Cartagena de Indias

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Cartagena de Indias
Pasawangan Bocagrande
Pasawangan Bocagrande
Flag of Cartagena de Indias
Flag
Official seal of Cartagena de Indias
Seal
Nickname(s): Kutha Pahlawan
Lawang menyang Amérika
Kutha Karibia
Ibu saka kutha krajan
Kutha mawa tèmbok
Kunci menyang Hindia Kulon
Pelabuhan Raja
Kutha paling apik kanggo Amérika
Colombia - Bolivar - Cartagena.svg
Departmen Departemen Bolívar
Region Dhaérah Karibia
Foundation 1533
Government
 • Gubernur Walikutha Judith Pinedo
Area
 • City 572 km2 (221 sq mi)
Elevation 1 m (3 ft)
Population (2006)
 • City 1,239,430
 • Urban 1,090,127
 • Metro 149,303
Website
(Basa Spanyol) Situs Resmi Pamaréntah Cartagena
Situs Resmi Pariwisata

Cartagena de Indias (dilafalaké /Cartaˈçena de Indias/ jroning basa Spanyol; jroning basa Inggris biasa dilafalaké /ˌkaːtəˈheɪnə de Indias/ utawa /ˌkaɹɾəˈheɪnə de Indias/), iku kutha pelabuhan sing gedhé ing pesisir lor Kolombia. Kutha krajan saka Departemen Bolívar, kanthi populasi 1.240.000 ing pusat kutha lan 1.090.000 ing sakupangé (sensus 2005). Didegaké taun 1533 déning Jendral Don Pedro de Heredia saka Spanyol, lan dijenenngi miturut pelabuhan Cartagena ing Murcia, Spanyol. Kutha iki arupa pusat koloni Spanyol ing Amérika kanthi pambangunan sing impresif ing abad kaping-18 minangka kutha krajan de facto saka Sub Karajan Granada Anyar lan uga minangka panyambung komersial lan transportasi ing jaman iku, situasi sing kareflèksikaké saiki lan uga minangka tujuan wisata populèr.

Kutha koloni Cartagena kanthi tèmbok koloni klebu bèntèngé dilebokaké jroning Situs Warisan Donya UNESCO taun 1980 bebarengan karo Lima.

Géografi[sunting | besut sumber]

Lokasi[sunting | besut sumber]

Cartagena ngadhep Laut Karibia ing kulon, Teluk Cartagena ing kidul, lan duwé loro lawang mlebu: Bocachica (Muara Cilik) ing kidul lan Bocagrande (Muara Gedhé) ing lor. Cartagena ana ing 10°25' LU, 75°32' LB (10.41667, -75.5333).[1]

Iklim[sunting | besut sumber]

Amarga papané ing dhaérah tropis, suhu ora tau owah sacara drastis, kanthi suhu rata-rata 32 °C (88.6 °F) lan paling asor 25 °C (77 °F) setaun natas. Cartagena uga duwé kalembaban watara 90%, kanthi mangsa udan sasi Oktober. Cartagena duwé curah udan watara 1000 mm (40 inches) pertaun.

Pamaréntahan[sunting | besut sumber]

Administratif Kutha[sunting | besut sumber]

Wewengkon Metropolitan Cartagena diwangun déning:

Matuna[sunting | besut sumber]

Matuna iku wewengkon komersial lan kauangan sing paling apik ing kutha iki amarga ana hotèl miwah kayata Hotèl Saint Philip lan resto-resto misuwur.

Kawasan Getsemaní[sunting | besut sumber]

Arupa wewengkon sing paling representatif ing Cartagena. Warga Afrika sing didadèkaké budhak biyèn manggon ing wewengkon iki. Parque Centenario (Taman Satus Taun) iku papan sing paling apik ing wewengkon iki lan dibangun kanggo nengeri kamardikané. Ing wewengkon kéné, bakal ditemoni Gedhung Konvènsi Cartagena, Gréja Telu Order lan San Francisco Cloister. Bakal katon uga San Roque lan Gréja Trinitas ing lapangan mawa jeneng sing padha. Kabèh bagéyan Kutha Biyèn duwé arsitèktur sing padha amarga dilingkupi déning tèmbok kutha.

Hamparan udhara Bocagrande

Bocagrande[sunting | besut sumber]

Bocagrande (Muara Gedhé) iku wewengkon paling modhèrn ing kutha iki kanthi akèh hotèl, galeri seni lan liya-liyané. Iki mbentuk wewengkon saka wewengkon tambahan sing diwatesi déning Tanjung Cartagena ing timue lan Laut Karibia ing kulon, ing endi ana El Laguito (Tlaga Cilik) lan Castillogrande (Kastil Gedhé), sing dianyaraké ing wewengkon iki. Sing nengsemaké saka dhaérah iki ya iku pesisir lan kauripan wengi. Sadawané Avenida San Martín (Dalan Saint Martin), sing arupa balung mburi wewengkon iki bakal diweruhi pusat bisnis, resto lan hotèl.

Tujuan Pariwisata lan Atraksi[sunting | besut sumber]

Tèmbok Cartagena
  • Islas del Rosario
  • India Catalina
  • Undhak-undhakan Gunung La Popa
  • El Castillo de San Felipe (Trowongan)
  • Kutha mawa tèmbok Cartagena
  • Muséum Emas Cartagena
  • Istana Pengambilalihan (alias Ruang Panyiksan)
  • Pesaréyan Ngisor Lemah

Arsitèktur[sunting | besut sumber]

Cartagena ngalami perkembangan akir-akir iki utamané kanthi pambangunan akèh gedhung pencakar langit. Nalika sasi Oktober 2007 waé kacathet 42 gedhung nembé dibangun klebu gedhung paling dhuwur ing Kolombia, Torre de la Escollera. Gedhung anyar iki direncanakaké rampung awal 2007 kanthi kadhuwuran 676 kaki (206 m) mawa 58 lantai.

Transportasi[sunting | besut sumber]

Budaya Populèr[sunting | besut sumber]

Kutha kembar[sunting | besut sumber]

Réferènsi[sunting | besut sumber]

  1. ^ National Geospatial Intelligence Agency, Country Files (GNS)