Asam nukleat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Struktur 3D molekul d-ADN

Asam nukleat (basa Inggris: nucleic acid) iku makromolekul biokimia sing komplèks, kanthi bobot molekul dhuwur, lan kasusun mawa ranté nukleotida sing ngandhut informasi genetik. Asam nukleat sing paling umum ya iku Asam deoksiribonukleat (DNA) lan Asam ribonukleat (RNA). Asam nukleat ditemokaké ing kabèh sel urip sarta ing virus.

Asam nukleat dijenengi mangkono amarga kaanan umumé ing njero inti (nukleus) sel. Asam nukleat arupa biopolimer, lan monomer panyusuné ya iku nukleotida. Saben nukleotida kasusun saka telung komponèn, ya iku siji basa nitrogen heterosiklik (purin utawa pirimidin), siji gula pentosa, lan siji gugus fosfat. Jinis asam nukleat dibédakaké déning jinis gula sing ana ing ranté asam nukleat mau (upamané, DNA utawa asam deoksiribonukleat ngandhut 2-deoksiribosa). Saliyané iku, basa nitrogen sing ditemokaké ing rong jinis asam nukleat mau nduwèni béda: adenin, sitosin, lan guanin bisa ditemokaké ing RNA uga ing DNA, déné timin bisa ditemokaké mung ing DNA lan urasil bisa ditemokaké mung ing RNA.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_nukleat&oldid=966924"