Yi Sun-sin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yi Sun-sin
Gambar:Statue of Yi Sunsin - Cropped.JPG
Ang rebulto ng admiral Yi na nakatayo sa gitnang Seoul.
Jeneng Koréa
Hangul 이순신
Hanja 李舜臣
Alihaksara sing Disampurnakaké I Sun-sin
McCune–Reischauer Yi Sun-shin
Jeneng krama
Hangul 여해
Hanja 汝諧
Alihaksara sing Disampurnakaké Yeohae
McCune–Reischauer Yŏhae
Janeng anumerta
Hangul 충무
Hanja 忠武
Alihaksara sing Disampurnakaké Chung-mu
McCune–Reischauer Ch'ung-mu

Yi Sun-sin (lair 28 April 1545 – pati 16 Dhésèmber 1598 ing yuswa 53 taun) ya iku seorang tokoh militèr dan pahlawan nasional Koréa.[1][2][3][4] piyambakipun inggih punika tokoh ingkang gadhah jasa ingkang numpas sèrbuan wadyabala Jepang ingkang nginvasi ing Perang Tujuh Tahun ing masa Dinasti Joseon.[3] Salah satunggaling kontribusipun ing babagan militèr Koréa inggih punika ginaakèn kapal perang berlapis besi ingkang ageng ing donya ingkang kabèntuk kura-kura ingkag dipunnamani Gobukseon.[4] ngantos sak punika Yi dipunanggap dados tiyang pahlawan bangsa Koréa ingkang ageng amargi kesetiaan, taktik lan kegigihanipun ing pèrang.[4] Yi Sun-sin séda ingusia 54 taun ing tahn 1598 tepat sak sampunipun kemenanganipun ing pungkasan Perang Tujuh Taun.[4] ingm 7 taun masa perang punika, Yi Sun-sin memenangkan ingkang katahipun 23 kali pertempuran ing laut tanpa kalah.[4] piyambakipun dipunparini gelar Chung Mu Gong utawi Pahlawan Kesetiaan lan Pengabdian.[4]

Kauripan ingkang wiwit[besut | besut sumber]

Yi Sun-sin kalahir ing tanggal 28 April 1545 ing Geoncheondong, Hanseong dados putra ke-3 saking kulawarga bangsawan. lan kakakipun kalibet ing pembersihan pulitik ing masa pamaréntahan Raja Jungjong, ramanipun punika mandheg anggene madosi pekerjaan ingkang gegayutan kaliyan pamaréntah. punika sekeluarga pungkasaning gantos ing Asan, panggènan asalipun kulawarga ibu Yi, ing wanci kahanan perekonomian punika radi boten saé.

Putra bangsawan bangsawan ing masa punika, Yi Sun-sin dipundidik ing ajaran-ajaran Konghucu ing wiwit alit. piyambakipun nikah ing yuswa 21 taun lan dipunkaruniai 3 putra lan 1 putri. piyambakipun mutusaké kanggé mlebet ing babagan militèr dipunwiwiti ing yuswa 22 taun manawi sajatosipun pilihan mau asing kanggé kulawarga ingkang langkung ningali kesusastraan dados tradisi.

Wiwite karir militèr[besut | besut sumber]

Ing yuswa 28 ing taun 1572, Yi nglampahi ujian babagan militèr. ing ujian punika, Yi dawah saking jaran lan sikil kiwanipun patah. Sekawan taun salajengipun sak sampune prekawis punika, Yi ugi nyobi malih nglampahi ujian mau, lan ing yuswa 32 taun piyambakipun kasil lulus.

Wiwitan piyambakipun gadhah tugas dados perwira lan dipuntepang sipat teguh lan boten tepang kompromi ingkang nglampahi prinsip-prinsipipun. sak punika njalari karir ingkang wiwit Yi tersendat dipunsebapaken kathah atasan ingkang boten remen kaliyan tindak tanduk ingkang tegas lan disiplin. ing wanci dinten, punika naté nyobi nyopot saking posipun gadhah tugas amargi nolak dherek partisipasi ing kagiyatan atasanipun ingkang piyambakipun anggap boten leres pungfkasanipun piyambakipun dipunturunaken dados prajurit kelas ngandap amargi fitnah tiyang perwira sanès ingkang boten remen kaliyan piyambakipun. ananging makaten, njelang kadadosan ingkang wiwit Perang Tujuh Tahun ing pundhi Jepang badhé nyerbu Joseon, piyambakipun angsal kenaikan pangkat dados Komandan Stasiun Angkatan Laut Kiri Jeolla berkat rekomendasi saking Perdana Menteri Ryu Seong-ryeong. C Yi ing jaman alit lan piyambakipun sampun mangertosi bakat kepemimpinan ingkang dipungadahi.

Sak sampune njabat dados komandan angkatan laut, Yi tugas mbenahi Angkatan Laut Joseon kaliyan memperbaiki sistem administrasi, ningkataken mutu persenjataan sarta mendidik para pelaut. piyambakipun ugi ngerampongake pengkonstruksian Kapal Kura-kura namung satunggal dinten sak derenge Jepang ndarat.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Steven, Mark A (2000). Merriam Webster's-Collegiate Encyclopedia. Merriam Webster, Inc, Springfield, Massachusetts. ISBN 0-87779-071-5 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. ^ Life of Admiral Yi Sun-sin, yisunsin.prkorea.com. Diakses 19 Nopember 2012.
  3. ^ a b Admiral Yi Sun-sin - A Korean Hero , koreanhero.net. Diakses 19 Nopember 2012.
  4. ^ a b c d e f About Yi Sun-sin, koreanhero.net. Diakses 19 Nopember 2012.