Brontosaurus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Brontosaurus
Temporal range: Akhir zaman Jurassik
Wrangka Brontosaurus déning O.C. Marsh
Status konsèrvasi
fosil
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Sauropsida
Superorder: Dinosauria
Ordo: Saurischia
Suborder: Sauropodomorpha
Infraorder: Sauropoda
Kulawarga: Diplodocidae
Marga: Apatosaurus
Jeneng binomial
Apatosaurus excelsus
(Marsh, 1879) vide Riggs, 1903
Sinonim
  • Brontosaurus excelsus Marsh, 1879c

Brontosaurus ingkang ateges "kadal kilat" (saking basa Yunani brontē/βροντη ateges kilat, sauros/σαυρος tegesipun 'kadal') inggih punika salah satunggal saking jinising kéwan dinosaurus sauropoda ingkang boten saged dipunpanggihi malih wonten ing zaman sapunika.[1] Spésiés Brontosaurus excelsus punika dipunjenengi déning pamanggihipun inggih punika Othniel Charles Marsh,nalika warsa 1879.[1] Jeneng punika tansah dipunanggé wonten ing literatur resmi ngantos kirang langkung warsa 1974,sananjan sampun asring dipunsebat sadéréngipun kanthi jeneng Apatosaurus,wonten ing warsa 1903.[1]

Anatomi[besut | besut sumber]

Brontosaurus inggih punika dinosaurus ingkang anggadhahi gulu panjang sanget ugi kalebet dinosaurus herbivora,anggadhahi awak ingkang dawanè sawetawis 70-90 kaki (21-27 m), inggilipun saking suku ngantos boyok sawetawis 15 kaki (4,6 meter), kaliyan bobot sawetawis 33-35 ton abote, bobot kewan punika kirang langkung ngalangkungi bobotipun 6 gajah.[2][3] Sirahipun kirang saking 2 méter dawané, tengkorakipun dawa kathi bolongan irung ingkang mapan ing sisih inggil lan ukuran uthek ingkang alit.[3].Kewan herbivora punika gadhah gulu dawa (cacah 15 balung),buntut pecut dawa(sawetawis 50 ft=15 meter dawane), balung geger ngrongga, suku ngajeng langkung alit ugi pendek ketimbang suku wingking kang ageng lan radi dawa.[3] Suku punika kanggé nalika badhé nyrengkuh godhong wonten ing wit-witan ingkang dhuwur.[3]

Fosil[besut | besut sumber]

Fosilipun sampun dipuntemokaken ing Amerika Utara barat ing nagar bageyan Utah, Colorado, kaliyan Wyoming.[4] Brontosaurus kalebet kewan Sauropoda paling ageng ing antawis sauropoda sanes kadosta Brachiosaurus,kaliyan Diplodocus.[4] Wonten ing zaman gesangipun, Brontosaurus nggadhahi mungsuh utama dinosaurus karnivora ageng kadosta Allosaurus.[4] Habitat Brontosaurus biasanipun manggen wonten ing hutan-hutan tropis.[4]

Anggon manak[besut | besut sumber]

Brontosaurus/Apatosaurus,kadosta sauropoda sanés,manak kanthi cara ngendhog.[5] Brontosaurus nalika wayah ngendhog saged ngedalaken endhog puluhan,nanging boten awujud sarang.[5] Brontosaurus ngendhog nalika ngawontenaken lelungan lan endhogé diedhalaken setunggal mbaka setunggal.[5] Ukuran endhoge ageng antawis 1 kaki (30 cm) ambane.[5]

Zaman Urip[besut | besut sumber]

Brontosaurus

Dipunprakirakaken urip wonten ing zaman Jurasik sawetawis 150 yuta warsa kepengker.[4] Para panaliti nggadhahi pamanggih menawi wonten kadadéyan kepunahan massal nalika semanten.[4] Ananging dèrèng wonten ingkang mangertos kadadéyan menapa ingkang ndamel kapunahan kasebut.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (en)www.unmuseum.org(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  2. ^ (en)www.infoplease.com(dipunundhuh 21 Mei 2011)
  3. ^ a b c d (en)[Bully for the Brontosaurus deni Stephen Jay Gould, W.W. Norton & Company, 1991] Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku_2" defined multiple times with different content
  4. ^ a b c d e f g (en)www.lifestudiesonline.com(dipunundhuh 21 mei 2011)
  5. ^ a b c d (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh 21 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Brontosaurus&oldid=997215"