Stephen Hillenburg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stephen Hillenburg

Stephen McDannell Hillenburg ya iku animator, panulis, produsen, aktor lan pangisi swara sarta direktur Amérikah Sarékat kang paling misuwur amarga nggawé seri animasi SpongeBob SquarePants. Dhèwèké lair 21 Agustus 1961.[1] Saiki dhèwèké duwé prusahaan produksi dhéwé, United Plankton Pictures.[1] Dhèwèké uga nulis Mother Goose and Grimm lan Rocko's Modern Life.[1]

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Sawisé lulus saka Savanna Hight School ing Anaheim, California, Hillenburg kadaftar ing Universitas Humboldt State lan ing 1984 dhèwèké éntuk gelar ing pérangan perencanaan lan interpretasi sumber daya alam, khususé ing pérangan sumber daya laut.[1] ing taun 1992, dhèwèké pikantuk Master og Fine Arts ing animasi eksperimental saka Institut Seni California.[2]

Karir[besut | besut sumber]

Hillenburg dadi guru biologi laut ing panggonan kang saiki diarani Orange Country Ocean Institut.[2] Dhèwèké kerja dadi ahli biologi laut saka 1984-1987. Ing taun 1987 Hillenburg mutusaké nggawé karir ing pérangan animasi.[2] Dhèwèké gawé pirang-pirang filem cendhak, ana rong filem gawéane diputer ing festival filem animasi internasional.[2] Film iku ya iku The Green Beret (1991) lan Wormholes (1992) dadi misuwur ing pérangan festival filem.[2]

Rikala isih ana ng sekolah animasi, Hillenburg éntuk gawéan ing seri TV kanggo bocah cilik Mother Goose & Grim saka taun 1991 nganti 1993.[3] rikala nekani Institut Seni California, dhèwèké nggawé filem kang judhule woemholes kang didanai déning Princess Grace Foundation.[3] Filme diputerake ing pirang-pirang festival animasi.[3] Joy Murray, panggawé Rocko;s Modern Life, ketemu Hillenburg rikala festival animasi lan takon marang Hillenburg apa dhèwèké bakal dadi sutradara ing acarane, dhèwèké sarujuk.[3] Hillenburg nggabung ing seri animasi Nickelodeon mawa panulis, prodiser lan storyboard. Rikala keja ing Rock's Modern Life, Hillenburg kancanan karo Tom Kenny, Doug Lawrence, Martin Olson, Paul Tibbit lan wong-wong liya.[3] Dhèwèké saiki manggon ing San Marino, California.[3]

SpongeBob SquarePants[besut | besut sumber]

Tahun 1989 ing Institut Seni California, Hillenburg nulis komik kang judhule The Intertidal Zone babagan makluk-makluk laut.[4] Kang dadi tokoh mligi ya iku spons, pisanane Hillenburg nggambar mawa spons alami nanging digenti dadi spons kotak amarga ketok luwih lucu.[4] Dhèwèké nuduhake marang Martin Oslon, kanca lan panulis komedi kang kerja ing Rocko's Modern Life.[4] Oslon seneng lan ngusulake Hillenburg nulis seri kartun kang ana ing ngisor laut.[4] Rikala Rosko'd Modern Life rampung taun 1996, Hillenburg miwiti ngembangaké konsepe lan taun 1997 dhèwèké kerja bareng karo kanca-kancane biyèn ing Rocko kanggo ngrancang latar lan karakter.[4]

Tahun 1998, Hillenburg duwé acara kanggo Nickeledeon, nggunakaké akuarium, model karakter, lagu lan papan carita bakal dadi episode juru anggegana, "Help Wanted".[4] Jeneng tokoh mligi ya iku "Sponge, the Boy", nangin amarga jeneng iku wis ana kang duwé, dhèwèké ngge dadi SpongeBob.[4] Hillenburg nggunakale pérangan konsèp kang wis ana kanggo Rocko's Modern Life ing SpongeBob.[4] Tuladhané dhèwèké nggunakaké cuplikan cendak live action.[4] èksekutif Nickelodeon nuku seri miwit tanggal 1 Mèi 1999, lan episode sabanjuré wiwit diputer tanggal 17 Juli 1999.[4]

The SpongeBob SquarePants Movie dirilis ing Amérikah Sarékat tanggal 19 November 2004.[5] Perkawis iki éntuk tanggepan apik saka kritikus lan bisa ngasilaké luwih $ 140.000.000 sakakabeh nagara.[5] Tujuane filem iki kanggo mungkasi seri, lan panciptane Hillenburg ngumumake bakal metu saka kerjanane lan ngewenehi surat marang Tim Hill.[5] Piye carané ing 2005, dibiwara yèn SpongeBob bakal diterusake ing mangsa kapapat sasi Mèi.[5] Stephen Hillenburg diberitakake wis ninggal seri, nanging ora tenanan ninggal lan isih kerja mawa prodhuser èksekutif.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d Top Bagus (dipunundhuh tanggal 22 februari 2013)
  2. a b c d e Stephen Hillenburg (dipunundhuh tanggal 22 februari 2013)
  3. a b c d e f kapanlagidotcom (dipunundhuh tanggal 22 februari 2013)
  4. a b c d e f g h i j Tokoh di balik SpongeBob (dipunundhuh tanggal 22 februari 2013)
  5. a b c d e Pentingnya Stephen Hillenburg bagi SpongeBob (dipunundhuh tanggal 22 februari 2013)