Brontosaurus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Brontosaurus
Temporal range: Akhir zaman Jurassik
Wrangka Brontosaurus dening O.C. Marsh
Status konsèrvasi
fosil
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Sauropsida
Superorder: Dinosauria
ordo: Saurischia
Suborder: Sauropodomorpha
Infraorder: Sauropoda
kulawarga: Diplodocidae
Genus: Apatosaurus
Jeneng binomial
Apatosaurus excelsus
(Marsh, 1879) vide Riggs, 1903
Sinonim
  • Brontosaurus excelsus Marsh, 1879c

Brontosaurus ingkang ateges "kadal kilat" (saking basa Yunani brontē/βροντη ateges kilat, sauros/σαυρος tegesipun 'kadal') inggih menika salah satunggal saking jinising kéwan dinosaurus sauropoda ingkang mboten saged dipunpanggihi malih wonten ing zaman samenika.[1]Spésiés Brontosaurus excelsus menika dipunjenengi déning pamanggihipun inggih menika Othniel Charles Marsh,nalika warsa 1879.[1]Jeneng menika tansah dipunanggé wonten ing literatur resmi ngantos kirang langkung warsa 1974,sananjan sampun asring dipunsebat sadéréngipun kanthi jeneng Apatosaurus,wonten ing warsa 1903.[1]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Brontosaurus inggih menika dinosaurus ingkang anggadhahi gulu panjang sanget ugi kalebet dinosaurus herbivora,anggadhahi awak ingkang dawanè sawetawis 70-90 kaki (21-27 m), inggilipun saking suku ngantos boyok sawetawis 15 kaki (4,6 meter), kaliyan bobot sawetawis 33-35 ton abote, bobot kewan menika kirang langkung ngalangkungi bobotipun 6 gajah.[2] [3]Sirahipun kirang saking 2 méter dawané, tengkorakipun dawa kathi bolongan irung ingkang mapan ing sisih inggil lan ukuran uthek ingkang alit.[4].Kewan herbivora menika gadhah gulu dawa (cacah 15 balung),buntut pecut dawa(sawetawis 50 ft=15 meter dawane), balung geger ngrongga, suku ngajeng langkung alit ugi pendek ketimbang suku wingking kang ageng lan radi dawa.[4]Suku menika kanggé nalika badhé nyrengkuh godhong wonten ing wit-witan ingkang dhuwur.[4]

Fosil[sunting | sunting sumber]

Fosilipun sampun dipuntemokaken ing Amerika Utara barat ing nagar bageyan Utah, Colorado, kaliyan Wyoming.[5] Brontosaurus kalebet kewan Sauropoda paling ageng ing antawis sauropoda sanes kadosta Brachiosaurus,kaliyan Diplodocus.[5] Wonten ing zaman gesangipun, Brontosaurus nggadhahi mungsuh utama dinosaurus karnivora ageng kadosta Allosaurus.[5]Habitat Brontosaurus biasanipun manggen wonten ing hutan-hutan tropis.[5]

Anggon manak[sunting | sunting sumber]

Brontosaurus/Apatosaurus,kadosta sauropoda sanés,manak kanthi cara ngendhog.[6] Brontosaurus nalika wayah ngendhog saged ngedalaken endhog puluhan,nanging mboten awujud sarang.[6]Brontosaurus ngendhog nalika ngawontenaken lelungan lan endhogé diedhalaken setunggal mbaka setunggal.[6]Ukuran endhoge ageng antawis 1 kaki (30 cm) ambane.[6]

Zaman Urip[sunting | sunting sumber]

Brontosaurus

Dipunprakirakaken urip wonten ing zaman Jurasik sawetawis 150 yuta warsa kepengker.[5] Para panaliti nggadhahi pamanggih menawi wonten kadadéyan kepunahan massal nalika semanten.[5] Ananging dèrèng wonten ingkang mangertos kadadéyan menapa ingkang ndamel kapunahan kasebut.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)www.unmuseum.org(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  2. ^ (en)www.infoplease.com(dipunundhuh 21 Mei 2011)
  3. ^ (en)[Bully for the Brontosaurus deni Stephen Jay Gould, W.W. Norton & Company, 1991]
  4. ^ a b c (en)[The Ultimate Dinosaurs, Parragon Books. 2000]
  5. ^ a b c d e f g (en)www.lifestudiesonline.com(dipunundhuh 21 mei 2011)
  6. ^ a b c d (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh 21 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Brontosaurus&oldid=684582"