Menyang kontèn

Bu Puff

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Mrs. Puff
Karakter SpongeBob SquarePants
Barkas:Mrs. Puff.svg
Muncul kapisan"Boating School" (1999)
Digawé déningStephen Hillenburg
Voiced byMary Jo Catlett
Portrayed byAbby C. Smith (Broadway)
Pratélan
SpésiesPufferfish[1][a]
GèndherFemale
PakaryanDriving teacher

Bu Puff ya iku paraga fiksi ing seri televisi animasi SpongeBob SquarePants lan kaloro film adhedhasar waralaba. Disuaraké dening Mary Jo Catlett, Bu. Puff miwiti debut ing musim siji "Boating School" tanggal 7 Agustus 1999. Bu Puff digawé lan dirancang dening ahli biologi laut lan animator Stephen Hillenburg . Dhewèkè ngembangaké paraga minangka panjaluk panyuwunan saka Nickelodeon manawa bintang pertunjukan dadi sekolah. Hillenburg ora pengin nulis SpongeBob SquarePants minangka bocah umur sekolah, saengga Bu. Puff dipunkenal minangka pengajar nyopir tinimbang dadi guru sekolah dhasar.

Bu Puff minangka guru nyopir paranoid SpongeBob lan pemilik sekolah prau kutha, sing padha karo fasilitas pendidikan driver . Dhewèkè ora kepengin ngluwihi SpongeBob, amarga dhewèkè dadi siswa sing paling darmabakti lan angel, nanging dhewèkè tetep panik nalika nyoba nyopir prau lan gagal kabèh tes nyopir . Gagal dhewèkè asring nyebabaké kacilakan sing nyebabaké karusakan massa lan mbebayani Bu. Puff. Nalika dhewèkè nyoba supaya luwih ramah lan sabar karo siswa, yaiku Bu. Puff nemokaké kebatinan spontan Spusobob sing ora sengaja. Dhewèkè dadi kapentingan katresnan lan pacar sing dawa saka Pak Krabs .

Watak kasebat wis nampa resepsi kritis sing positif lan wis misuwur ing budaya populer amarga pribadine swarané lan watek sing khas. Catlett nampa nominasi pangaji Annie ing taun 2001 kanggo kerja swara minangka Bu. Puff bebarengan karo Tom Kenny minangka paraga judhul, nggawé anggota cast SpongeBob sing pisanan dadi pangaji. Bu Puff ditampilaké kanthi rutin ing maneka werna barang dagangan, kaya ta dolanan plancongan lan dolanan video, lan wis ditampilaké ing taman tema lan ing komersial Toyota .

Watak[besut | besut sumber]

Paraga ing SpongeBob SquarePants[besut | besut sumber]

Bu Puff minangka porcupinefish antropomorphic (uga diarani pufferfish) [2] [ngisor-alpha 1] sing ndarbeni sekolah jero banyu sing ana ing SpongeBob. Sanajan upaya, dhewèkè ora bisa mulang babagan SpongeBob babagan carané nyopir prau.[3] Dhewèkè dadi murid sing paling setya, lan ngerti jawaban kanggo saben pitakonan ing ujian lisan, nanging gupuh saben-saben dhewèkè njupuk bagean nyopir saka kursus kasebat. Dhewèkè asring nyrempet kendharaan dhewèkè lan nyebabaké karusakan ing kutha ing proses kasebat. Bu Puff nampilaké mekanisme pertahanan inflasi blowfish nalika dhewèkè wedi utawa nalika kacilakan SpongeBob, padha karo airbag mobil.[4]

bu Persahabatan Puff marang paraga liyané beda-beda. Dhewèkè rumangsa gondho karo Squidward Tentacle sing cendhak, lan nganggep dhewèkè minangka conto utama kanggo pembalap sing apik banget.[5] Patrick, sing wis nekani Bu. Kelas Puff kaping pirang-pirang,[6][7] dipengeti kanthi disengaja, sanajan ora entek. Saka kabèh warga Bikini Bottom, dhewèkè paling cedhak karo SpongeBob. Nalika dhewèkè biasané wedi banget kudu nyetir karo SpongeBob, dhewèkè asring dadi tokoh ibu marang dhewèkè.[8]

Lelucon sing lumaku ing seri yaiku Bu. Rekaman pidana Puff sing wiyar. Akibat nyopir sembrono SpongeBob, dhewèkè tetep nempuh Bu. Puff ing kunjara [9] awit dhewèkè nanggung tanggung jawab kanggo tumindak kasebat. Lelucon iki dikenalaké ing "Hall Monitor", nalika Bu. Puff tanggung jawab sawise SpongeBob kanthi ora sengaja ngrusak Bikini Bottom.[10] Ing "Doing Time", SpongeBob lan Patrick nyoba mbuwang dhewèkè metu saka pakunjaran supaya ora ana gunané. Diwartakaké manawa dhewèkè luwih milih pakunjaran kanggo nggarap guru amarga ora kudu nyopir karo SpongeBob. Ing "Ora Nunggang Gratis", diwenehaké manawa Bu. Puff sapisan kudu pindhah menyang kutha anyar lan miwiti sekolah anyar kanthi jeneng anyar.[11]

Bu Puff nikah karo blowfish liyané sing jenenge Pak Puff, nanging dhewèkè ditangkap dening manungsa lan dadi lampu anyar. Wiwit saiki, dhewèkè lan Pak Krabs ngupayakaké hubungan romantis lan terus dadi pirang-pirang tanggal bebarengan.[12][13] Ing musim kesepuluh pertunjukan, Bu. Puff lan Pak Krabs wis suwene nembelas taun.[14] Katresnan Krabs kanggo dhewèkè kuwat, saengga bisa ngrebutaké grejoné kanggo dhuwit; dhewèkè iku mung salah siji rong paraga, sing liyané yaiku putrané putri, yaiku Pearl, sing nggayuh luwih akéh tinimbang bandhané.[15] Dhewèkè menehi maneka werna jeneng pet ing seri lan ing media spin-off.[16] Ing panliten musim ketiga, Bryan Paus DVD Verdict mriksa loro paraga 'lan salah nyalahaké Bu. Puff kanggo garwané Krabs.[17]

Pengembangan[besut | besut sumber]

Titah lan desain[besut | besut sumber]

Barkas:SpongeBob-Mrs-Puff-by-Stephen-Hillenburg.jpg
Gambar awal Bu. Puff dening Stephen Hillenburg .

Bu Puff dikandung lan dirancang dening pencipta seri Stephen Hillenburg. Dhewèkè dadi watak utama paraga SpongeBob sing dirancang, amarga ora dikonsepsi nganti sawise Hillenburg wis ngrampungaké Injil pertunjukan .[18] Jeksa Agung bisa diterbitaké Majalah Nickelodeon ing Juni 2003, nalika Hillenburg ngutus SpongeBob menyang Nickelodeon, dhewèkè "durung duwe ide manawa Bu. Puff lan SpongeBob bakal ngupayakaké upaya lisensi layang idin nyopir SpongeBob ". Mula, sawétara karya seni awal kanggo pertunjukan sing nggambaraké SpongeBob nyopir kendhian kapal selam-esque kanthi gampang.

bu Pangembangan Puff asale saka panjaluk Nickelodeon manawa SpongeBob rawuh sekolah. Nickelodeon wiwitané pengin SpongeBob dadi bocah wiwit kartun sing paling sukses ing wektu fokus ing paraga umur sekolah, isih enom.[19] Hillenburg nyatakaké jaringan kasebat kepengin SpongeBob dadi kaya "Arnold [saka Hey Arnold! ] Ing ngisor sagara," nanging dhewèkè ujar, "Ora, kuwi dudu pertunjukan." Minangka kompromi, Hillenburg mutusaké "nyelehaké dhewèkè ing sekolah - nanging dadi sekolah sing nyopir [prau]"; iki ngidini dhewèkè tetep nulis SpongeBob minangka diwasa nalika uga nggunakaké sekolah kasebat minangka unsur plot utama. Showrunner Vincent Waller nyaranaké manawa yen jaringan duwe kontrol kreatif babagan pertunjukan, meh kabèh babak bakal kedadeyan ing Bu. Sekolah Puff, ora ing maneka werna lokasi. Pilihan kanggo nggawé Bu. Punk a blowfish, sing dadi bal nalika nabrak SpongeBob, digawé kanggo nggambaraké beg udara mobil.[4] Amarga dhewèkè digawé pungkasan ing produksi, desain dhewèkè nggabungaké unsur-unsur penampilan paraga sadurunge, kaya ta rok kaya padha karo Pearl lan untune dibunderaké padha karo Squidward.

babak " Doing Time " minangka salah sawijining sing pisanan ditulis khusus saka Bu. Titik Puff; conto liyané sing awal yaiku musim loro " Ora Ana Tunggangan Gratis ." Ing bukune 2013, Pengalaman Spongebob SquarePants Pengalaman, sejarawan animasi, Jerry Beck mbantah manawa mantan iku apa sing "ngundhakaké Bu. Puff kanggo status bintang ".[20]

Swara[besut | besut sumber]

Bu Puff disuaraké aktris Amerika, Mary Jo Catlett, sing misuwur main peran ing program televisi wiwit taun 1970-an kaya ta Diff'rent Strokes lan M * A * S * H. [21] Nalika taun 2017, nyritakaké Bu. Puff iku mung peran televisi biasa; Catlett nggambaraké awaké minangka "dhasar pensiun" ing taun 2013 amarga tumindak swara mbutuhaké persiapan sing kurang tinimbang pagelaran kanthi pribadi.[22] Nancy Basille The About Group nyathet ing taun 2016 yen Catlett "nada nada kaya kaya guru minangka Bu. Puff kelingan peran liya sing duwèkè, "nyatakaké Diff'rent Stroke lan M * A * S * H minangka program sing nggunakaké swara sing padha.

Resepsi[besut | besut sumber]

Tanggepan kritis[besut | besut sumber]

Watak kasebat wis nampa reaksi positif saka para kritikus lan penggemar. Desainer busana Peter Jensen, sing ngrancang garis klambi sing diilhami dening SpongeBob, diarani Bu. Puff paraga "Absolute" sing paling penting ing wawancara karo Women Daily Daily .[23] Ing taun 2004, kritikus kepala film New York Times AO Scott jenenge Bu. Puff minangka salah sawijining paraga favorit ing SpongeBob SquarePants, bebarengan karo Squidward Tentacles lan Sandy pipi .[24] Bu Puff iki ditingkat kapindho ing Chilango dhaftar ' guru kartun favorit.[25] KSL-TV ndhaptar Bu. Sampeyan bisa ngilangi "13 guru saka budaya pop, nanging sampeyan ora bisa tresna".[26] Andrew Whalen saka IBT Media diarani Bu. Peran Puff ing babak "Doing Time" minangka sorotan seri ".[27] Post-Gazette Pittsburgh nglaporaké ing taun 2002 sing babak babagan Bu. Puff's Boating School dadi favorit penggemar.[28] Scott Lecter saka DVD Talk ngandhani babagan kajian marang film teater pertama sing ditampilaké Bu. Puff, Sandy lan Squidward "nggawé sawétara tawa paling gedhe ing babak".[29]

Francis Rizzo saka DVD Talk diarani Bu. Swara Puff "titik-on" matur nuwun "Mary Cast Catlett sing sampurna".[30] Voiceover Mary Jo Catlett dadi Bu. Puff dicalonaké kanggo pangaji Annie taun 2001 ing kategori Prestasi Induk kanggo Indhaké Suara dening Pelakon Wanita ing Produksi Televisi Animasi.[31] Tom Kenny dicalonaké ing upacara sing padha kanggo nyatakaké SpongeBob, dadi aktor pisanan sing entuk nominasi pangaji kanggo pakaryan kasebat ing pertunjukan kasebat. Catlett lan sawétara anggota pemeran utama liya uga dipilih kanggo Best Vocal Ensemble ing Anugrah ing Konco Suara Pelaku Swara 2013.[32]

Sajroné kontroversi sekitar seksualitas SpongeBob, Bu. Jeneng Puff wiwit dikritik amarga mesthine ngrujuk ing tembung slang "puff," dheskriptif wong lanang homo sing bisa nyolok utawa mesem. BBC pisanan nyathet iki ing laporan kontroversi ing taun 2002 [33] lan manéh ing taun 2004.[34] Ing masalah 2005 saka Sarasota Herald-Tribune, kolumnis David Grimes nantang interpretasi iki, nulis, "Aku ora nganggep [Bu. Jeneng Puff] ngrusak bukti. Nanging, yen SpongeBob padha nampa piwulang saka Mr. Puff, sing bakal dadi prakara tanggung beda. " [35] K. Sobschak saka St Catharines Standard uga mbantah debat kasebat, takon, "Apa salah karo njupuk pelajaran boating saka iwak? Iki komedi kanggo bocah-bocah. " [36] Komisi Keahlian Nasional Ukraina babagan Perlindhungan Moralitas Umum urip manéh kritik Bu. Jeneng Puff ing 2012, nyatakaké minangka salah sawijining alesan kanggo nyoba program larangan negara iki.[37][38] Mediaite Editor-in-Chief Andrew Kirell ditakokaké kaputusan iki, takon rhetorically, "Apa supaya nyerang ana? Inggih, 'puff' iku istilah kang kerep digunakaké kanggo njlèntrèhaké wong homo, kaya anak Ukrainia sumurup. " [39]

Kutipan lan swarané Bu Puff uga wis misuwur ing para penggemar lan pandeleng sembrono. Panulis srengenge, Esther Cepeda kanthi ringkes nyebutaké Bu. Ketrapan Puff "Oh, SpongeBob!" minangka "tembung abadi" ing artikel 2011.[40] Kutipan dhewèkè "Oh, Neptune" dadi bagean saka meme Internet ing taun 2016.[41] akéh maneka werna meme sing ditutupi situs web komedi Smosh [42] lan BuzzFeed [43] nampilaké kuotasi liyané saka paraga kasebat. Ing wawancara karo San Diego Gay & Lesbian News, pelakon Surprise Surprise (sing mbintangi Mary Jo Catlett) nyatakaké yen "ora ana salah sawijining kru utawa wong kru ing film kasebat sedina wae tanpa ngajak sawétara sedulur   ... lan ngubungi ponsel menyang Mary Jo kanggo nindakaké sing paling apik 'Oh noooooooo, SpongeBob, nooooooooooo!' " [44]

Ing medhia liyané[besut | besut sumber]

A costumed mascot of Mrs. Puff waving to an audience while standing on a float
Ngambang sing nampilaké Bu. Puff ing Sea World ing Southport, Queensland .

Bu Puff wis tampil ing pirang-pirang jinis barang dagangan SpongeBob SquarePants, kalebu tokoh tumindak,[45] perhiasan akuarium,[46] lan game video .[47][48] Tie-in buku wis ketara Bintang paraga.[49][50] Game papan adhedhasar pertunjukan, kaya ta Game of Life lan Bikini Bottom Book of Game, nggunakaké omah sekolah minangka papan main.[51][52] Ing taun 2007, konstruksi Lego adhedhasar Bu. Sekolah Puff dirilis.[53] SpongeBob's Boating Bash, game video balap 2010, dadi pusat ing Bu. Puff lan njupuk Panggonan ing sekolah prahu.[54][55] Bu Puff minangka paraga sing bisa dimainaké ing versi Wii,[56] lan tumindak minangka pandhuan kanggo pamuter ing game Nintendo DS .[57]

Taman tema lan acara wis nampilaké Bu. Puff, asring minangka paraga kostum . Dhewèkè klebu ing apus sekolah prahu minangka bagean saka perarakan SpongeBob ParadePants Sea World Australia Australia, sing dibukak ing Desember 2011.[58] Dhewèkè ing Universal Studios Hollywood 's "SpongeBob Fan Shellabration" ing 2013,[59] lan ing 2015 SpongeBob SquarePants 400 ing Kansas City.[60] Bu Puff uga nggawé penampilan biasa ing Nickelodeon Suites Resort lan Nickelodeon Universe karo Pak Krabs.[61] Bagean toko toko SpongeBob StorePants ing Universal Orlando Resort dimodelaké sawise Bu. Sekolah boating Puff.[62]

Ing taun 2011, Mary Jo Catlett nyedhiyakaké swara kanggo komersial lalu lintas keamanan dalan sing diselenggarakaké dening Bu. Puff. Iki diprodhuksi dening Nickelodeon lan Toyota minangka sing pertama ing seri SpongeBob saka loro perusahaan kasebat. Klip infomersial 30 detik digabung saka babak " Boat Smarts " kaping lima bebarengan karo konten anyar.[63] Catlett uga nyanyi trek minangka Bu. Puff ing album The Best Day Ever, kanthi judul "Bu. Puff's Boating School Ad ".[64] Iki dirilis tanggal 12 September 2006, dening Nick Records .[65] Rita Engelmann, sing suwara Ibu. Puff ing dub Jerman saka SpongeBob SquarePants, ngrekam siji minangka paraga dhewèkè judul "Hinterher! (Feat. Bu Puff) ".[66] Lagu kasebat minangka parodi saka Icona Pop " I Love It " lan dirilis ing 2014 dening Sony Music Entertainment .[67] Bu Puff kasebat ing buku Shingaling, sekuel 2015 menyang Wonder .[68]

Bu Puff nduwe peran cilik ing film 2004 SpongeBob SquarePants Movie lan urutané 2015 .[69] Dhewèkè kekurangan wektu layar ing film kasebat dikritik. Jessica Walsh saka Reading Eagle ngrasakaké yen film pertama "ora ana sing ilang, amarga paraga utama, kaya ta Sandy the Squirrel lan Bu. Puff, tampil mung muncul cameo ".[70] Sandie Chen saka Umum Sense Media nulis manawa keputusan kasebat kanggo nurunaké paraga kaya Bu. Dhewe kanggo peran cilik "ora bakal maju kanthi sawétara penggemar".[71] About.com 's Nancy Basille dianggep cacat iki film kang sepisanan kang paling gedhe lan takon, "apa iya padha ora nggunakaké luwih saka Squidward, Mr. Krabs, Gary, Bu. Puff lan kabèh paraga sekunder liyané sing paling disenengi? " [72] Novelisasi film 2004 kalebu adegan tambahan sing dibintangi Bu. Puff lan Squidward sing ora ana ing gambar gerak.[73] Bu Puff tampil ing adaptasi tahap 2009 " Sponge Who Who Fly ",[74] sing miwiti debut ing Teater Kakaisaran Liverpool . Musikal 2016 adhedhasar bintang seri Abby C. Smith minangka Bu. Puff.[75]

Kemampuan kanggo SpongeBob ora ngliwati Bu. Kursus Puff wis dirujuk ing budaya populer. Ing taun 2011, pemain hoki ais Taylor gagal tes nyopir lan dadi kaya karo kahanan SpongeBob ing Bu. Sekolah Puff.[76][77] Ing penulis Engadget dibandhingaké a remot kontrol, kamera jero banyu kanggo pelindhung ing SpongeBob, remarking sing Bu. Puff kudu nelpon agen asuransi dhewèkè yen pangguna menehi saluran "SpongeBob jero nalika nyopir barang kasebat".[78] Ing artikel sing satir banget 2011, panulis ing Washington Washington pura-pura nemoni SpongeBob babagan masalah lulusan saka Bu. Sekolah boating Puff.[79]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Mrs. Puff has been called both a blowfish and a pufferfish in tie-in media.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Nickelodeon Southeast Asia: Mrs. Puff Biography". Nickelodeon (Southeast Asia). Viacom International, Inc. Diarsip saka asliné November 3, 2008.{{cite web}}: CS1 maint: unfit URL (link)
  2. Bentley, Rick (March 3, 2015). "SpongeBob SquarePants' zany facts from A to Z". The Star. Diarsip saka sing asli ing March 4, 2015.
  3. Sichtermann, Barbara (December 4, 2008). "SpongeBob: Das Kind im Schwamme". Der Tagesspiegel. Dieter von Holtzbrinck.
  4. a b Walter Foster (January 1, 2002). How to Draw SpongeBob SquarePants. Walter Foster Publishing, Incorporated. kc. 26–. ISBN 978-1-56010-703-3.
  5. Mavis, Paul (September 4, 2007). "DVD Review: SpongeBob SquarePants Season 5, Vol. 1". DVD Talk.
  6. "SpongeBob SquarePants, Season 4". iTunes. Apple Inc. January 1, 2009. Diarsip saka sing asli ing July 9, 2016. Dibukak ing July 9, 2016.
  7. Television Guide. Triangle Publications. 2005.
  8. James Gelsey (January 11, 2013). Once Upon a SpongeBob. Scholastic Corporation. kc. 10–12. ISBN 978-1-61263-025-0.
  9. "Can a spongy exterior hide an iron fist?". The Los Angeles Times. Tronc, Inc. April 27, 2003.
  10. Emily Dial-Driver (February 17, 2012). Fantasy Media in the Classroom: Essays on Teaching with Film, Television, Literature, Graphic Novels and Video Games. McFarland & Company. kc. 113–. ISBN 978-0-7864-8941-1.
  11. Writers: Aaron Springer, C.H. Greenblatt, Doug Lawrence (March 7, 2001). "No Free Rides". SpongeBob SquarePants. Season 2. Episode 30a. Nickelodeon.
  12. Nickelodeon Publishing (January 11, 2013). Good Ideas ... and Other Disasters (SpongeBob SquarePants). Nickelodeon Publishing. kc. 45–. ISBN 978-1-61263-051-9.
  13. "June 2003 children's highlights". The Free Lance–Star. June 29, 2003. Dibukak ing July 7, 2016.
  14. Writer: Doug Lawrence (October 15, 2016). "Whirly Brains". SpongeBob SquarePants. Season 10. Episode 205a. Nickelodeon.
  15. Joseph J. Foy (August 21, 2013). SpongeBob SquarePants and Philosophy: Soaking Up Secrets Under the Sea!. Open Court Publishing Company. kc. 49–. ISBN 978-0-8126-9735-3.
  16. David Lewman (18 Novèmber 2003). The SpongeBob SquarePants Oracle. Simon and Schuster. kc. 16–. ISBN 978-0-7434-8316-2.
  17. Pope, Bryan (February 8, 2006). "SpongeBob SquarePants: The Complete Third Season". DVD Verdict. Diarsip saka sing asli ing October 17, 2013. Dibukak ing October 31, 2013.
  18. "From Boy to Bob". Nick Mag Presents: SpongeBob SquarePants. Viacom International. June 2003.
  19. White, Peter (October 27, 2009). "SpongeBob SquarePants' creator Steve Hillenburg". TBI Vision. Informa Telecoms & Media. Dibukak ing October 31, 2013.
  20. Beck, Jerry (2013). The SpongeBob SquarePants Experience: A Deep Dive Into the World of Bikini Bottom. Insight Editions. ISBN 978-1-60887-184-1.
  21. Basile, Nancy (January 30, 2016). "'SpongeBob SquarePants' Cast: Who Does What Voice?". About.com.
  22. Pressley, Nelson (March 8, 2013). "Remember the time when Washington saved 'Hello, Dolly!'?". The Washington Post. Jeff Bezos.
  23. Marfil, Lorelei (February 17, 2017). "Nickelodeon, Viacom Tap Fashion Designers for SpongeBob Gold Capsule". Women's Wear Daily. Penske Media Corporation.
  24. Scott, A. O. (November 19, 2004). "Absorbency Plus Frivolity, a Blend the World Needs". The New York Times.
  25. Gaona, Pável (May 15, 2015). "Los maestros más rifados de las caricaturas". Chilango.
  26. Utah Online (July 28, 2015). "13 teachers from pop culture you can't help but love". KSL-TV. Bonneville International.
  27. Whalen, Andrew (August 20, 2014). "SpongeBob Movie 2 Trailer: Plot and Release Date Revealed". iDigitalTimes. IBT Media.
  28. "Some silly 'SpongeBob' facts". Pittsburgh Post-Gazette. Block Communications. July 2, 2002.
  29. Lecter, Scott (March 1, 2005). "DVD Review: The SpongeBob SquarePants Movie". DVD Talk.
  30. Rizzo, Francis (June 27, 2011). "SpongeBob SquarePants: Heroes of Bikini Bottom Review". DVD Talk. Diarsip saka sing asli ing June 19, 2015.
  31. Staff (2001). "29th Annual Annie Award Nominees and Winners (2001)". Annie Award. ASIFA-Hollywood. Diarsip saka sing asli ing January 2, 2013. Dibukak ing July 4, 2016.
  32. "BTVA Voice Acting Awards 2012". Behind the Voice Actors. Diarsip saka sing asli ing April 25, 2013.
  33. "Camp cartoon star is 'not gay'". BBC News. British Broadcasting Company. October 9, 2002.
  34. "Getting to know SpongeBob". BBC News. British Broadcasting Company. November 19, 2004.
  35. Grimes, David (February 7, 2005). "SpongeBob's secret life". Sarasota Herald-Tribune. GateHouse Media.
  36. Sobschak, K. (March 1, 2005). "Just enjoy the humour in cartoon characters". St. Catharines Standard. Postmedia Network – lumantar ProQuest.
  37. "Ukraine wants to ban cartoon SpongeBob SquarePants ... as it 'promotes homosexuality'". Daily Mail. August 17, 2012.
  38. "Ukraine to ban SpongeBob SquarePants for guy promotion". Sina Corp. Charles Chao. August 20, 2012.
  39. Kirell, Andrew (August 18, 2012). "Ukraine Gov't Wants To Ban SpongeBob: 'Promotes Homosexuality'". Mediaite. Dan Abrams.
  40. Cepeda, Esther (September 18, 2011). "Boob tube, in nine minutes". The Sun. MediaNews Group.
  41. DaLuisio, Alexandra (July 3, 2016). "16 Relatable AF Mrs. Puff Memes That'll Definitely Make You Say, "Oh, Neptune"". Teen.com.
  42. "31 Of The Best "Steal Her Look" Pictures". Smosh. Defy Media. 2014.
  43. Chack, Erin (December 12, 2015). "33 Times SpongeBob Fans Killed It on Tumblr". BuzzFeed. Jonah Peretti.
  44. Rox, Michael (September 6, 2010). "'Surprise Surprise,' a Q&A with actor/playwright Travis Michael Holder and Director Jerry Turner". San Diego Gay & Lesbian News. Hale Media, Inc.
  45. "Mrs. Puff's Boating School Playset from ALEX Brands". AlexBrands.com. ALEX Brands. Diarsip saka sing asli ing December 3, 2015.
  46. "SpongeBob's Living Room Aquarium Kit from Penn Plax" (PDF). PennPlax.com. Penn Plax. Diarsip saka sing asli (PDF) ing January 24, 2011.
  47. "Exercise, Lose Weight With 'Exergaming'". Fox News Channel. 21st Century Fox. January 18, 2005. Diarsip saka sing asli ing January 12, 2016. Dibukak ing January 30, 2016.
  48. "SpongeBob Bubble Party Available Now". Nick.com. Viacom International, Inc. September 22, 2015. Diarsip saka sing asli ing July 9, 2016. Dibukak ing July 9, 2016.
  49. Nickelodeon Publishing (February 7, 2011). Class Confusion. Nickelodeon Publishing. kc. 15–. ISBN 978-1-61263-032-8.
  50. Veronica Paz (August 24, 2010). Crash Course!. Simon Spotlight. ISBN 978-1-4424-0173-0.
  51. Mason, Allie. "Games Guaranteed to Make You Geek Out". Ript Apparel. Dibukak ing July 1, 2016.
  52. "SpongeBob SquarePants: Bikini Bottom Book of Games". BoardGameGeek. Dibukak ing July 1, 2016.
  53. "Lego SpongeBob SquarePants, Set 4982: Mrs. Puff's Boating School". Lego. The Lego Group. Diarsip saka sing asli ing December 31, 2008.
  54. Boy Scouts of America, Inc. (March 2010). Boys' Life. Boy Scouts of America, Inc. kc. 51–.
  55. "SpongeBob's Boating Bash for Nintendo Wii". GameStop. Dibukak ing July 3, 2016.
  56. "Nickelodeon Interactive Site: Boating Bash". Nick.com. Viacom International, Inc. Diarsip saka sing asli ing November 2, 2011. Dibukak ing November 5, 2015.
  57. "Nintendo: SpongeBob's Boating Bash". Nintendo Co., Ltd. Diarsip saka sing asli ing March 8, 2010. Dibukak ing November 5, 2015.
  58. "Gold Coast Theme Parks Trade Brochure 2012". Gold Coast Attractions. Diarsip saka sing asli ing October 11, 2012.
  59. Wolfe, Jennifer (August 29, 2013). "SpongeBob Fan 'Shellabration' Headed to Universal Studios". Animation World Network.
  60. Kerkhoff, Blair (May 9, 2015). "A special day at Kansas Speedway". The Kansas City Star. The McClatchy Company.
  61. "Nickelodeon Suites Resort Character Appearances". Nickelodeon Suites Resort. Diarsip saka sing asli ing June 14, 2014.
  62. "SpongeBob StorePants Retail Store – Universal Studios Florida". Universal Orlando Resort. Diarsip saka sing asli ing January 13, 2016.
  63. 'SpongeBob SquarePants' road safety commercial. Toyota Industries. February 28, 2011.
  64. "SpongeBob SquarePants: The Best Day Ever - Various Artists". AllMusic. All Media Network. September 12, 2006. Diarsip saka sing asli ing July 20, 2012. Dibukak ing August 2, 2013.
  65. "The Best Day Ever CD Product Details". Nick.com. Viacom International, Inc. September 12, 2006. Diarsip saka sing asli ing November 4, 2010. Dibukak ing August 2, 2013.
  66. "Hinterher! (feat. Mrs. Puff)". iTunes. Apple Inc. June 13, 2014. Diarsip saka sing asli ing July 9, 2016. Dibukak ing July 9, 2016.
  67. "SpongeBob Schwammkopf: Mein Gedudel". JPC.de. Leidenschaft für Musik. March 21, 2014.
  68. R. J. Palacio (May 12, 2015). Shingaling: A Wonder Story. Random House Children's Books. kc. 26–. ISBN 978-0-553-49910-0.
  69. John Willis; Barry Monush (April 1, 2006). Screen World: 2005 Film Annual. Hal Leonard. kc. 160–. ISBN 978-1-55783-668-7.
  70. Walsh, Jessica (December 14, 2004). "AWOL characters leave 'SpongeBob' gasping". Reading Eagle. Dibukak ing July 7, 2016.
  71. Chen, Sandie (February 6, 2015). "The SpongeBob Movie Review". Common Sense Media.
  72. Basille, Nancy. "'The SpongeBob SquarePants Movie': A hysterical show becomes hysterical movie". About.com. IAC.
  73. Marc Cerasini; Derek Drymon (2004). The SpongeBob SquarePants Movie. Simon and Schuster. kc. 81–. ISBN 978-0-689-86840-5.
  74. "SpongeBob: The Musical". JumpZone Touring. 2009. Diarsip saka sing asli ing July 4, 2016. Dibukak ing July 9, 2016.
  75. "Broadway-Bound SpongeBob Musical Announces Complete Cast". Playbill. April 8, 2016.
  76. Dunn, Ryan (February 25, 2016). "Kings Gameday: Boating School". Battle of California.
  77. Gentille, Sean (June 27, 2011). "NHL Draft live blog, trade rumors, analysis". Sporting News.
  78. Hidalgo, Jason (May 30, 2012). "Remote-controlled Aquabotix HydroView takes underwater HD video, Mrs. Puff calls insurance agent". Engadget. AOL.
  79. "Interview with SpongeBob on education". The Washington Post. February 14, 2011.