Donburi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Donburi
Katsudon3.jpg
Katsudon
Informasi
Asal Jepang
Penyajian lan bahan
Bahan sega putih
Tendon
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Donburi [1](丼, donburi, don) iku jinis panganan saka Jepang arupa sega putih kang diwenehi pirang-pirang lawuh ing dhuwure kayata iwak, daging lan jenanganan ana duduhe kang disajekake sajroning mangkok gedhe. Duduh donburi kaukuran ing jinis panganan, nanging padatan arupa dashi dicampur karo kecap asin lan mirin.[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Unadon wiwit misuwur ing abad kaping 19, dene Fukagawadon misuwur ing zaman Edo periode pungkasan. Gyudon misuwur dikenal ing periode awal zaman Meiji, dene Uyakodon wiwit dikenal ing taun 1891. Ing taun 1913 mulai dikenal Sōsu Katsudon, dene Katsudon kang ana saiki, dikenal wiwit taun 1921.

Miturut budaya dhahar kang dikenal wiwit zaman dhisik ing Jepang, sega putih kudu disajekake sajroning mangkuk cilik kanthi lawuh kang diselehake ing piring kang beda. Dhahar sega kanthi lawuh kang diselehake ing dhuwure dianggep ora sopan, mula cara dhahar kanthi nyelehake sega ing porsi gedhe sajroning mangkuk donburi dianggap nglanggar aturan. Donburi dianggap cara dhahar kang praktis amarga sega disajekake barengan lawuh, mula duduh kang ngresep sajroning sega kaanggep minangka kalezatan dhewe. Ing Jepang, Donburi dianggap panganan rakyat amarga ora bakalan bisa nikmati sega sajroning mangkuk donburi sinambi manut sakabehing etika dhahar.

Jinising Donburi[sunting | sunting sumber]

  • Unadon (うな丼, 鰻丼): sega lawuh welut Unagi kang dimasak cara kabayaki (dipanggang nganti matang karo dioles saus manis-asin), dinikmati karo bumbu penyedap mrica shicuan.
  • Oyakodon (親子丼): sega putih lawuh potongan daging pitik, jamur shiitake lan bawang bombay kang dimasak karo endhog pitik lan dashi.
  • Fukagawadon (深川丼): sega putih disiram lawuh arupa daging kerang lan onclang kang dimasak karo sup miso.
  • Gyūdon (牛丼, beef bowl): sega putih lawuh irisan tipis daging sapi lan bawang bombay kang dimasak kaya semur karo dashi, kecap asin, lan mirin.
  • Katsudon (カツ丼): Sega putih lawuh tonkatsu lan disiram saus kenthel
  • Tendon (天丼): Sega putih lawuh pirang-pirang jinis tempura kayata urang, terong, labu parang, lan nori kang disiram karo duduh kenthel saka kecap asin, gula, lan dashi.
  • Karēdon (カレー丼): Sega putih karo lawuh pirang-pirang kari ala Jepang kang isine onclang, aburage utawa daging.
  • Ikuradon (いくら): Sega putih lawuh endhog iwak mentah kang diarani Ikura.
  • Unidon (ウニ丼): Sega putih karo lawuh kewan laut jenenge bulu babi (uni) kang didhahar mentah.
  • Tanindon (他人丼): Jinis Oyakodon kang nganggo daging, diarani tanin (他人, wong liya) amarga daging lan endhog pitik ora ana gegayutane karo seduluran.
  • Chūkadon (中華丼): Sega putih lawuh capcay daging lan jejanganan.
  • Tekkadon (鉄火丼): Sega putih lawuh irisan iwak tongkol mentah lannori.
  • Butadon (豚丼): Jinis gyudon kang nganggo daging babi.
  • Mabodon (マーボー丼): Sega putih kang disiram karo masakan tahu lan daging kang diarani mápó dòufu.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)kitchenmusings.com Finally... Sukiyaki Donburi
  2. ^ (en)Japan-guide.com Donburi
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Donburi&oldid=832242"