Minggu Palem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yesus mlebet Yerusalem kanthi nitih kuldi.
Taun Liturgi
Gréja Ritus Kulon
Gréja Ritus Wétan

Minggu Palem punika dinten riyaya Kristen ingkang mesthi dhawah ing dinten Minggu sadèrèngipun Paskah. Riyaya puniki wonten ing sekawan Ayat, inggih punika Markus 11:1-11, Matius 21:1-11, Lukas 19:28-44 lan Yohanes 12:12-19. Riyadi puniki arupi riyadi mlebetipun Yesus dhumateng kitha Yerusalem sadèrèngipun panjenenganipun dipunkisas.[1] Mlebetipun Yesus dhumateng kitha suci utawi Yerusalem arupi perkawis ingkang mirunggan, amargi dumadosipun namung sepindhah salaminipun Yesus gesang. Puniku sebabipun Minggu Palem dipunsebat pambuka minggu suci, ingkang fokusipun dhumateng minggu pungkasan Yesus ing kitha Yerusalem.[1] Salebetipun liturgi Minggu Palem, umat dipun bagi ron palem lan ruwang gréja dipunpepaki ornamèn palem.[1]

Simbol Palem salebetipun Minggu Palem[sunting | sunting sumber]

Ron palem inggih punika simbul saking kemenangan. Ron palem puniki mbeta teges dhumateng arah simbol Kristen.[2] Ron palem dipunginakaken kanggé nélakaken kamenangan martir dhumateng pati. Martir asring dipungambaraken kanthi ron palem ing antawisipun papan utawi tambahan kanggé instrumèn saking kasyahidan.[2] Kristus kerep ugi nedahaken gegandhèngan ron palem minangka simbul kamenangan dhumateng dosa lan pati. Langkung cetha malih, perkawis puniku dipun asosiasiaken kanthi kajayan-Nipun mlebet Yerusalem, ( Yohanes 12:12-13).[2]

Ron palem kangungan warni ijem, ijem punika warni saking tetanduran lan mangsa semi. Mila simbul kamenangan saking mangsa semi ing sainggiling mangsa salju utawi kagesangan ing sainggiling pati, dados satunggiling campuran saking kuning lan biru puniku ugi nglambangaken amal lan régistrasi saking pakaryan jiwa ingkang becik.[2]

Nalika Minggu Palem, umat ngawé-awé mawi ron palem sinambi nyanyi.[2] Perkawis puniki nélakaken tumutipun umat sesarengan Yesus salebetipun arak-arakan dhumateng Yerusalem.[2] Puniki nélakaken tujuan ingkang badhé dipun gayuh ing mangsa ingkang badhé dhateng: kitha Allah, ing pundi wonten katentreman. [3]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Rachman, Rasid. Hari Raya Liturgi. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2005.
  2. ^ a b c d e f Ferguson, George. Signs & Symbols in Christian Art. New York : Oxfort University Press, 1958.
  3. ^ Sudibya, F.X. Warsito Djoko. Aneka Simbol. Jakarta Pusat : Obor, 1995.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Minggu Palem ing Wikimedia Commons.


Cithakan:Minggu Suci

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Minggu_Palem&oldid=829989"