Basa Malayu Manado

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Melayu Manado
Bahasa Manado
AsalIndonésia
LaladanSulawesi Lor
Panyatur asli
850,000 (2001) (tanpa surya)
Melayu Kreol
  • Basa Melayu Manado
Kodhe basa
ISO 639-3xmm

Basa Malayu Manado atawa kang sok karan basa Menado waé ya iku basa kang dituturaké ing Kutha Manado, Bitung, Tomohon, Kabupatén Minahasa, Minahasa Kidul, Minahasa Lor, Minahasa Kidul-Wétan, Bolaang Mongondow lan Provinsi Gorontalo[1][2]. Rupa dhialèk basa Malayu iki uga ana padha-padhané kayadéné ing Sulawesi Tengah lan Maluku. Sakèhé tembung-tembung ing basa Manado iki padha karo tembung-tembung ing basa Indonésia. Amarga basa iki mung dienggo kanggo basa lésan, dadi durung ana standar ortografi atawa éjaan kang sah.

Basa Malayu iki lair sing lingkungan masarakat Manado kang multiètnik lan multikultur minangka basa ibu ing kutha Manado. Kayadéné wong Minahasa, Sangihé, Talaud, Gorontalo, Jawa, lan Ambon. Amarga iku basa Manado iki akèh dhialèké, salah sijiné dhialèk Borgo kang dituturaké wong Borgo ning kutha Manado[3].

Conto tembung basa[besut | besut sumber]

  Basa Jawa Basa Manado
t.ganti wong kesiji tunggal aku kita
t.ganti wong kesiji jamak kita torang
t.ganti wong keloro tunggal kowé ngana
t.ganti wong keloro jamak kowé ngoni
t.ganti wong keloro tunggal dhèwèké dia
t.ganti wong ketelu jamak dhèwèké dorang

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Najoan, J.A. Karisoh dkk (1981). Morfologi dan Sintaksis Bahasa Melayu Manado. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. "Malay, Manado". Ethnologue. Dijupuk September 27, 2017. 
  3. Masengi, Nonce; Arbie, Rosijanih (Juni 20, 2012). "Eksistensi Bahasa Melayu Manado sebagai Bahasa Ibu dalam Kebhinekaan Budaya". SIBI 2012.