Viggo Mortensen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Viggo Mortensen
ViggoMortensenMar10.jpg
Mortensen in March 2010.
Lair Viggo Peter Mortensen, Jr.
(1958-10-20) 20 Oktober 1958 (umur 58)
New York City, New York, U.S.
Pakaryan Actor, poet, musician, photographer lan painter
Taun aktif 1984-saiki
Bojo Exene Cervenka (1987–1998)

Viggo Peter Mortensen, Jr. (lair 20 Oktober 1958; umur 58 taun) dhèwèké iku sutradara, aktor, fotografi, lan penyanyi saka Amérika Sarékat, kondhang amarga filem A History of Violence, Hidalgo, Boiling Point lan dadi Aragorn ning filem Peter Jackson's The Lord of the Rings filem trilogi, bapa saka Denmark lan ibuné saka Amérika Sarékat, Dhèwèké dikenal uga karo jeneng Viggo Mortensen.[1] Fheweké iku sutradara, aktor, fotografer lan penyanyi kang kebangsaané saka Amérika Sarékat.[1] Aktingé kondhang nalika main ning filem A HISTORY OF VIOLENCE, HIDALGO, BOILING POINT lan perané nalika dadi Aragorn ning filem kang diarah déning Peter Jackson, filem kasebut judhulé THE LORD OF THE RINGS trilogi.[1] Tau ngeraih nominasi oscar amarga filem THE LORD OF THE RINGS.[2]

Latar wuri[besut | besut sumber]

Viggo Peter Mortensen, Jr iku priya saka katurunan Denmark lan Amérika Sarékat iki uga njegur ning dunya musik.[1] Lagu-laguné kang tau dirilis kaya ta Don't Tell Me What to Do, Intelligence Failure, One Less Thing to Worry About, One Man's Meat, Live at Beyond Baroque, The Other Parade, This That and The Other, Live at Beyond Baroque 2, Pandemoniumfromamerica lan Please Tomorrow.[1] Ning dunya nulis, Dhèwèké kang dadi panyerat uga wus ngrilis kumpulan puisi ning taun 1993, buku seratané kasebut diwenehi judhul Ten Last Night.[1] Sarta buku-buku liyané kang isiné galery kasil anggoné dhèwèké hunting nalika mbidik kamera.[1]

Ning kauripan pribadiné, Viggo tau nikah karo aktris Exene Cervenka nalika taun 1956.[1] Ananging pernikahané Viggo karo Exene mau akiré cerai.[1] Wong loro wus anduweni anak lanang siji kang diwenehi jeneng Henry Mortensen.[1]

Film[besut | besut sumber]

Taun 2010, dhèwèké main filem kang judhulé ON THE ROAD, [[filem kang diadaptasi saka novèl klasik Jack Kerouac kang judhulé padha karo filemé, ON THE ROAD.[2] Ning filem iki Viggo dipasangaké karo Amy Adams.[2] Meranaké Old Bull Lee, lan Adams meranaké Jane, bojoné Old Bull Lee.[2] Dibantu uga karo pamain-pamain liyané, kaya ta Kristen Stewart, Sam Riley, Garrett Hedlund lan Kirsten Dunst.[2] Ning taun 2010, Viggo uga main filem A DANGEROUS METHOD, lan meranaké psikolog Sigmund Freud.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j biografi Viggo Mortensen dipununduh tanggal 26 Juli 2011
  2. ^ a b c d e f berita Viggo Mortensen dipununduh tanggal 26 Juli 2011