Watu ginjel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Watu Ginjel
Classification and external resources
Sawijining foto werna watu ginjel, 8 milimeter kanthi diameter.
Klasifikasi lan sumber daya eksternal, 8 millimeters (0.31 in) ing ukuran diameter 8 millimeters (0.31 in)
ICD-10 ICD-10 Chapter N|N200 – ICD-10 Chapter N|N209
ICD-9 592.0, 592.1, 592.9
DiseasesDB 11346
MedlinePlus 000458
eMedicine med/1600
MeSH D007669

Watu Ginjel sajeroning saluran kemih (kalkulus uriner) ya iku sawijining wujud kaya watu kang kadadéan ana ing saujuré utawa sapérangan ana ing saluran kemih lan bisa nyebabaké lara, pipis getih, panyumbetan saluran ana ing kandung kemih utawa infeksi. Watu iki bisa kedadean ing njero ginjal (watu ginjal) utawa kadadéan ing jero kandung kemih (watu kandung kemih). Prosès kadadéan watu iki asring kasebut urolitiasis (litiasis renalis, nefrolitiasis).

Gejala[besut | besut sumber]

Watu, kang utama wujud cilik, bisa uga njalari gejala. Watu ing njroning kandung kemih bisa nyebabaké lara ana ing weteng pérangan ngisor. Semono uga watu kang ana ing ureter, pelvis renalis utawa tubulus renalis bisa nyebabaké lara ana ing geger ing basa latin asring kasebut kolik renalis (lara kolik ). Kolik renalis duwé pratanda lara kang nalika-wektu uga ora dinyana-nyana, ing laladan antarané balung rusuk lan balung bangkekan, tumuju njaler ana ing weteng, laladan palanangan/pawadonan saha pupu pérangan njero. Gejala liyané salah sijiné duwé pratanda ya iku munek lan muntah, weteng kembung, panas, lan katisen lan getih kang ana ing banyu kemih. Wong kang duwé gejala iki duwé pratanda asring pipis kang utama ing wayah watu mlaku ana ing ureter. Watu kang nyumpet ana ing dalan kemih njalari infeksi salan/saluran kemih. Watu kang nyumpet ana ing dalan kemih, baktèri uga bisa ngembang ana ing banyu kemih kang ngumpul amarga anané panyumpetan lan njalari infeksi. Panyumpetan iki minangka mbutuhake wektu kang suwé amarga banyu kemih ora bisa mlaku kanthi lancar sajeroning saluran ginjel, kahanan kaya mangkono njalari anané ginjel dadi gedhé amarga banyu kemih ora bisa lancar (hidronefrosis) lan manawa ora ditandangi bisa njalari rusaké ginjel.

Uga delengen[besut | besut sumber]