Kadhal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kadhal
Temporal range: Jura - saiki
"Lacertilia", miturut Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur (1904)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Superkelas: Tetrapoda
kelas: Sauropsida
ordo: Squamata
Suborder: Lacertilia
Günther, 1867
Suku

Akèh, pirsani tèks.

Kadhal iku kéwan kang kagolong ndhuwèni sikil papat ing kulawargané reptil. Sacara umum kadhal utawa kulawarga kadhal (basa Inggris: lizards) uga kagolong ing kulawarga cecek, tekèk, bunglon, cecek miber, biawak, iguana lan liya-liyané. Minangka pangertian kang khusus pangertian kadal jroning basa Indonésia bisa ngerujuk wates ing kadhal kang dhuwèni awak kang cilik, ndhuwèni sisik lunyu lan gilap uga bisa urip ana ing sandhuwuré lemah jroning (Ingg.: skink, suku Scincidae, utawa kang umum bisa kagolong ing kulawarga infraordo Scincomorpha).

Sacara umum kadhal bisa nyakup jinis-jinis kang ndhuwèni wujud awak cilik kayata kadhal pasir utawa misuwur kanthi sesebutan Lygosoma, bisa uga ngrujuk ing kulawarga biawak Komodo (Varanus komodoensis) kang bisa ndhuwèni dawa awak nganthi 3 m. Secara ilmiah, kulawarga iki kagolong ing subordo utawa anak bangsa Lacertilia'' (Sauria), bagéyan saka bangsa kéwan kang ndhuwèni sisik (Squamata).

Kulawarga Lacertilia umumé ndhuwèni sikil papat lan bolongan kuping nyaba uga palupuk mata kang bisa kedèp (dibukak lan ditutup). Sacara umum, uga kapengkar kadhal kang ora ndhuwèni ciri kasebut kayata ula kaca (glass snake utawa glass lizard, suku Anguidae) kang ora ndhuweni sikil.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kadhal ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kadhal&oldid=803583"