Allosaurus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Allosaurus
Kalamangsa: Jurassic akir, 155–150 Ma
Allosaurus SDNHM.jpg
Mounted A. fragilis skeleton, Museum Purbakala San Diego
Klasifikasi ngèlmiah

Allosaurus(/[unsupported input]ˌælˈsɔːrəs/) ya iku génus Dinosaurus theropoda sing urip kira-kira 155-150 yuta taun kapungkur sasuwéné Jaman Jurassik periode Kimmeridgian nganti wiwitan Tithonian.[1] Jeneng Allosaurus tegesé "kadhal sing béda". Tembung iki asalé saka Yunani "ἅλλος"/"Allos"(béda) lan "σαυρος"/"sauros"("Kadal").Kéwan iki sepisanan diilustrasèkaké ing taun 1877 déning Paleontologis Otniel Charles Marsh. Minangka salah sawijining dinosaurus theropoda, Allosaurus duwé daya tarik ing antarané para paleontologis. Allosaurus uga prenah dadi kéwan sing dadi obyek utama ing sawetara filem lan dokumenter sing nyraritakaké babagan uripé dinosaurus ing jaman prasajarah.

Allosaurus iku salah sawijiningpredator bipedal. Tengkorake sing gedhé jangkep karo puluhan untu-untune sing dawa lan landhep. Saka fosil sing tinemu, kéwan iki dikira-kira dawane 8,5 mèter (28 kaki),sanajan ana fragmen sing nuduhake yèn dawane bisa nganti 12 mèter (39 kaki). Jalaran karo sikile loro kang gedhé lan kuat, drijine cacah telu ing saben lengen cilike,lan awake kang imbang abote karo buntute sing dawa lan abot iku, kéwan iki dilebokake ing kelas Allosaurid, sawijining jinis dinosaurus theropoda carnosaurian. Genus kéwan iki duwé taksonomi kang semrawut amarga jumlah spesiese sing valid iku ora pesthi. Sing paling kondhang iku ing antarané ya iku A. fragilis.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ {{en}Turner, C.E. and Peterson, F., (1999). "Biostratigraphy of dinosaurs in the Upper Jurassic Morrison Formation of the Western Interior, U.S.A." Pp. 77–114 in Gillette, D.D. (ed.), Vertebrate Paleontology in Utah. Utah Geological Survey Miscellaneous Publication 99-1.}