Taman Nasional Yellowstone

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taman Nasional Yellowstone
Area Yellowstone
Area Yellowstone

Taman Nasional Yellowstone ingkang dumunung ing Amérika inggih punika taman nasional no 1 ing donya. Wonten panggènan punika taksih wonten fauna liar lan curug Old Faithful. Wisatawanipun saking pinten-pinten nagari saperlu ningali tetingalan ing curug Old Faithful, ingkang gadhah toya ageng. Sanèsipun wisata curug ingkang wonten ing Taman Yellowstone, wonten papan kagem dhahar inggih punika Chico Hot Springs Resort & Day Spa lan kagem nginum anggur abrit, lan dhahar ulam ingkang taksih seger. Taman Nasional Yellowstone dumunung ing wewengkon ingkang wiyar ngantos ing Montana lan Idaho, dipunyasa déning Kongres AS lan dipunkepyakaken déning Présidhèn Ulysses S. Grant tanggal 1 Maret 1872.[1]

Sajarah Géologi[besut | besut sumber]

Sajarah Géologi Area Yellowstone dumunung ing nginggilipun salah satunggalipun bumi "hot spot" ing pundhi kerak tipisipun medal, inggih punika dados alasan kagem fitur-fitur hidrotermal sawekdal kapanggih. <!-Kerak tipis punika amargi kalih érupsi gunung geni ageng ing jaman samanten – The Huckleberry Ridge Kaldera 2 yuta taun punika lan Mesa Erupsi Kaldera 1,3 yuta taun punika.(ora cetha karepe)-->

Erupsi Yellowstone inggih punika érupsi ageng déning gunung geni ageng ing Yellowstone. Ing 600.000 taun kapengker, kasebat Erupsi Kaldera Yellowstone. Pérangan tengah taman mbledhos, lan reruntuhanipun ndadosaken gunung geni ingkang gadhah kaldera 28 ngantos 47 mil, salah satunggalipun ingkang paling ageng ing donya. Erupsi punika medalaken 600 km kubik material, tuladhanipun awu, lan jeblugan gas ses. Lava dipunmedalaken 10.000 kali volume material ingkang dipunmedalaken déning Mt.Erupsi St Helen, lan érupsi 140 kali langkung kiyat, sami kaliyan érupsi Krakatau 1883 ingkang misuwur. Kawah ingkang dipundamel déning érupsi ageng taksih pérangan saking fitur topografi ingkang signifikan saking taman, sinaosa taksih boten dipunmangertosi kawontenanipun. Lava érupsi ingkang damel kawah punika, lan pérangan-pérangan sapanunggalipun dipundadosaken erosi lan glasiasi. Danau Yellowstone dumunung ing sisih kilènipun kawah.[2]

Gladri[besut | besut sumber]

Fauna Yellowstone[besut | besut sumber]

Ingkang paling misuwur saking mamalia ageng ing Taman Nasional Yellowstone inggih punika banthèng utawi maésa. Kirang langkung 2000 fauna punika wonten ing wewengkon Yellowstone. Ing Yellowstone gadhah mamalia lan fauna ingkang taksih liar. Yellowstone kasebat swarga kagem satwa liar. Ekosistem Yellowstone Raya, 19 yuta hektar ingkang kiyat, inggih punika dados ékosistem zona iklim sedang ing bawana lan ing donya. Amargi ukuran saking taman lan panglindungan kagem ékosistem, kéwan saged gesang ing Yellowstone. Fauna ing Yellowstone tuladhanipun kidang Amérika Lor, Elk, segawon, bajing, lan gagak.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ www.griyawisata.com(dipuntingali tanggal 25 September 2011)
  2. ^ www.shannontech.com(dipuntingali tanggal 25 September 2011)

[[ca