Kaisar Yongle

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Yongle
Kaisar Cina
Pamaréntahan 17 July 1402 - 12 August 1424 (&&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022 taun, &&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026 dina)
Didhisiki Kaisar Jianwen Emperor
Pangganti Kaisar Hongxi Emperor
Garwa Kaisar Ren Xiao Wen
Selir Noble Permaisuri Zhao Xian
Mulia Permaisuri Zhao Yi
Consort Gong Xian Xian
Permaisuri Zhong Jing Zhao Shun Xian
Permaisuri Kang Mu Yi Gong Hui
Permaisuri Gong Shun Rong Mu Li
Permaisuri Kang Jing Zhuang He Hui
Permaisuri Duan Jing Gong Hui Shu
Permaisuri Gong He Rong Shun Xian
Permaisuri Zhao Su Jing Hui Xian
Permaisuri Zhao Hui Gong Yi Shun
Permaisuri Hui Mu Zhao Jing Shun
Permaisuri Kang Hui Zhuang Shu Li
Permaisuri An Shun Hui
Permaisuri Gong Yi Hui
Permaisuri Zhao Shun De
Permaisuri Kang Yi Shun
Permaisuri Hui Mu Shun
Permaisuri Zhen Jing Shun
Permaisuri Shun
Lee Zhaoyi
Ryeo Jieyu
Diajeng ayu Choi
Diajeng ayu Gong Rong
Diajeng ayu Jing Hui
Diajeng ayu Zhuang Hui
Isu
Kaisar Zhu Gaochi, Hongxi
Pangeran Yong'an
Pangeran Yongping
Zhu Gaoxu, Pangeran of Han
Zhu Gaosui, Pangeran Jian of Zhao
Pangeran Ancheng
Pangeran Xianning
Pangeran Changning
Zhu Gaoxi
Asma jangkep
Marga cina: Zhu (朱)
Jeneng pangiget-inget: Di (棣)
Era name and 
Yǒnglè (永樂): 23 January 1403 – 19 January 1425
Asma anugerah
Emperor Qitian Hongdao Gaoming Zhaoyun Shengwu Shengong Chunren Zhixiao Wen
啓天弘道高明肇運聖武神功純仁至孝文皇帝
Nami kuil
Ming. Chéngzǔ [1]
明成祖
House Ming
Bapa Kaisar Hongwu
Ibu Permaisuri Xiao Ci Gao
Dipunsarèkaken 19 December 1424
Changling Mausoleum, Ming Dynasty Tombs, Beijing

Kaisar Yongle (Hanzi: 永乐, lair ing Nanjing, Cina, 2 Mei 1360 – tilar donya 12 Agustus 1424 kanthi umur64 taun) ya iku kaisar ka-3 saka Dinasti Ming, Tiongkok kang mangsa pamréntahané taun 1402 nganti tekan taun 424.[2] Dhèwèké lair kanthi jeneng Zhu Di (朱棣), putra ka-4 saka Zhu Yuanzhang (Kaisar Hongwu).[2] Dheweke dadi kaisar sawise nggulingake keponakane kanthi cara kudeta kang luwih dikenal karo jeneng Insiden Jingnan (靖难之变).[2] Yongle yaiku salah siji kaisar kang paling apik kang tau mimpin ana ing Tiongkok.[2] Prestasine yaiku kaya ngirim ekspedisi pelayaran keliling donya ana ing pimpinane kasim Zheng He nganti tekan budaya lan keagungan Tiongkok paling gedhe kang ana ing donya lan dheweke uga kang nyunting Ensiklopedia Yongle (永乐大典), ensiklopedia pisanan kang paling gedhe lan paling komprehensif ana ing donya.[2] Dheweke kuwi kang mindahake ibukota Ming saka Nanjing menyang Beijing kang tetap dadi ibukaota nganti tekan saiki.[2]

Patung perunggu Yongle ing makame, mausoleum Changling

Zhu Di dilairake nalika tanggal 2 Mei 1360 ana ing Kutha Nanjing saka hubungan Hongwu karo Permaisuri Ma (nanging ana dugaan dheweke lair saka selir liyane].[3] Dheweke tumbuh ana ing ingkungan kang apik yaiku nalika Dinasti Ming ana ing mangsa kajayane.[3] Bapake kang ndidik dheweke lan uga adhi-adhine kanthi pendidikan kang cukup, dheweke uga dianugerahi gelar kepangeranan lan wilayah kakuwasan.[3] Zhu Di dhewe oleh gelar Pangeran Yan (燕王) lan nguwasani Beiping (saiki Beijing lan wilayah Hebei).[3] Nalika dheweke pisanan teka ana ing Beiping, wilayah iku ana ing kahanan kang sengsara lan rakyate padha kengelehen, wabah penyakit, lan gangguan keamanan ana ing wewatesan saka suku-suku Mongol.[3] Zhu Di kerja keras kanggo ndandani kondisi iki nganti dheweke bisa sukses oleh dukungan saka rakyat kang ana ing kana.[3] Dheweke uga seringi peranf klawan Mongol ana ing watesan karo dibantu dening mertuane, jenderal Xu Da, kang uga dadi salah siji jenderal kang gedhe jasane nalika ngedegake Dinasti Ming.[3]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nama kuil asli Taizong (太宗),jroning taun 1538 arubah nama dadi Chengzu </ ref>
    明成祖.
  2. ^ a b c d e f (id)www.tionghoa.com
  3. ^ a b c d e f g (id)cewekbugils.info Kaisar – Kaisar Paling Hebat Sepanjang Sejarah China


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Yongle&oldid=832694"