Ula

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ula
Temporal range: Cretaceous - Saiki
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
kelas: Sauropsida
Subkelas: Diapsida
Infrakelas: Lepidosauromorpha
Superorder: Lepidosauria
ordo: Squamata
Suborder: Serpentes
Linnaeus, 1758
Infraordo lan Familia


Ula utawa sawer ing basa krama, kalebu bangsaning kéwan melata utawa reptil. Saliyané iku, uga kalebu cacahing ordo squamata lan sapaduluran karo Kadal. Ula iki kagolong kéwan sing adhem getihé dadi kudu akèh mépé ing cahyaning srengéngé kanggo manaské awak, ora ana cèkèré lan awaké dawa banget.

Kabèh ula mangan daging utawa diarani karnivora, milai saka kéwan cilik-cilik kaya kadhal, tikus, endhog, nganti kéwan sing gedhé kaya kidang, babi lan baya. Ula ana sing matèni pakané nganggo upas, dadi sadurungé ngeleg korbané, dhèwèké nyakot dhisik nganggo siungé sing nduwèni upas, banjur yèn kéwan kurbané mati ula isa mangan korbané ing cara sing adhem ayem. Saliyané iku ana ula sing matèni korbané nganggo uletané sing reket, biasané dhèwèké ngguleti korbané banjur dicengkrem nganti kentèkan ambegan lan samubaré mati, banjur dilebokaké langsung ing awaké.

Ula ora bisa nyacah panganané, nanging dileg langsung lan sabubaré mangan, ula bisa pasa ora mangan apa-apa, milai saka setengah wulan, nganti isa wulan-wulanan. Ula uga nduwé cangkem sing amba, ula isa mangap nganti 180 derajat, dadi isa mangan korban sing luwih gedhé ketimbang awaké. Saliyané iku, kanggo ngawasi saindhengé, ula nganggo ilaté kanggo ngrasakaké kahanan utawa korban, lan infra abang kanggo ndeleng ana manungsa, kéwan utawa kahanan sing mbebayani, tur ula iku tuna rungu, ora bisa ngrungokaké swara-swara.

Jenising ula upas, yaiku :

Lan jenising ula gedhé yaiku :

Jenising ula liyané, yaiku:

Ula sing paling dhawa ing donya, yaiku sing jenisé Anakonda. Uripé ana ing tlatah Amérika lan dawané bisa nganti 11 meter.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Ula ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ula&oldid=816831"