Watu ginjel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Watu Ginjel
Classification and external resources
Sawijining foto werna watu ginjel, 8 milimeter kanthi diameter.
Klasifikasi lan sumber daya eksternal, 8 millimeters (0.31 in) ing ukuran diameter 8 millimeters (0.31 in)
ICD-10 ICD-10 Chapter N|N200 – ICD-10 Chapter N|N209
ICD-9 592.0, 592.1, 592.9
DiseasesDB 11346
MedlinePlus 000458
eMedicine med/1600
MeSH D007669

Watu Ginjel jroning saluran kemih (kalkulus uriner) yaiku sawijining wujud kaya watu kang kadadean ana ing sakujuré utawa sabageyan ana ing saluran kemih lan bisa nyebabake lara, pipis getih, panyumbetan saluran nang kandung kemih utawa infeksi. Watu iki bisa kedadean ing njero ginjal (watu ginjal) utawa kadadean ing jero kandung kemih (watu kandung kemih). Proses kadadean watu iki asring kasebut urolitiasis (litiasis renalis, nefrolitiasis).

Gejala[sunting | sunting sumber]

Watu, kang utama wujud cilik, bisa uga ngakibatake gejala. Watu ing njroning kandung kemih bisa nyebabake lara ana ing weteng bageyan ngisor. Semono uga watu kang ana ing ureter, pelvis renalis utawa tubulus renalis bisa nyebabake lara ana ing geger ing basa latin asring kasebut kolik renalis (lara kolik ). Kolik renalis nduweni pratanda lara kang sawektu-wektu uga ora dinyana-nyana, ing dhaérah antarané balung rusuk lan balung bangkekan, tumuju njaler ana ing weteng, dhaerah palanangan/pawadonan saha pupu bageyan njero. Gejala liyané salah sijiné nduweni pratanda yaiku munek lan muntah, weteng kembung, panas, lan katisen lan getih kang ana ing banyu kemih. Wong kang nduweni gejala iki nduweni pratanda asring pipis kang utama ing wayah watu mlaku ana ing ureter. Watu kang nyumpet ana ing dalan kemih ngakibatake infeksi salan/saluran kemih. Watu kang nyumpet ana ing dalan kemih, bakteri uga bisa ngembang ana ing banyu kemih kang ngumpul karana anané panyumpetan lan ngakibatake infeksi. Panyumpetan iki minangka mbutuhake wektu kang suwe karana banyu kemih ora bisa mlaku kanthi lancar jroning saluran ginjel, kahanan kaya mengkono ngakibatake anané ginjel dadi gedhe karana banyu kemih ora bisa lancar (hidronefrosis) lan menawa ora ditandangi bisa ngakibatake rusaké ginjel.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Watu_ginjel&oldid=868521"