Tōhoku Shinkansen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Tōhoku Shinkansen
Shinkansen Seri E5 ing layanan Hayabusa, Maret 2011
Overview
Native name東北新幹線
StatusOperasional
Owner JR East (Saka Tōkyō menyang Morioka)
JRTT (Saka Morioka menyang Shin-Aomori)
LocaleTokyo; Prefektur Saitama, Tochigi, Fukushima, Miyagi, Iwate lan Aomori
TerminiTokyo
Shin-Aomori
Stations23
Service
TypeShinkansen
Operator(s) JR East
Depot(s)Tokyo, Oyama, Nasushiobara, Sendai, Morioka, Shin-Aomori
Rolling stockSeri E2, Seri E3, Seri E5, Seri E6, Seri H5
History
Opened23 Juni 1982
Technical
Line length674.9 km
Track gauge1.435 mm (4 ft 8 12 in)
Electrification25 kV AC, 50 Hz, listrik aliran dhuwur
Operating speed320 km/j (200 mpj) , 360 km/j (225 mpj) upgrade in progress
Route map

Tōhoku Shinkansen (東北新幹線? secara harfiah "Shinkansen timur laut") yaiku jalur sepur Shinkansen kacepetan dhuwur Jepang, sing nyambungake Tokyo karo Aomori ing Prefektur Aomori kanthi dawane rute 674.9 km (419.4 mi), ndadekake jalur Shinkansen paling dawa ing Jepang. Iki lumaku ngliwati wilayah Tōhoku sing luwih jarang pedunung ing pulo utama Jepang, Honshu, lan diterusake dening Hokkaido Shinkansen liwat Seikan Tunnel menyang Shin-Hakodate-Hokuto (bagean iki dibukak Maret 2016) lan samesthine bakal diterusake menyang Sapporo ing taun 2030.

Iki duwe rong jalur cabang Mini-shinkansen, Yamagata Shinkansen lan Akita Shinkansen. Jalur kasebut dilakokno dening East Japan Railway Company (JR East).

Layanan[besut | besut sumber]

Ana papat layanan sing beroperasi:

  • Hayabusa, Tokyo – Shin-Aomori/Shin-Hakodate-Hokuto mandheg winates, wiwit 5 Maret 2011
  • Hayate, Morioka/Shin-Aomori – Shin-Hakodate-Hokuto mandheg winates, wiwit 26 Maret 2016, (jeneng iki wis digunakake wiwit 1 Desember 2002)
  • Yamabiko, Tokyo – Sendai mandheg winates, lan kabeh stasiun menyang Morioka, wiwit Juni 1982
  • Nasuno, Tokyo – Oyama/Nasushiobara/Kōriyama kabeh stasiun, wiwit 1995

Siji layanan wis mandheg:

  • Aoba, Tokyo – Sendai kabeh stasiun, Juni 1982 – Oktober 1997 (digabungake karo Nasuno)

Liwat sepur ing jalur Akita Shinkansen lan Yamagata Shinkansen uga lumaku ing jalur Tōhoku Shinkansen saben saka Morioka lan Fukushima.

Ing Maret 2021, kacepetan jalur maksimal yaiku 110 km/j (70 mpj) antarane Tokyo lan Ueno, 130 km/j (80 mpj) antarane Ueno lan Ōmiya, 275 km/j (170 mpj) antarane Ōmiya lan Utsunomiya, 320 km/j (200 mpj) antarane Utsunomiya lan Morioka, lan 260 km/j (160 mpj) antarane Morioka and Shin-Aomori.[1][2][3]

Dhaptar stasiun[besut | besut sumber]

Legenda:

Kabeh sepur mandheg
Sawetara sepur mandheg
Kabeh sepur liwat
Stasiun Basa Jepang Adoh (km) Nasuno Yamabiko Hayabusa Hayate Transfer Lokasi
Tokyo 東京 0.0 Chiyoda Tokyo
Ueno 上野 3.6 Taitō
Ōmiya 大宮 31.3 Ōmiya-ku, Saitama Prefektur Saitama
Oyama 小山 80.6
Oyama Prefektur Tochigi
Utsunomiya 宇都宮 109.0
Utsunomiya
Nasushiobara 那須塩原 152.4
  • JU Jalur Utsunomiya
Nasushiobara
Shin-Shirakawa 新白河 178.4 Nishigō Prefektur Fukushima
Kōriyama 郡山 213.9
Koriyama
Fukushima 福島 255.1
Fukushima
Shiroishi-Zaō 白石蔵王 286.2 Shiroishi Prefektur Miyagi
Sendai 仙台 325.4 Aoba-ku, Sendai
Furukawa 古川 363.8 Ōsaki
Kurikoma-Kōgen くりこま高原 385.7 Kurihara
Ichinoseki 一ノ関 406.3
Ichinoseki Prefektur Iwate
Mizusawa-Esashi 水沢江刺 431.3 Ōshū
Kitakami 北上 448.6
Kitakami
Shin-Hanamaki 新花巻 463.1 Hanamaki
Morioka 盛岡 496.5
Morioka
Iwate-Numakunai いわて沼宮内 527.6
  • Jalur Iwate Galaxy Railway (IGR)
Iwate
Ninohe 二戸 562.2
  • Jalur Iwate Galaxy Railway (IGR)
Ninohe
Hachinohe 八戸 593.1 Hachinohe Prefektur Aomori
Shichinohe-Towada 七戸十和田 628.2 Shichinohe
Shin-Aomori 新青森 674.9
Aomori
Liwat-layanan menyang Shin-Hakodate-Hokuto liwat Hokkaido Shinkansen

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "300km/hのトップランナー" [300 km/h Top Runners]. Japan Railfan Magazine. Vol. 52, no. 612. Jepang: Kōyūsha Co., Ltd. April 2012. kc. 14.
  2. ""東北新幹線八戸~新青森間の開業時期について"" (PDF) (ing basa Jepang). 10 November 2008. Dibukak ing 11 November 2008.
  3. 2020-10-12T11:12:00. "JR East to speed up Tohoku Shinkansen". Railway Gazette International (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-08-21.

Pranala njaba[besut | besut sumber]