Iwak Bogo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bogo
Bogo, Channa gachua
saking Tamanmekar, Pangkalan, Karawang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Perciformes
kulawarga: Channidae
Genus: Channa
Species: C. gachua
Jeneng binomial
Channa gachua
(Hamilton, 1822)
Sinonim

Ophicephalus aurantiacus Hamilton, 1822
Ophicephalus marginatus Cuvier, 1829
Ophicephalus limbatus Cuvier, 1831
Ophicephalus marginatus Cuvier, 1831
Ophicephalus coramota Cuvier, 1831
Ophicephalus fuscus Cuvier, 1831
Ophicephalus montanus McClelland, 1842
Philypnoides surakartensis Bleeker, 1849
Ophiocephalus apus Canestrini, 1861
Ophiocephalus kelaartii Günther, 1861
Ophiocephalus guachua [sic] var. malaccensis Peters, 1868
Ophicephalus gachna [sic] Jordan and Seale, 1907

Bogo utawi Channa gachua menika jinising iwak kanthi toya tawar saking anggota suku Channidae ( kerabat kaliyan iwak kutuk ). Ulam ingkang kalebet ulam buas menika nyebar kanthi wiyar wiwit saking Pakisatan dumugi Indonesia. Ulam ingkang gadhah ukuran aawak ingkang alit ing Basa Inggris dipunwastani Dwarf snakehead, Frod snakehead, lan ugi Brown snakehead . Wonten ing basa dhaérah kawéntar kanthi nama gabus (Betawi), bogo, hejo gado (Sunda) sarta bogo benguk, kutuk benguk (Jawa.) [1].

Morfologi[sunting | sunting sumber]

Bogo kanthi dawa standar 60 mm

Ulam gabus ingkang ukuranipun alit, dawanipun dumugi 20 cm ( 7.9 in ). Awak silindris ing ngajeng lan radi pipih tegak ing wingking. Dhuwuring awak menika sebanding 5,5-6,5 kalinipun kaliyan dawa awak standar tanpa buntut. Kepalanipun radi gepeng datar, rata ing sisih nginggilipun, miring rata mangajeng. Matanipun 5-8 kalinipun sebanding kaliyan dawanipun kepala. Celah lambé miring manginggil kanthi rahang ngandhap radi nonjol mangajeng [1] [2].

Jari-jaru lunak (eri lunak) wonten ing sirip dorsal (punggung) 32-35, sirip anal ( dubur ) 21-24, sirip pektoral ( dada ) 13-16, lan sirip ventral ( weteng ) 6. Gurat sisih utawi linea lateralis cacahipun 41-43, mbelok mangandhap ing sawingkingipun sisik nomor 11-13. Wonten3-3½ larikan sisik ing antawisipun pangkal sirip dorsal kaliyan gurat sisih, lan 7 larikan sisik ing antawisipun gurat sisih kaliyan pangkal sirip ventral [1].

Warni ulam bogo menika radi coklat lajeng sisih nginggil warninipun langkung peteng. Larikan coretan-coretan miring ingkang samar wonten ing sisihing awak katingal langkung cetha wonten ing jinis ulam spesimen enèm. Ing spesimen enèm menika ugi asring wonten bintik-bintik ireng ingkang nyebar ing sedaya awak. Sirip-sirip dorsal, anal, lan buntut kanthi pinggiripun radi ( radi kuning utawi abang nalika tasih urip ), ingkang sanèsipun ireng radi biru. Sirip pektoral kanthi pola-pola bunderan irang ing pangkal lan putih ing bageyan njawinipun [1].

Panyebaran[sunting | sunting sumber]

Sirip dada kalnthi pola-pola konsentrik

Ulam bogo menika nyebar kanthi wiyar wiwit saking Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Srilanka, Bangladesh, Burma, Cina kidul, Thailand, Laos, Kamboja, Malaysia, lan Indonesia. Ing Indonesia kecathet saking Sumatera (termasuk Nias, Bangka, Belitung), Kalimantan, Jawa (kalebet Bawean), lan Madura[1]

Ekologi lan Kebiasaan[sunting | sunting sumber]

Ulam bogo menika asring dipunpanggihaken wonten ing lepen utawi kali, mliginipun kali-kali alit cethèk ing wilayah paredèn lan perbukitan, kali alit wonten ing wana, sarta tlaga lan kolam. Kejawi menika ulam bogo ugi asring dipunpanggihaken wonten ing perairan ingkang anteng, buthek, lan andhap oksigen. Ugi dipunpanggihaken dumugi elevasi 1.500 m dpl lan saking nginggiling 3.600 m dpl .

Ulam menika aktif nalika wanci dalu (nokturnal). Ulam bogo ugi asring medal saking toya kanggé pindhah papan nglewati dharatan. Saben pamijahan, ulam bogo medalaken 20-200 butir endog lajeng dipunbuahi déning ulam jantan. Endog lan anak-anakipun menawi sampun netes dipunpiara déning induk wonten ing tutukipun. Ulam bogo menika mangsa manéka jinis ulam alit, serangga, berudu, urang, yuyu lan manéka kéwan alit sanèsipun ingkang medal ing wilayahipun. Ing wilayah Srilanka, ulam bogo menika mirip kaliyan Channa orientalis ingkang endemik ing negeri kasebut. Kejawi menika ing Burma, Channa harcourtbutleri ingkang wujudipun sami [3].


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e 1922. The Fishes of The Indo-Australian Archipelago IV:321-322. E.J. Brill. Leiden.
  2. ^ 1993. Ikan air tawar Indonesia bagian barat dan Sulawesi. Periplus Editions & Proyek EMDI KMNKLH, Jakarta. Hal 229.
  3. ^ 1999. Channa harcourtbutleri (Annandale, 1918): a valid species of snakehead (Perciformes: Channidae) from Myanmar. J. South Asian Nat. Hist., 4: 57-63.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Bogo&oldid=836040"