Cèkèr pitik (tanduran)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cèkèr pitik

Cèkèr pitik iku ing basa Madurané kondhang mawa jeneng rumput solo utawa cemara kipas gunung.[1] Cèkèr pitik, dikenal bisa ngresiki getih, antipiretik (mudhunaké panas), antiracun, antikanker, lan nemostatik (ngendhegaké pendarahan), lan antiabuh [1]. Pérangan tuwuhan kang digunakaké iku kabèh tetandurané, ing kaanan seger utawa garing [1].

Jeneng liya[besut | besut sumber]

Cèkèr pitik duwé jeneng lokal kaya ta:

Kandhutan[besut | besut sumber]

Kandungan kimia kang dikandhut ing tetuwuhan iki kaya ta [1]:

  • saponin[1].
  • phytosterol[1].
  • alkaloid[1].
  • flavonoid glikosida[1].

Paédah[besut | besut sumber]

Minangka obat herbal kanggo lelara kaya ta:

  1. Chorioepithelioma, choriocarcinoma, kanker nasopharynx, kanker paru [2].
  2. Infèksi saluran nafas, bronchitis, radhang paru (Pneumonia), tonsilitis[2].
  3. Watuk, serak, korèng[2].
  4. Hepatitis, cholecystitis, cirrhosis (Panyilikan ati), weteng busung (ascites), infèksi akut saluran uyuh [2].
  5. Balung tugel (fraktur), rheumatik[2].
  6. Hawa adhem
  7. Napsu mangan
  8. Infèksi saluran uyuh
  9. Jurang
  10. Kanker paru
  11. Korèng
  12. Obat suntik
  13. Sisik cakar
  14. Tebing
  15. Tonsilis

Cara nganggo[besut | besut sumber]

  1. Kanker: 60 gr S. doederleinii garing digodhog kanthi wektu 3 - 4 jam mawa geni kang cilik, ombé sawisé adhem[3]. Kanggo kanker: 18 tablet 60 gr herbal seger. Diombé sadina 3 x 6 - 8 tablèt. Obat patèn: Decancerlin [4]. Takeran liya 15 - 30 gr , kanggo usada kanker [5] utawa 50 - 100 gr, digodhog kanthi wektu 3 - 4 jam [5].
  1. Watuk, radhang paru, radhang amandhel (Tonsilitis):30 gr S.doederleinii digodhog, ombé[3].
  1. Driji tangan kang abuh: dilumataké, tèmpèlaké ing panggonan kang lara[3].
  1. Balung tugel: 15 - 30 gr S.doederleinii seger digodhog, ombé[4]. Panganggonan ing jaba, lumataké lan tèmpèlaké ing panggonan kang poklèk[4]. Yèn tugelé katutup lan posisi balungé apik. Wis digawékaké infus, tablet lan obat suntik[4].
  1. Panganggoan ing njaba: tuwuhan kang isih seger dilumataké, tèmpèlaké ing panggonan kang krasa lara[3].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h Sofyan Tsauri. 2005. Ramuan Tradisional Madura. Jakarta:Penebar Swadaya hal: 39
  2. a b c d e diundhuh tanggal 30 Mei 2011
  3. a b c d diundhuh tanggal 30 Mei 2011
  4. a b c d [1]
  5. a b forum.upi.edu