Bunkyō, Tokyo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox kutha Jepang

Foto kutha Bunkyō

kutha Bunkyō (文京区 Bunkyō-ku?) inggih punika salah satunggal saking 23 dhistrik istimewa ingkang mapan wonten ing Tokyo bagéyan tengah, Jepang. Tokyo punika prefektur saéngga dhistrik kutha punika sejajar kalihan kutha. Universitas Tokyo, Tokyo Dome, lan Kodokan mapan wonten ing kutha Bunkyō. Kutha Bunkyō punika kutha sastra, kutha pendidikan, lan kawasan griya. Saking zaman Meiji, kutha punika dados kutha pendidikan saéngga dados papan kanggé manggon para dosèn, politis lan ilmuwan. Ing kutha punika naté dinggèni déning sastrawan ageng kados Natsume Sōseki, Mori Ōgai, lan Kenji Miyazawa. Kejawi punika, kutha punika ugi kalebet kutha pusat rumah sakit, penerbitan, lan percetakan. Kathahipun wewengkon kutha punika kawasan kanggé griya, sekolah, kampus, lan rumah sakit. Kawasan kanggé sesadéan ingkang boten patia wiyar mapan wonten ing sisih kidul kutha. Wewengkon ingkang winatesan kalihan kutha Chiyoda kados kawasan Honkomagome, Hongō, Koishikawa, Kohinata, lan Mejirodai saking rumiyin dados kawasan ingkang tentrem.

Geografi[sunting | besut sumber]

Kutha Bunkyō punika laladan ingkang gadhah kathah tanjakan. Titik paling andhap punika wonten ing Kōraku-itchōme (3,1 m dpl) déné titik paling inggil wonten ing Ōtsuka-gochōme (ing sanginggiling 30 m dpl).[1]

Watesing wewengkon[sunting | besut sumber]

Sajarah[sunting | besut sumber]

Wewengkon punika wiwit dinggèni déning manungsa saking 18.000 taun kepengker. Ingkutha Bunkyō kapanggihaken 28 situs arkéologi zaman Jomon. Sapérangan gerabah Jomon dipunpanggihaken wonten ing tumpuak kerang kawasan Hongō. Nalika taun 1884, gerabah ingkang kapanggihaken ing Mukōgaoka Yayoi dipunparingi nama gerabah Yayoi. Nama gerabah punika dipunginakaken kagem nama salah satunggaling periode historis Jepang saking abad kaping 8 SM dumugi abad kaping 3 Masehi, inggih punika zaman Yayoi.[2]

Transportasi[sunting | besut sumber]

Sepur (Kereta api)[sunting | besut sumber]

Sanajan ing kutha Bunkyō boten wonten stasiun JR, ananging kutha punika kagungan stasiun kagem sepur ingkang ngliwato 6 jalur kreta Tokyo Metro.

Pendidikan[sunting | besut sumber]

Perguruan tinggi[sunting | besut sumber]

Negeri[sunting | besut sumber]

Swasta[sunting | besut sumber]

Sekolah Menengah Atas[sunting | besut sumber]

Negeri[sunting | besut sumber]

Prefektur[sunting | besut sumber]

Swasta[sunting | besut sumber]

Papan kelairan[sunting | besut sumber]

Artis[sunting | besut sumber]

Sastrawan[sunting | besut sumber]

Sanèsipun[sunting | besut sumber]

Pariwisata[sunting | besut sumber]

Kutha kembar[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Bunkyō, Tokyo ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bunkyō,_Tokyo&oldid=1048777"