Taman Nasional Yellowstone

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taman Nasional Yellowstone
Area Yellowstone
Area Yellowstone

Taman Nasional Yellowstone ingkang dumunung ing Amerika inggih punika taman nasional no 1 ing donya. Wonten panggenan punika tasih wonten fauna liar lan curug Old Faithful. Wisatawanipun saking pinten-pinten nagari saperlu ningali tetingalan ing curug Old Faithful, ingkang gadhahi toya ageng ingkang endah sanget. Sanesipun wisata curug ingkang wonten ing Taman Yellowstone, wonten papan kagem dhahar inggih punika Chico Hot Springs Resort & Day Spa lan kagem nginum anggur abrit, lan dhahar ulam ingkang tasih seger. Taman Nasional Yellowstone dumunung ing wilayah ingkang wiyar ngantos ing Montana lan Idaho, dipunbiyangun dening Kongres AS lan dipunresmèkaken dening Presiden Ulysses S. Grant tanggal 1 Maret 1872.[1]

Sajarah Geologi[sunting | sunting sumber]

Sajarah Geologi Area Yellowstone dumunung ing nginggilipun salah satunggalipun bumi "hot spot" ing pundhi kerak tipisipun medal, inggih punika dados alasan kagem fitur-fitur hidrotermal sawekdal dipunpanggihaken. <!-Kerak tipis punika amargi kalih erupsi gunung berapi ageng ing jaman samanten – The Huckleberry Ridge Kaldera 2 yuta taun punika lan Mesa Erupsi Kaldera 1,3 yuta taun punika.(ora cetha karepe)-->

Erupsi Yellowstone inggih punika erupsi ageng dening gunung berapi ageng ing Yellowstone. Ing 600.000 taun kapengker, kasebat Erupsi Kaldera Yellowstone. Bageyan tengah taman mbledhos, lan reruntuhanipun ndadosaken gunung berapi ingkang gadhahi kaldera 28 ngantos 47 mil, salah satunggalipun ingkang paling ageng ing donya. Erupsi punika medalaken 600 km kubik material, tuladhanipun awu, lan letusan gas ses. Lava dipunmedalaken 10.000 kali volume material ingkang dipunmedalaken dening Mt.Erupsi St Helen, lan erupsi 140 kali langkung kiyat, sami kaliyan erupsi Krakatau 1883 ingkang misuwur. Kawah ingkang dipundamel dening erupsi ageng taksih bageyan saking fitur topografi ingkang signifikan saking taman, sinaosa tasih mboten dipunmangertosi kawontenanipun. Lava erupsi ingkang damel kawah punika, lan bageyan-bageyan sapanunggalipun dipundadosaken erosi lan glasiasi. Danau Yellowstone dumunung ing sisih kilènipun kawah.[2]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Fauna Yellowstone[sunting | sunting sumber]

Ingkang paling misuwur saking mamalia ageng ing Taman Nasional Yellowstone inggih punika bantheng utawi maésa. Kirang langkung 2000 fauna punika wonten ing wilayah Yellowstone. Ing Yellowstone gadhahi mamalia lan fauna ingkang tasih liar. Yellowstone kasebat surga kagem satwa liar. Ekosistem Yellowstone Raya, 19 yuta hektar ingkang kiyat, inggih punika dados ekosistem zona iklim sedang ing benua lan ing donya. Amargi ukuran saking taman lan panglindungan kagem ekosistem, kewan saged gesang ing Yellowstone. Fauna ing Yellowstone tuladhanipun kidang Amérika Lor, Elk, segawon, bajing, lan gagak.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)www.griyawisata.com(dipuntingali tanggal 25 September 2011)
  2. ^ (id)www.shannontech.com(dipuntingali tanggal 25 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.[[ca