyoda punika kebak kaliyan gedung-gedung ageng lan inggil sarta kantor pamaréntahan. Papan kanggé manggon rakyat biyasa punika boten ing papan punika, saéngga nalika wanci awan cacahipun penduduk langkung kathah tinimbang nalika wanci dalu. Ing antawisipun 23 dhistrik istimewa Tokyo, kutha Chiyoda kagungan jumlah penduduk wanci dalu ingkang paling sakedhik. Nalika wanci dalu, kutha punika namung kagungan penduduk kirang langkung 44 èwu tiyang. Kuwalikan ing wanci awan, kutha punika ramé déning tiyang dumugi satunggal yuta tiyang.[1]

Géografi[besut | besut sumber]

Distrik kutha Chiyoda dipunubengi déning dhistrik kutha Chūō, Minato, Shinjuku, Bunkyō, lan Taitō.

Sajarah[besut | besut sumber]

Saking jaman Edo, wewengkon punika mekar minangka pusat pamaréntahan Jepang. Rumiyinipun ing wewengkon punika kathah panggènan kagem daimyo lan hatamoto.[2] Nalika taun 1878, Tokyo dipunpérang dados 15 dhistrik kutha ingkang langkung alit, kalebet dhistrik kutha Kojimachi lan dhistrik kutha Kanda. Nama kutha punika dipunpendhet saking nama sanès kagem Astana Edo, inggih punika Astana Chiyoda. Distrik kutha Chiyoda, kadhapuk ing tanggal 15 Maret 1947 saking gabungan kalih ditrik kutha Kojimachi lan Kanda.[2]

Transportasi[besut | besut sumber]

Stasiun Tokyo mapan wonten ing Chiyoda.

Sepur (Kereta api)[besut | besut sumber]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Universitas[besut | besut sumber]

Negeri[besut | besut sumber]

Swasta[besut | besut sumber]

Akademi[besut | besut sumber]

Sekolah Menengah Atas[besut | besut sumber]

Prefektur[besut | besut sumber]

Distrik kutha[besut | besut sumber]

Swasta[besut | besut sumber]

Papan kelairan[besut | besut sumber]

Artis[besut | besut sumber]

Sastrawan[besut | besut sumber]

Arsitèk[besut | besut sumber]

Atlet[besut | besut sumber]

Papan pariwisata[besut | besut sumber]

Akihabara

Musiyum[besut | besut sumber]

Bangunan mawi piwulang sajarah[besut | besut sumber]

  • Katedral Nicholai (Nicholai-do)
  • Tilasing Pura Edo Gerbang Tayasu, Gerbang Shimizu, Gerbang Soto-sakurada.
  • Tilasing Gedung Kementerian Kehakiman Jepang (Hōmushō Kyūhonkan)
  • Gedung Meiji Seimei
  • Stasiun Tokyo sisih Marunouchi

Kuil[besut | besut sumber]

Taman[besut | besut sumber]

Media massa[besut | besut sumber]

Stasiun radio[besut | besut sumber]

Surat kabar[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]