Basa Hongaria

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hongaria (Magyar)
DItuturaké ing: Hongaria lan 10 nagara liyané
Wewengkon: --
Gunggung penutur: 14.5 Juta
Peringkat Basa: 66
Kulawarga Basa
Klasifikasi:
Basa-basa Ural
 Fino-Ugrik
  Ugrik

   Hongaria

Status Resmi
Basa Resmi di: Hongaria
Ditata déning: --
Kodhe Basa
ISO 639-1 hu
ISO 639-2 hun
SIL HNG

Basa Hongaria utawa sajeroning basa saenggon ingaran Magyar (waca: mojor) iku minangka anak cabang basa-basa Fino-Ugrik. Dipituturaké déning 14 yuta jiwa, lan 10 yuta ing antarané urip ing Hongaria. Basa iki dituturaké ing kawasan-kawasan kaya Rumania, Slowakia, Austria, Serbia, Kroasia, Slovenia lan Ukraina.

Sajarah Basa Hongaria[besut | besut sumber]

Leluhur bangsa lan basa Hongaria dikira asal saka Siberia kanthi jeneng Onoguoroi. Nanging asal-usulé isih durung cetha lan angèl dibuktèkaké.

Anajuga sing nyantholaké gegayutan antara basa Hongaria karo basa kaum Hun sing tau nguasani padhang rumput Asia Tengah nganti Éropah. Nanging bab iki uga isih dadi pitakonan.

Klompok Basa[besut | besut sumber]

Basa Hongaria digolongaké sajeroning basa Finno-Ugrik. Sing narik kawigatèn amarga basa iki sarumpun karo basa-basa ing kawasan Siberia sing let-ééwon mil saka Hongaria. Basa-basa sing mèmper karo basa Hongaria iki antarané Khanty, lan Mansi sing dituturaké ing Ruslan.

Wewengkon Sebar Tutur[besut | besut sumber]

Basa Hongaria dituturaké ing nagara-nagara iki:

Negara Penutur
Hongaria 10,298,820
Rumania
(mligi Transylvania)
1,700,000 - 3,000,000(X)
Slowakia 597,400
Serbia-Montenegro
(mligi Vojvodina)
293,000
Ukraina 187,000
Israèl 70,000
Austria
(mligi Burgenland)
22,000
Kroasia
(mligi wewengkon Osijek, Vukovar)
16,500
Slovenia 9,240

Basa iki uga dianggo déning komunitas Hongaria ing Kanada, Amérika Sarékat lan Australia

Status Resmi[besut | besut sumber]

Basa Hongaria saliyané dadi basa resmi ing Hongaria, uga dadi salah siji basa resmi ing Uni Éropah. Basa iki uga dadi salah siji basa resmi ing Vojvodina, Serbia lan diakoni sanadyan ora resmi ing Rumania.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Hongaria ing KamusWiki.