Mirin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mirin Jepang

Mirin (味醂, みりん?) inggih menima bumbu pawon kanggé masakan Jepang ingkang arupi unjukan mawi alkohol kanthi werna kuning, raos ingkang legi, lan gadhah kandhutan gula 40%-50% lan alkohol kirang langkung 14% [1]. Mirin dipunginakaken kanggé masakan Jepang ingkang dipunolah kanthi cara nimono (dipungodhog kalihan kecap asin lan dashi) lan campuran kanggé manéka jinis saos, kados saos kanggé kabayaki (tare), saos kanggé soba (soba-tsuyu), saos kanggé tempura (tentsuyu) lan saos teriyaki. Kandhutan alkohol ingkang wonten ing mirin saged ngirangi raos amis wonten ing ulam lan ngirangi resiko risaking dhaharan ingkang dipunmasak. kandhutan gula wonten ing mirin dipunginakaken kanggé nambah raos legi ing dhaharan ingkang dipunmasak saéngga katingal cerah lan nambah aruming masakan.

Mirin minangka minuman keras[sunting | sunting sumber]

Mirin dipununjuk wonten ing Jepang minangka campuran Shirozake ingkang dipununjuk nalika perayaan Hina Matsuri utawi campuran sake ingkang dipununjuk ing tradisi toso ndedonga nyuwun keslametan ing dinten kapisan taun énggal. Ing Jepang, mirin kalebet minuman keras ingkang sami kados bir utawi wiski ingkang kenging pajak minuman keras lan anggènipun damel mbetahaken ijin khusus. Dumugi taun 1996, mirin namung saged dipunpundhut ing toko ingkang gadhah ijin nyade unjukan menika, ananging samenika pikantuk dipunsadé kanthi ing samubarang papan lan ingkang nyade namung mbetahaken ijin nyadé mirin kanthi ècèran.

Mirin-fū (みりん風?) inggih menika bumbu pawon kanthi rasa kados mirin, ananging padatanipun ngandhut alkohol ing sangandhaping 1 % , dipundamel saking cairan gula ingkang asalipun saking beras (mizu ame) dipuntambah kalihan bumbu masak saking bahan kimia. Ing Jepang, mirin-fū boten kénging pajak minuman keras saengga saged dipunsade kanthi regi ingkang mirah. Hon-mirin (本みりん?) menika sebatan ingkang asring dipunginakaken kanggé mirin ingkang asli, sebatan menika dipunginakaken kanggé mbédakaken antawisipun mirin asli kalihan mirin damelan.

Prosès damel mirin[sunting | sunting sumber]

Beras ketan dipunkukus lan dipuncampur kalihan ragi lajeng dipuntambah kalihan jinising arak ingkang dipunwastani shōchū utawi jinising alkohol ingkang mbiyantu proses peragian lan dipunsimpen 60 dinten. Bibar rampun prosès peragian lajeng bahan-bahan dipunperes lan dipunsaring. Enzim emilase minangka kandhutan ing ragi ngewahi karbohidrat ing beras dados gula, déné asam suksinat lan asam amino maringi rasa ing mirin. Kadar alkohol ketahan déning ragi saéngga kadar gula ingkang kantun ing mirin langkung inggil katandingan kalihan sake[2].

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Asal-usulipun mirin menika minuman keras aawis kanthi rasa legi ingkang asring dipununjuk nalika zaman Edo sadèrèngipun tiyang Jepang ngunjuk jinis sake ingkang dipununjuk samenika. Wonten sapérangan pamanggih ingkang ngandharaken babagan asal usuling mirin ingkang sedaya dèrèng saged dipunbuktèkaken keleresanipun, inggih menika :

  • Mirin asalipun saking minuman keras kanthi rasa legi saking Tiongkok dipunsebat meirin ingkang dipuntepangaken wonten ing Jepang nalika zaman Sengoku.
  • Mirin sampun wonten saking jaman rumiyin ing Jepang, asalipun saking sake mawi rasa legi ingkang dipuntambah minuman keras asil saking [[fermentasi] ingkang dipunwastani shōchū supados boten cepet bosok.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Resep Mirin, (dipunakses tanggal 1 Maret 2013)
  2. ^ (id) Mirin, (dipunakses tanggal 1 Maret 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mirin&oldid=843230"