Diplodocus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Diplodocus
Teksiran kala: Jurassic akhir
Balunfg Diplodocus carnegiei saka Museum für Naturkunde
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Sauropsida
Superorder: Dinosauria
Ordo: Saurischia
Suborder: Sauropodomorpha
Infraorder: Sauropoda
Kulawarga: Diplodocidae
Marga: Diplodocus
Marsh, 1878
Spesies
  • D. longus Marsh, 1878 (tipe)
  • D. carnegiei Hatcher, 1901
  • D. hayi Holland, 1924
  • D. hallorum (Gillette, 1991) Lucas et al., 2004
Sinonim
  • Seismosaurus Gillette, 1991

Diplodocus ya iku salah sijining kéwan dinosaurus sing kalebu ing genus sauropod diplocid.[1] Dinosaurus iki urip nalika zaman Jurasik pungkasan (sawetara 155-145 yuta taun kapengker).[1] Diplodocus disebut sebut minangka kéwan sing awake paling dawa .[1]

Anatomi[besut | besut sumber]

Diplodocus iku salah sawijining kéwan raksasa kang duwé gulu dawa, buntut pecut, awak saka ngarep memburi dawané sawetara 90 kaki (27 m) kanthi gulu sing dawane 26 kaki (8 m) lan buntut sing dawané 45 kaki (14 m) nanging ukuran endhasé ora ana 2 kaki dawané.[2] Bolongan irungé ana ing sisih dhuwur endhas,lan untuné lancip-gedhé mirip pasak,nanging mung ana ing bagèan ngarep rahang.[2] Sikil ngarepé liwih cindhek ketimbang sikil ngarepé lan saben sikilé duwé driji cacah lima.[2] Saka bentuk fosil sing ditemokaké bisa dikira-kira yèn Diplodocus duwé deretan eri kang ana ing gegeré.[2] Diplodocus dipercaya minangka kéwan darat paling dawa sing tau urip.[2]

Pola Mangan[besut | besut sumber]

Panganan sing sering dipangan Diplodocus ya iku tetuwuhan (Sauropodomorpha). Saliyané iku, Diplodocus uga sering mangan godhong konifer, pakis, lumut, lan tandhuran rawa. Untuné diplodocus kecipta ketul-ketul. Mulané cara mangané ora dimamah, nanging langsung dileg. Saliyane iku Diplodocus seneng ngeleg Gastrolith,ya iku watu sing dieleg dning kéwan sing fungsine dienggo ngancurake godhong (panganan) sing ana ing njero wetenge.Saliyane iku,bageyanawake Diplodocus ding migunani nalika golek pangan ya iku gulune sing dawa. Gulu dawane iku digunakake kanggo mlebu ing sela-selane wit-witan nalika arep golek mangan ing alas. Diplodocus kéwan sing kudu sering mangan ing saben wektune.

Perilaku[besut | besut sumber]

para ahli mbadhek yèn Diplodocus iku kéwan nomaden, sering pindhah-pindhah tempat.

Panemu[besut | besut sumber]

Fosil Diplodocus sepisanan ditemokake déning Samuel Williston lan Otinel Marsh nalika taun 1887. Diplodocus akèh ditemokake ing sekitar Rocky mountain, Utah, Wyoming, lan Colorado Amérika.

Anak pinak[besut | besut sumber]

Ngendhog. Endhogé Doplodocus diselehake sembarang enggon nalika Diplodocus mlaku-mlaku golet pangan ing alas.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)www.thefreeresource.com(dipunundhuh tanggal 27 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011 jam 3.21 WIB)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Diplodocus&oldid=1078047"