Aleksandr Lukashenko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Aleksandr Lukashenko
Alexander Lukashenko
Аляксандр Лукашэнка
Presiden Républik Belarus
Lungguh
20 Juli 1994 – Sapunika
Wasir Vyachaslau Kebich
Mikhail Chigir
Sergey Ling
Vladimir Yermoshin
Gennady Novitsky
Sergey Sidorsky
Kadhisiki Myechyslaw Hryb (sebagai Ketua Penguasa Soviet untuk Belarus)
Kagantèni Sedang Menjabat
Ketua Dewan Penguasa Nagara, Persatuan Rusia dan Belarus
Lungguh
26 Januari 2000 – Sapunika
Kadhisiki Boten wonten
Kagantèni Saweg Njabat
Rerincèn priangga
Lair (1954-08-30) 30 Agustus 1954 (umur 62)
Kopys, Belarusia SSR, Uni Soviet
Bangsa Belarusia
Parté pulitik Parté Komunis Uni Soviet (hingga 1992)
Independen (wiwit 1992)
Sisihan Galina Rodionovna

Alexander Lukashenko (Belarus: Алякса́ндар Рыго́равіч Лукашэ́нка, Aljaksandar Ryhoravič Lukašenka/Alyaksandar Ryhoravich Lukashenka; Rusia:Алекса́ндр Григо́рьевич Лукаше́нко, Aleksandr Grigoryevich Lukashenko; lair ing Kopys, Belarusia, Uni Soviet, 30 Agustus 1954; umur 62 taun) inggih punika Presiden Belarus wiwit wulan Juli 1994.[1]

Piyambakipun kapisanan kapilih wonten ing taun 1994. Pamarètahanipun kawèntar kontroversial: pendukungipun nganggep kabijakan-kabijakanipun smapun nylametaken Belarus saking akibat-akibat paling ala saking kapitalisme pasca-Uni Soviet, déné lawan-lawanipun, wonten ing lebet lan njawi negeri, nuduh piyambakipun minangka diktator.[2] Kebijakan-kebijakan wonten ing lebet lan njawi negeri Lukashenko sampun damel Belarus dipunlarang gabung kaliyan Dewan Éropah.

Karier wiwitan (dumugi 1994)[besut | besut sumber]

Lukashenko miyos wonten ing désa Kopys ing Vitsebsk voblastingkan nalika punika minangka bagéyan saking Républik Sosialis Soviet Belarus. Piyambakipun lulus saking Institut Keguruan Mahilyow (Mogilev) wonten ing Liga Komunis 1975), mimpin sawijining cabang Komsomol (Pemuda Komunis) ing Mogilev saking taun 1977-1978. Sasampunipun medal saking ketentaraan, piyambakipun dados wakil ketua sawijining "pertanian kolektif" wonten ing taun 1982 lan nalika taun 1985 piyambakipun minggah jabatan dados direktur pertanian nagara ing Gorodets lan pabrik bahan-bahan konstruksi wonten ing dhistrik Shklov. Nalika taun 1985 piyambakipun ugi lulus saking Akademi Pertanian Belarus.[3]

Wonten ing taun 1990, Lukashenko kapilih dados salah satunggaling Deputi wonten ing Soviet Tertinggi saking Républik Belarus. Punika minangka langkang kapisanan minangka satunggaling politikus. Piyambakipun mbentuk sawijining fraksi ingkang dipunsebut Kaum Komunis kanggé Dhémokrasi, ingkang ngajuraken sawijining Uni Soviet ingkang dhémokratis, ingkang dipunkelola adhedhasar prinsip-prinsip komunis. Piyambakipun ngaku bilih piyambakipun minangka satunggalipun deputi saking parlemen Belorusia ingkang maringi swanten ingkang nentang pangesahan pasarujukan Desember 1991 ingkang mbubaraken Uni Soviet lan madhegaken Persemakmuran Nagara-nagara Merdeka (CIS) minangka gantosipun. Sasampun dipunbubaraken Uni Soviet, kanthi wekdal ingkang singed Lukashenko lajeng ngelola sawijining tetanen nagara.

Sasampunipun dipunkenal wiyar minangka satunggaling tiyang lawan korupsi ingkang pinter micara, Lukashenko kapilih nalika taun 1993 minangka ketua komisi anti korupsi parlemen Belarus. Éwadéné piyambakipun tetep nahanaken hubungan ingkang celak kaliyan fraksi-fraksi Komunis kiwa, piyambakipun boten dipunremeni kaliyan kathah tokoh Parté Komunis Belarus amargi serangan-seranganipun tumrap praktik-praktik korupsi lan hak-hak istimewa saking nomenklatura Komunis. Wonten ing pungkasaning taun 1993, piyambakipun nuduh 73 pejabat senior pamaréntah, kalebet Stanislav Shushkevich, ketua parlemen lan penjabat presiden, nindakaken korupsi, kalebet nyolong dana nagara kangge kaperluan pribadi. Tuduhan-tuduhan Lukashenko nyebabaken dipunkajengaken mosi tumrap Shushkevich, ingkang lajeng kasingkir. Ing wingking tuduhan-tuduhan tumrap Shushkevich kasunyatanipun boten kabukti.

Sawijining konstitusi enggal Belarus ingkang dipuntindakaken wiwitan taun 1994 mbikak margi kangge pamilihan presiden ingkang kapisanan ingkang dhémokratis, ingkang dipunadani Juli taun punika. Enem kandidat majeng, kalebet Lukashenko, ingkang nindakaken kampanye minangka tiyang ingkang independen kanthi tema populis "ngasoraken mafia." Shushkevich lan Vyacheslav Kebich ugi nyalonaken dhiri. Kebich dipunanggep minangka pavorit pamenang. Kasunyatanipun, Lukashenko menang kanthi 45% swanten dene Kebich namung pikantuk 15% lan Shushkevich namung 10%. Putaran kaping kalih dipunadani 10 Juli ingkang dipunmenangakendéning Lukashenko kanthi swanten langkung saking 80%.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Belarus CIA Factbook
  2. ^ http://www.belarusian.com/chronology/luka.html Kekerasan Konstitusi Lukashenko
  3. ^ (en)http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3882843.stm BBC - Profil: Alexander Lukashenko
  1. ^  M J A Standish. "Editor's notes." Jane's Intelligence Digest. 11 Januari 2006.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Myechyslau Ivanovich Hryb
(Ketua Dewan Agung Soviet)
Presiden Belarus
1994-
Diganti déning:
masih menjabat