Albert Hofmann

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg
Disambig variants icon.svg
Albert Hofmann
Albert Hofmann Oct 1993.jpg
Albert Hofmann in 1993
Lair (1906-01-11)Januari 11, 1906
Baden, Swiss
Pati April 29, 2008(2008-04-29) (umur 102)
Burg im Leimental, Swiss
Padunungan Swiss
Bangsa Swiss
Alma mater Univèrsitas Zürich
Kondhang ing Sintèsis LSD-25
Karièr ngèlmiah
Babagan Kimiawan

Albert Hofmann (lair ing Baden, 11 Januari 1906 – pati ing Burg im Leimental, 29 April 2008 ing yuswa 102 taun) punika satunggiling kimiawan Swiss ingkang misuwur amargi pamanggihan asem lisergat dietilamid. Hofmann nyerat langkung saking 100 karya èlmiah lan sapérangan buku, kalebet LSD: Mein Sorgentkind (1979).

Kagesangan[besut | besut sumber]

Hofmann sinau kimia ing Univèrsitas Zürich. Minat mliginipun inggih punika kimia tetaneman lan kéwan, lan panjenenganipun nyinaoni struktur kimia ing dat umum kéwan kitin. Hofmann nyambut damel ing Dhépartemèn Kimia Farmasi Laboratorium Sandoz (sapuniki Novartis), Basel.

5 taun sasampunipun sintèsis sepindhahipun, kanthi boten sengaja panjenenganipun manggihaken èfèk psikedelik asem lisergat dietilamida, sasampunipun nyerep sapérangan pérangan lumantar pucuk drijinipun nalika tanggal 16 April 1943. 3 dinten salajengipun, kanthi sengaja panjenenganipun ngunjuk 250 mikrogram asem lisergat dietilamida, lan ngalami sapérangan èfèk kiyat. Puniki dipunirid kaliyan sarangkèn èkspèrimèn dhiri. Panjenenganipun kaping senpindhah nyerat èkspèrimèn kasebat nalika tanggal 22 April ing taun puniku ugi.

Panjenenganipun dados dhirèktur Dhépartemèn Bahan Alam ing Laboratorium Sandoz lan nylidhiki dat halusinogen ingkang kapanggih ing jamur meksiko lan tetaneman sanès ingkang dipun-ginakaken déning sing ndunungi asli. Panalitèn puniki nuju sintèsis psilosibin, agèn aktif kanggé sapérangan jamur psikedelik.

Hofmann nyebat asem lisergat dietilamid minangka "obat kanggé jiwa".

Panjenenganipun tilar donya ing griyanipun amargi serangan jantung ing yuswa 102 taun.

Pranala njawi[besut | besut sumber]