Cartagena de Indias

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cartagena de Indias
Pasawangan Bocagrande
Pasawangan Bocagrande
Gendéra Cartagena de Indias
Gendéra
Official seal of Cartagena de Indias
Lambang
Peparab: Kutha Pahlawan
Lawang menyang Amérika
Kutha Karibia
Ibu saka kutha krajan
Kutha mawa tèmbok
Kunci menyang Hindia Kulon
Pelabuhan Raja
Kutha paling apik kanggo Amérika
Colombia - Bolívar - Cartagena de Indias.svg
Departmen Departemen Bolívar
Region Dhaérah Karibia
Foundation 1533
Papréntahan
 • Gubernur Walikutha Judith Pinedo
Laladan
 • City 572 km2 (221 sq mi)
Élevasi 1 m (3 ft)
Cacah warga (2006)
 • City 1,239,430
 • Urban 1,090,127
 • Métro 149,303
Situs wèb
(ing basa Spanyol) Situs Resmi Pamaréntah Cartagena
Situs Resmi Pariwisata

Cartagena de Indias (dilafalaké /Cartaˈçena de Indias/ sajeroning basa Spanyol; sajeroning basa Inggris biyasa dilafalaké /ˌkaːtəˈheɪnə de Indias/ utawa /ˌkaɹɾəˈheɪnə de Indias/), iku kutha pelabuhan sing gedhé ing pasisir lor Kolombia. Kutha krajan saka Departemen Bolívar, kanthi populasi 1.240.000 ing pusat kutha lan 1.090.000 ing sakupangé (sensus 2005). Didegaké taun 1533 déning Jendral Don Pedro de Heredia saka Spanyol, lan dijenenngi miturut pelabuhan Cartagena ing Murcia, Spanyol. Kutha iki arupa pusat koloni Spanyol ing Amérika kanthi pambangunan sing impresif ing abad kaping 18 minangka kutha krajan de facto saka Sub Karajan Granada Anyar lan uga minangka panyambung komersial lan transportasi ing jaman iku, situasi sing kareflèksikaké saiki lan uga minangka tujuan wisata populèr.

Kutha koloni Cartagena kanthi tèmbok koloni kalebu bèntèngé dilebokaké sajeroning Situs Warisan Donya UNESCO taun 1980 bebarengan karo Lima.

Géografi[besut | besut sumber]

Lokasi[besut | besut sumber]

Cartagena ngadhep Laut Karibia ing kulon, Teluk Cartagena ing kidul, lan duwé loro lawang mlebu: Bocachica (Muara Cilik) ing kidul lan Bocagrande (Muara Gedhé) ing lor. Cartagena ana ing 10°25' LU, 75°32' LB (10.41667,-75.5333).[1]

Iklim[besut | besut sumber]

Amarga papané ing tlatah tropis, suhu ora tau owah kanthi drastis, kanthi suhu rata-rata 32 °C (88.6 °F) lan paling asor 25 °C (77 °F) setaun natas. Cartagena uga duwé kalembaban watara 90%, kanthi mangsa udan sasi Oktober. Cartagena duwé curah udan watara 1000 mm (40 inches) pertaun.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Administratif Kutha[besut | besut sumber]

Wewengkon Metropolitan Cartagena diwangun déning:

Matuna[besut | besut sumber]

Matuna iku wewengkon komersial lan kauangan sing paling apik ing kutha iki amarga ana hotèl miwah kaya ta Hotèl Saint Philip lan resto-resto misuwur.

Kawasan Getsemaní[besut | besut sumber]

Arupa wewengkon sing paling representatif ing Cartagena. Warga Afrika sing didadèkaké batur tukon biyèn manggon ing wewengkon iki. Parque Centenario (Taman Satus Taun) iku papan sing paling apik ing wewengkon iki lan dibangun kanggo nengeri kamardikané. Ing wewengkon kéné, bakal ditemoni Gedhung Konvènsi Cartagena, Gréja Telu Order lan San Francisco Cloister. Bakal katon uga San Roque lan Gréja Trinitas ing lapangan mawa jeneng sing padha. Kabèh pérangan Kutha Biyèn duwé arsitèktur sing padha amarga dilingkupi déning tèmbok kutha.

Hamparan udara Bocagrande

Bocagrande[besut | besut sumber]

Bocagrande (Muara Gedhé) iku wewengkon paling modhèren ing kutha iki kanthi akèh hotèl, gladri seni lan liya-liyané. Iki mbentuk wewengkon saka wewengkon tambahan sing diwatesi déning Tanjung Cartagena ing timue lan Laut Karibia ing kulon, ing endi ana El Laguito (Tlaga Cilik) lan Castillogrande (Kastil Gedhé), sing dianyaraké ing wewengkon iki. Sing nengsemaké saka tlatah iki ya iku pasisir lan kauripan wengi. Sadawané Avenida San Martín (Dalan Saint Martin), sing arupa balung mburi wewengkon iki bakal diweruhi pusat bisnis, resto lan hotèl.

Tujuan Pariwisata lan Atraksi[besut | besut sumber]

Tèmbok Cartagena
  • Islas del Rosario
  • India Catalina
  • Undhak-undhakan Gunung La Popa
  • El Castillo de San Felipe (Trowongan)
  • Kutha mawa tèmbok Cartagena
  • Musiyum Emas Cartagena
  • Pura Pengambilalihan (alias Ruang Panyiksan)
  • Pesaréyan Ngisor Lemah

Arsitèktur[besut | besut sumber]

Cartagena ngalami perkembangan akir-akir iki mligi kanthi pambangunan akèh gedhong pencakar langit. Nalika sasi Oktober 2007 waé kacathet 42 gedhong nembé dibangun kalebu gedhong paling dhuwur ing Kolombia, Torre de la Escollera. Gedhung anyar iki direncanakaké rampung awal 2007 kanthi kadhuwuran 676 kaki (206 m) mawa 58 lantai.

Transportasi[besut | besut sumber]

Budaya Populèr[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ National Geospatial Intelligence Agency, Country Files (GNS)