As-Suyuthi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Suyuthi.jpg As-Suyuthi yaiku sawijining ulama kang kawentar alim jroning bidang hadits lan cabang-cabange, kang ana kaitane karo ilmu rijal, sanad, matan, utawa njupuk istimbat hukum saka hadits.[1] Dheweke sawijining Ulama gedhe jroning madzab Syafi’i kang nganut I’itiqad Ahlussunnah wal Jama’ah (Sunny).[2] Dheweke ngarang kitab-kitab agama akehe tekan 300 , yaiku isine kitab-kitab hadits, fiqih, tafsir, nahwu, sharaf, bayan, ma’ni, badi’i lan liya-liyane.[2]

Lair[sunting | sunting sumber]

Dheweke lair sakwise wektu magrib, wengi Ahad, awal taun 849 H ing tlatah Al-Asyuth, utawa uga kawentar kanthi jeneng “As-Suyuth”.[1]

Jeneng[sunting | sunting sumber]

Dheweke nduweni jeneng jangkep Abdur Rahman bin Kamaluddidn Abu Bakar bin Muhammad bin Sabiquddin Abu Bakar bin Fakhruddin Utsman bin Nashiruddin Muhammad bin Saifuddin Khidr bin Najmuddin Abu Ash-Shalah Ayyub bin Nashiruddin Muhammad bin Syekh Hammamuddin Al-Hammam bin Al-Kamal bin Nashiruddin Al-Mishri Al-Khudhairi Al-Asyuthi Ath-Thalani Asy-Syafi’i.[3]

Nasab[sunting | sunting sumber]

Nasab kaluwargane nyambung marang bersambung kepada kulawrga Persia, kang pindhah marang Mesir ing distrik Khudairiyah, wetane Baghdad, lan banjur manggon ing tlatah Al-Asyuth sakdurunge dheweke lair. Nanging ana katrangan liya kang ngadhakake menawa bapake saka Arab.[1]

Pendhidhikan[sunting | sunting sumber]

Allah wis menehi kapinteran ing dhuwur rata-rata kanthi lingkungan kang kondusif kanggo dheweke. Nalika cilik, bapake nate nggawa dheweke menyang majelis Syekh Muhamamd Al-Majdzub lan entuk pandongane. Dheweke uga nate dijak menyang majelis Al-Hafizh Ibnu hajar lan kasil entuk ijazah. [4]

Umur 5 taun, bapake sedo saengga dheweke dadi yatim. Sakwise iku, dheweke diopeni dening ulama-ulama gedhe ing jaman kuwi, kayata Kamaluddin bin Al-Hammad, kang ndadekake As-Suyuthi nalika umure 8 taun wis apal Alquran, uga kitab Al-Umdah, Minhajul Fiqh wal Ushul, lan Alfiyah Ibnu Malik.[4]

As-Suyuthi mulai ngangsu kawruh ing umur 14 taun (864 H). Dheweke nyonaoni fikih lan nahwu saka guru-gurune. Dheweke nyonaoni ilmu faraidh (ilmu mbagi warisan)lan kitab Al-Majmusaka Allamah Syihabuddin Asy-Syamashai. Taun 866 H, dheweke wis entuk rekomendasi kanggo mulang Basa Arab lan nate nuliskitab pertamane kanthi judul Syarah Al-Isti’adzah wal Basmalah.[4]

Dheweke nyinaoni ilmu fikih merguru marang Sirajuddin Al-Bulqini, nyinaoni tafsir merguru marang Asy-Syaraf Al-Manawi lan nyinaoni Basa Arab saka Taqiyyuddin Asy-Syumani lan Muhyiddin Ar-Rumi.[1]

Kang ana kaitane karo ilmu hadis, dheweke merguru marang ulama-ulama senior jroning bidang kasebut saengga dheweke bisa nyinaoni kitab ummahatu kutubil hadits (buku-buku induk hadis) lan mushthalah marang ulama-ulama kang kompeten jroning bidang kasebut, kayata: Taqiyyuddin Asy-Syibii, Qasim bin Qathlu Bugha, lan Taqiyyuddin bin Fahd. Dheweke nyinaoni kitab Shahih Muslim saka [[Syamsuddin As-Sakrafi lan kitab Nakhbatul Fikr saka At-Taqiyyi Asy-Syumani.[1]

As-Suyuthi uga ngangsu kawruh marang guru wadon kang ahli jroning bidang hadis utawa fikih ing antarane: Ummu Hana Al-Mishriyyah, Aisyah bin Abdil Hadi, Sarah binti As-Siraj bin Jama’ah, Zainab binti Al-Hafizh Al-Iraqi, lan Ummu Fadhal binti Muhammad Al-Maqdisi.[1]

Dheweke uga ngangsu kawruh marang negri-negri liya kanggo nemoni ulama-ulama liya kang ahli ing bidange. Kutha kang wis nate ditekani kayata Syam, Hijaz, India, Maroko, lan Sudan.[1]

Nalika tekan Mekkah kanggo munggah kaji ing wulan Rabiul Awwal 869 H, dheweke ngombe banyu zamzam kanthi ndonga supaya entuk drajat ilmiah jroning fikih sekelas Sirajuddin Al-Bulqini lan jroning bidang hadis sekelas Al Hafizh Ibnu Hajar.[1]

Jroning perdalanane ngangsu kawruh agama, dheweke nduweni prinsip nganggo 2 manhaj talaqqi ilmu (metode ngangsu kawruh). Kapisanan, milih 1 guru lan mulazamah marang guru kasebut jroning wektu kang cukup utawa tekan Gurune sedo. Keloro, jroning ngangsu kawruh, dheweke ora mbatesi marang syekh-syekh tinamtu. Sanajan dheweke wong kang mazhabe Syafi’i jroning bidang fikih, nanging dheweke uga nyinaoni fikih saka Izzudin Al-Hanafi.[1]

Amarga tlaten, As-Suyuthi bisa nguwasai ilmu agama. Tidak hanya dalam satu disiplin ilmiah ia menjadi kampiun, tetapi lebih dari satu disiplin ilmiah.[1]

Dheweke nate ngendika, “Aku nguwasai ilmu jroning 7 bidang, yaiku: tafsir, hadis, fikih, nahwu, al-ma’ani, al-bayan, lan al-badi.”[1]

Kapisanan dheweke menehi fatwa ing taun 871 H. Dheweke isih menehi fatwa tekan dheweke ninggalake donyane lan milih urip dhewekan ing omahe ing Raudhah.[1]

Karier[sunting | sunting sumber]

Dheweke nate ketemu karo 15 panguwasa Daulah Mamalik nanging kenale uga kanthi waspadha lan njaga ‘izzah (harga diri). Banjur dheweke wis ora nate kenal maneh. Dheweke banjur nulis kitab Ma Rawhu As-Salathin fi Adami Al-Maji ila As-Salathin.[1]

Salah sawijining panguwasa Daulah Mamalik asring njaluk dheweke supaya teka marang istana, nanging ditolak amarga miturut dheweke iku mau pitudhuh saka salaf.[1]

Umur 40 taun, dheweke mundur lan ora mulang maneh kanggo urip dhewekena. Panjaluke mau ditulis ing buku At-Tanfis. Sakwise iku, dheweke luwih sibuk kanggo ngibadah, nliti tulisan-tulisane lan ngadohi donya.[1]

Karya[sunting | sunting sumber]

“Tafsir Jalalein”.[3]

Wafat[sunting | sunting sumber]

As-Suyuthi sedo amarga kena penyakit ganas kang ndadekake lengen kiwane bengkak. Dheweke sedo malem Jumat, 19 Jumadil Ula 911 H, ing Raudhah, cedhak kali Nil, jroning umur 61 taun punjul 10 wulan.[1] Dheweke dikubur ing Qaushuun, njaba pintu gerbang Qarafah ing al-Suyuth Kairo.[5]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ditemokaké, nanging tag <references/> ora ditemokaké

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=As-Suyuthi&oldid=833062"