Cheng Ho

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Gambar Cheng Ho.
Cheng Ho mawi aksara Cinten.

Cheng Ho(Hanzi tradisional:鄭和, Hanzi sederhana: 郑和 , Hanyu Pinyin: Zhèng Hé, Wade-Giles: Cheng Ho; asma asli: 马三宝 Hanyu Pinyin: Ma Sanbao; asma Arab: Haji Mahmud Shams) (1371 - 1433), , punika satunggiling panjalajah Cinten ingkang ngayahi panjlajahan antawis taun 1405 ngantos 1433. Cheng Ho ugi naté dhateng ing tanah Jawi ngantos dumugi Afrika. Miturut cariyos-cariyos piyambakipun tiyang kedhi muslim, inggih punika tiyang ingkang dipunkebiri, tiyang kaprecadosan Kaisar Yongle saking Tiongkok (ingkang kuwaos taun 1403-1424).

Panjlajahan[sunting | sunting sumber]

Cheng Ho ngayahi èkspédhisi dumateng sawetawis dhaérah ing Asia lan Afrika, antawisipun:

Amargi nganut agami Islam, para réncangipun sami sumerep manawi Cheng Ho kepingin sanget minggah kaji dhateng Mekkah sepertos ingkang sampun naté dipunayahi déning almarhum ramanipun, ananging para arkéolog lan para ahli sajarah dèrèng gadhah bukti kiyat ngèngingi bab puniki. Cheng Ho ngayahi èkspédisi paling sakedhik kaping pitu nganggé kapal armadanipun.

Pelayaran[sunting | sunting sumber]

Peta Kangnido
(1402) seadèrèngipun Pelayaran Cheng Ho lan dipunkinten piyambakipun gadhah informasi geografi detail ing sapérangan ageng Donya Lawas.
Pelayaran Wekdal Dhaérah ingkang dipunlangkungi[1]
Pelayaran kaping-1 1405-1407 Champa, Jawa, Palembang, Malaka, Aru, Sumatra, Lambri, Ceylon, Kollam, Cochin, Calicut
Pelayaran kaping-2 1407-1408 Champa, Jawa, Siam, Sumatra, Lambri, Calicut, Cochin, Ceylon
Pelayaran kaping-3 1409-1411 Champa, Java, Malacca, Sumatra, Ceylon, Quilon, Cochin, Calicut, Siam, Lambri, Kaya, Coimbatore, Puttanpur
Pelayaran kaping-4 1413-1415 Chaèmpa, Java, Palembang, Malacca, Sumatra, Ceylon, Cochin, Calicut, Kayal, Pahang, Kelantan, Aru, Lambri, Hormuz, Maladewa, Mogadishu, Brawa, Malindi, Aden, Muscat, Dhufar
Pelayaran kaping-5 1416-1419 Champa, Pahang, Java, Malacca, Sumatra, Lambri, Ceylon, Sharwayn, Cochin, Calicut, Hormuz, Maldives, Mogadishu, Brawa, Malindi, Aden
Pelayaran kaping-6 1421-1422 Hormuz, Afrika Timur, negara-negara ing Jazirah Arab
Pelayaran kaping-7 1430-1433 Champa, Java, Palembang, Malacca, Sumatra, Ceylon, Calicut, Hormuz... (17 politics in total)

Cheng Ho mimpin pitu èkspédisi dhumateng panggénan ingkang kasebat déning tiyang Cinten Samudra Kilèn (Samudra Indonésia). Cheng Ho ngasta kathah hadhiah lan langkung saking 30 utusan krajaan rawuh ing Cinten - kalebet Raja Alagonakkara saking Sri Lanka, ingkang rawuh saperlu nyuwun pangapunten dhumateng Kaisar.

Armada[sunting | sunting sumber]

Armada iki terdiri saka 27.000 anak buah kapal an 307 (armada) kapal laut.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Maritime Silk Road 五洲传播出版社. ISBN 7-5085-0932-3


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cheng_Ho&oldid=803687"