Akita Shinkansen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Akita Shinkansen
E6 series Z12 Komachi 20161013.jpg
Sepur seri E6 ing layanan Akita Shinkansen Komachi ing Oktober 2016.
Overview
Native name秋田新幹線
OwnerJR East
LocalePrefektur Iwate lan Akita
TerminiMorioka
Akita
Stations11
Service
TypeMini-shinkansen
Rolling stockSeri E6
History
Opened22 Maret 1997
Technical
Line length127.3 km
Track gauge1.435 mm (4 ft 8 12 in)
Electrification20 kV AC, 50 Hz, listrik aliran dhuwur
Operating speed130 km/j (80 mpj)
Peta rute (saka Morioka kanthi warna biru)
JR Akita Shinkansen linemap.svg

Akita Shinkansen (秋田新幹線?) yaiku jalur sepur Mini-shinkansen ing Jepang. Nglayani wilayah Kantō lan Tōhoku ing negara kasebut, nyambungake Tokyo lan Akita ing Prefektur Akita. Saka Tokyo menyang Morioka ing Prefektur Iwate, beroperasi ing jalur Tōhoku Shinkansen. Saka Morioka menyang Ōmagari, iku nggunakake Jalur Tazawako. Bagean saka Ōmagari nganti Akita nggunakake Jalur Utama Ōu.

Operasi[besut | besut sumber]

Layanan kasebut kalebu sepur Komachi sing kalebu seri mini-shinkansen seri E6 7 gerbong ditambah karo sepur Hayabusa seri E5 kanggo bagean lelungan antarane Tokyo lan Morioka.

Layanan Komachi lumaku kanthi kacepetan maksimal 320 km/j (200 mpj) ing Tohoku Shinkansen, lan antarane Morioka lan Akita, lumaku minangka sepur independen 7 gerbong kanthi kecepatan maksimal 130 km/j (80 mpj).[1]

Nanging, 110 km/j (70 mpj) luwih umum kanggo jalur sing ngliwati perbukitan ing sisih wétan Akita, kanthi sepur sing kerep alon nganthi 90 km/j (55 mpj) kanggo tikungan kayata ing sisih kidul Ugo. Jalur saka Morioka menyang Akita rawan salju kandel.

Stasiun[besut | besut sumber]

Antarane Tokyo lan Morioka, stasiun padha karo sing ing Tohoku Shinkansen. Saka ing kono, stasiun kayata ing ngisor iki.

Stasiun Basa Jepang Adoh (km) Transfer Lokasi
Saka Tokyo Saka Morioka
Morioka 盛岡 535.3 0.0 Tōhoku Shinkansen (kanggo Shin-Aomori lan Shin-Hakodate-Hokuto), Jalur Utama Tōhoku, Jalur Yamada, Jalur Tazawako, Jalur Iwate Ginga Morioka Prefektur Iwate
Shizukuishi 雫石 552.9 16.0 Jalur Tazawako Shizukuishi
Tazawako 田沢湖 579.4 40.1 Jalur Tazawako Senboku Prefektur Akita
Kakunodate 角館 600.0 58.8 Jalur Tazawako, Jalur Akita Nairiku Akita Nairiku Jūkan Railway
Ōmagari 大曲 618.5 75.6 Jalur Utama Ōu, Jalur Tazawako Daisen
Akita 秋田 670.2 127.3 Jalur Utama Ōu, Jalur Utama Uetsu, Jalur Oga Akita

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 300 km/hのトップランナー [300 km/h Top Runners]. Japan Railfan Magazine. Vol. 52, no. 612. Jepang: Koyusha Co., Ltd. April 2012. kc. 14.

Pranala njaba[besut | besut sumber]