Vienne (departemen)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
departemen vienne
Vienne
Department
Coat of arms of Vienne
Coat of arms
Location of Vienne in France
Location of Vienne in France
Country France
Region Poitou-Charentes
Prefecture Poitiers
Subprefectures Châtellerault
Montmorillon
Papréntahan
 • President of the General Council Claude Bertaud
Laladan1
 • Gunggung 6.990 km2 (2,700 sq mi)
Cacah warga (2007)
 • Gunggung 421.891
 • Rank 56th
 • Pepadhet 60/km2 (160/sq mi)
Zona wektu CET (UTC+1)
 • Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
Department number 86
Arrondissements 3
Cantons 38
Communes 281
^1 French Land Register data, which exclude estuaries, and lakes, ponds, and glaciers larger than 1 km2

Vienne (pocaping cara Prancis: [vjɛn]) inggih punika salah satunggaling komune ingkang mapan wonten ing sisih kidul radi wétan pérangan nagara Prancis ingkang tebihipun 20 miles (32 km) ing sisih kidul kitha Lyon, ing sapinggiring Kali River. Vienne inggih punika kitha ingkang paling ageng nomer kalih ing Prancis sasampunipun departemen Grenoble. Gunggunipun pendhudhuk miturut sensus pendhudhuk taun 2001 inggih punika kirang langkung 29.400 tiyang.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Saderengipun kadadosan perang kaliyan tentara Roma, Vienne inggih minangka kutha krajan saking kitha Allobrogos, saking suku Gallic. Lajeng bibar wontenipun perang punika, Vienne dipunewahi dados koloni Roma ing taun 47 BCE nalika jumeneng nata Julius Caesar. Vienne inggih kalbet salah satunggal saking 83 departemen ingkang asli wonten ing nagara Prancis, ingkang dipunwujud ing tanggal 4 Maret 1790 ing sadunginipun repolusi Prancis. Vienne maujud saking pérangan bekas provinsi Poitou, Touraine, saha Berry. Vienne inggih kalebet departemen ing sisih lor saking wewengkon [[Poitou- Charentes ing Prancis, lan dipunsebat vienne asalipun saking nama Kali Vienne. Para Acadia ingkang minngka pendhudhuk asli saking departemen Vienne punika sak punika dumunung netep wonten ing Nova Scotia, provinsi maritim saking Kanada lan sampun pindhah saking Vinne dhateng Amérika Utara sasampunipun taun 1604.

Arkéologi[besut | besut sumber]

Warisan arkologi ingkang wonten ing kitha Vienne ing saben kitha ingkang wonten ingkang minangka stratifikasi pendhudhuk ingkang alon inggih kawate saha gadhah kalodhangan badhé ical ing sadangunipun yasa yasan yasan ingkang énggal saha pagrembakaning jaman ingkang énggal. Metode yasa kitha ingkang langkung majeng lan modern, kados ta penggali mekanik, garasi ngandhap siti, lan sanès- sanèsipun ingkang damel langkung cepetipun prosès icalipun arsitèktur-arsitèktur kina ing departemen Vienne nalika 50 taun punika.[2] Kajawi saking punka, karyanipun arkologi ug badhé rikat ical amargi manut kaliyan prosès administrasi ingkang wonten kanggé ngatur pengelolaan laladan.

Papan Wisata[besut | besut sumber]

Papan wiata ingkang paling misuwur wonten ing departemen Vienne punika ing antawisipun inggih Futuroscope theme park, Poitiers (city of Art and History), the Abbey Church of Saint-Savin-sur-Gartempe, a UNESCO world heritage site, the animal parks of Monkey's Valley in Romagne & the [3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Prancis)[1] Provinciedomein Het Vinne Zoutleeuw (dipunundhuh tanggal 19 Januari 2013)
  2. ^ [2] ARCHAEOLOGY IN THE CITY (dipunundhuh tanggal 19 Januari 2013)
  3. ^ Crocodile Planet in Civaux (dipunundhuh tanggal 19 Jnuari 2013)