Wit Jenitri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wit Jenitri.

Wit jenitri punika kagolong salah satunggaling wit ingkang saged dipuntemuake wonten ing pusat jantung kutha.<]ref name="internet 1"> [2](dipunundhuh tanggal 5 Oktober 2012)</ref> Wit punika ugi asring dipun-ginakaken kanggé paru-paru kutha.[1] Wit jenitri punika asring dipunsebat genitri utawa basa latinipun Elaeocarpus ganitru.[2] Wit punika kathah dipuntandhur wonten ing Jawa Tengah, Sumatra,Kalimantan,Bali lanTimor.[2] Wiji saking wit punika saged dipun-ginakaken kanggé peluruh lemak lan penyamak kulit.[1] Wonten India wit jenitri punika dipunsebat kaliyan Rudraksa.[2] Rudaksa punika asalipun saking tembung rudra ingkang ateges Déwa Siwa lan aksa ingkang ateges soca.[2] Saéngga tegesipun inggih punika socanipun Siwa.[2] Tiyang Hindhu punika pitados bilih rudraksa punika tangisanipun déwa ingkang tumurun ing bumi.[2] Banyu tangisan punika dumados wit rudraksa.[2] Indonesia punika kagolong jinising nagara ingkang kathah produksi jenitrinipun. Wit Jenitri punika dipunbudidayakaken kaliyan tani ing Indonesia.[1] Umumipun jenitri punika saged dipunproduksi antawis umur 2 taun.[1] Jinising lokal punika gadhah umur 6-7 taun nembé saged metu wohé.[1] Wit jenitri punika kagolong jinising wit ingkang saged tukul wonten ing kabèh jinising lemah.[1] Wonten ing kondisi normal tiyang tani punika saged panen kathahipun ping kalih.[1]

Faedahipun[besut | besut sumber]

• Ngontrol tekanan darah, stres lan penyakit mental.[2]

• Saged nambani epilepsi, asma, hipertensi, radang sendi lan penyakit ati.[2]

• Antidepresan lan antibiotik.[2]

Ciri-Ciri Wit Jenitri[besut | besut sumber]

Batang

• Batang lan cawangipun jinisng kayu

• Dhuwuripun 10-15 mèter (jenitri lokal) lan 4-6 mèter kanggé jenitri super bibar wit punika umur kirang langkung 4 taun.

Godhong

• Pucukipun radi runcing lan gerigi

• tangkai godhong udakara 0.5 cm

• Ambanipun 4 cm

• Dawanipun 16 cm

• Werni ijo manawi taksih enem lan ijo abrit manawi sampun tuwa.

Kembang

• Kagolong kembang majemuk

• Wujudipun malai

• Gadhah tangkai 0.5 cm

• Godhong kelopak bunder endhog dawa, radi runcing, werni ijo pucet utawa ijo radi abrit

• Berambut

• Godhong mahkotanipun werni kuning utawa cemeng radi ijo

Buah

• Wujudipun bunder kaya bal

• Kulitipun alus werni ijo manawi taksih enem lan biru tuwa manawi buah sampun tuwa

• Diameter buah punika manéka warna antawis 0.5 cm dumugi 2 cm.

• Wijinipun kados bathok bergerigi ingkang njawi kados ta wiji gandhul. Wiji ingkang sampun tuwa bathok ingkang langkung atos.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng internet 1
  2. a b c d e f g h i j [1](dipunundhuh tanggal 5 Oktober 2012)