Changchun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salah sijiné pasar ing kutha Changchun

Changchun (Hanzi prasaja: 长春; Hanzi tradisional: 長春; pinyin: Chángchūn) ya iku ibu kutha provinsi Jilin kang manggon ing wếtan laut Cina.[1] Changchun kalebu kutha kang dadi punjer indhustri otomotif nagara Cina.[1] Changchun duwé populasi kurang luwih pitung yuta wong.[1] Kutha Changchun iku kutha rada sithik polusiné lan duwé sajarah kang apik.[1] Kurang luwih taun 1932-1945 kutha iki dadi ibu kutha Manchukuo kang dipanggedhèni karo kaisar kang pungkasan (the Last Emperor), Pu Yi.[1] Nalika iku digawé uga miniatur Kota Terlarang utawa (Forbidden City).[1]Keledai lan grobak isih dadi piranti transportasi kang utama nganti saiki.[1] Nalika taun 2007, Changchun dadi tuan rumah Asian Games Musim Dingin 2007.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika taun 1800, Kaisar Jiaqing saka wangsa Qing milih salah sawijiné désa cilik ing sisih wétan kali Yitong lan mènèhi jeneng laladan iku "Changchun Ting".[1] Jeneng iki nalika taun 1889, diganti dadi "Changchun Fu".[1] Nalika taun 1930, penjajah Jepang nyerbu laladan wétan laut Cina, lan ngedegaké nagara Manchuria kanthi Changchun kang dadi kutha krajan saka nagara iku.[1] Jeneng Changchun banjur diganti dadi Xinjing.[1] Sawisé Républik Rakyat Cina mardika lan wiwit reformasi lan pulitik buka pintu lumaku, banjur kadadéan owah-owahan ing Changchun.[1] Saiki, Changchun dadi kutha indhustri, agrikultura lan kutha dagang.[1]

Dhaếrah Perkembangan Ékonomi Jiutai Changchun duwé upaya kanggo ngundhakaké iklim investasi kanthi cara yasa dalan-dalan lan pipa banyu.[2] Saliyané iku uga kanthi masang lampu dalan lan nggawé sirkuit sumber listrik lan komunikasi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n indonesian.cri.cn(dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)
  2. ^ a b cic.mofcom.gov.cn(dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)