Kidang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kidang utawa muncak
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Artiodactyla
Suborder: Ruminantia
kulawarga: Cervidae
Subkulawarga: Muntiacinae
Genus: Muntiacus
Rafinesque, 1815

Kidang (Basa Indonesia: kijang), utawa muncak iku kéwan sajinis menjangan sing kagabung jroning genus Muntiacus. Kidang asal saka Donya lawas lan dianggep minangka jinis menjangan paling tuwa, wis ana wiwit 15-35 yuta taun kapungkur, kanthi sisa-sisa saka mangsa Miosen ditemokaké ing Prancis lan Jerman.

Ing mangsa saiki, muncak mung bisa ditemokaké ing Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan, wiwit saka India, Srilangka, Indocina, nganti kapuloan Nusantara. Sawetara jinis diintroduksi ing Inggris lan saiki akèh tinemu ing kana.

Kidang ora ngenal mangsa utawa usum kawin lan bisa kawin kapan waé, nanging perilaku mangsa kawin muncul yèn kidang digawa menyang dhaerah kanthi iklim sedheng. Kidang lanang nduwèni sungu cendhak sing bisa tuwuh yèn tugel.

Kéwan iki saiki narik kawigatèn panelitèn evolusi molekular amarga nduwèni variasi cacah kromosom sing dramatis lan ditemokaké sawetara jinis anyar (utamané ing Indocina).

Jinis-jinisé:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kidang&oldid=820993"