Changchun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Salah sijine pasar ing kutha Changchun

Changchun (Hanzi sederhana: 长春; Hanzi tradisional: 長春; pinyin: Chángchūn) ya iku ibu kota propinsi Jilin kang manggon ing wếtan laut Cina.[1] Changchun kalebu kutha kang dadi pusat industri otomotif nagara Cina.[1] Changchun nduwèni populasi kurang luwih pitung yuta wong.[1] Kutha Changchun iku kutha rada sithik polusiné lan nduwèni sejarah kang apik.[1] Kurang luwih taun 1932-1945 kutha iki dadi ibu kota Manchukuo kang dipimpin karo kaisar kang pungkasan (the Last Emperor), Pu Yi.[1] Nalika iku digawé uga miniatur Kota Terlarang utawa (Forbidden City).[1]Keledai lan grobak isih dadi alat transportasi kang utama nganti saiki.[1] Nalika taun 2007, Changchun dadi tuan rumah Asian Games Musim Dingin 2007.[1]

Sejarah[sunting | besut sumber]

Nalika taun 1800, Kaisar Jiaqing saka dinasti Qing milih salah sawijiné désa cilik ing sisih wetan kali Yitong lan menehi jeneng laladan iku "Changchun Ting".[1] Jeneng iki nalika taun 1889, diganti dadi "Changchun Fu".[1] Nalika taun 1930, penjajah Jepang nyerbu laladan wetan laut Cina, lan ngedegaké nagara Manchuria kanthi Changchun kang dadi kutha krajan saka nagara iku.[1] Jeneng Changchun banjur diganti dadi Xinjing.[1] Sawisé Républik Rakyat Cina mardika lan wiwit reformasi lan pulitik buka pintu lumaku, banjur kadadéyan owah-owahan ing Changchun.[1] Saiki, Changchun dadi kutha industri, agrikultura lan kutha dagang.[1]

Dhaếrah Perkembangan Ekonomi Jiutai Changchun nduwèni upaya kanggo ningkataké iklim investasi kanthi cara mbangun dalan-dalan lan pipa banyu.[2] Saliyané iku uga kanthi masang lampu dalan lan nggawé sirkuit sumber listrik lan komunikasi.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)indonesian.cri.cn(dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)
  2. ^ a b (id)cic.mofcom.gov.cn(dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Changchun&oldid=1052964"