Sufel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Soufflé
Choco souffle.jpg
A chocolate soufflé
JinisEgg-based dish
Panggonan asalFrance
Woworan pokokEgg yolks, egg whites
Buku masakan: Soufflé  Médhia: Soufflé

Sufel iku panganan adhedhasar endhog panggang kang asalé saka abad wolulas-awal ing Prancis. Iki digané saka endhog lan digabungaké karo maneka bahan liyané lan dadi panganan utama sing enak utawa diombé dadi panganan cuci mulut . Tembung sufel punika participle saka Perancis tembung souffler kang liya "kanggo ulèni", "kanggo ambegan", "kanggo ngompa" utawa "kanggo ngembang".[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sauran awal saka sufel ana sing digandhengaké karo master koki Perancis, Vincent La Chapelle, ing wiwitané abad kaping wolulas. Perkembangan lan popularisasi sufel biasané ditelusuri karo koki Marie-Antoine Carême Prancis ing wiwitan abad kaping 19.[2]

Bahan lan cepakan[besut | besut sumber]

Saperangan sufel beri ing cangkir kopi

Sufel biasané disiapaké saka rong komponen dhasar:

  1. Rasa creme pâtissière, krim sauce utawa béchamel, utawa a puré minangka dhasar
  2. pethak endhog dicampur nganti alus banget

Dasar nyedhiyakaké rasa lan endhog putih gawé "ngembang", menyang sajian kasebut. Panganan sing biasané digunakaké kanggo ngrasakaké dhasar kalebu bumbu, keju lan sayuran kanggo santen lan selé gurih, buah, woh wohan beri, coklat, pisang lan lemon kanggo Sufel panganan cuci mulut.

Sufel sing umumé dipanggang siji-siji ing ramekins saka sawetara ons utawa pasugatan sufel saka sawetara liter: iki biasané gilap, warata-bottomed, babak porselen kontanér karo ngisor unglazed, lorone vertikal utawa saklawasé vertikal, lan fluted wates njaba. Ramekin, utawa pembakar roti liyané, bisa uga dilapisi karo kertas, mentega kanggo nyegah sufel nempel. Sawetara persiyapan uga nambahi lapisan gula, crumbing roti, utawa keju keras sing parah kaya ta parmesan ing njero ramekin saliyané butter; sawetara tukang masak percaya yen ngidini sufel bisa luwih gampang mundhak.

Sasampunipun mateng, sufel dibumbar lan alus, lan umumé bakal sirna sawise 5 utawa 10 menit (kaya adonan sing wis di bangun). Bisa uga disajekaké karo sos ing ndhuwur kuah, kaya ta saos panganan manis, utawa nganggo sorbet utawa es krim ing sisih.[3] Yen dilayani, sisih ndhuwur sufel bisa uga ditetepaké karo peralatan kanggo misahaké menyang pelayanan individu. Iki uga bisa ngaktifaké saus kanggo nggabungaké.

Jinis[besut | besut sumber]

Ana pirang-pirang jinis rasa asin lan legi.[4] Sufel gurih asring kalebu keju, lan sayur-sayuran kaya ta bayem, wortel lan obat-obatan, lan kadhangkala bisa nggabungaké unggas, daging babi, ham, utawa panganan laut kanggo sajian sing luwih gedhé. Sufel manis bisa adhedhasar sos coklat utawa buah (linglang utawa raspberry, umpamané), lan asring disuguhaké karo bubuk gula bubuk.[5] Resep frugal kadang negesaké kemungkinan kanggo nggané Sufel saka sisa.

Sesega bisa disajiaké dhewe utawa nganggo es krim, woh, utawa saos.

Deloken uga[besut | besut sumber]

  • Mecut woh
  • Dhaptar kué
  • Dhaptar panganan cuci mulut
  • Dhaptar piring Prancis
  • Dhaptar piring endhog

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Soufflet". cnrtl.fr. Retrieved 18 August 2015.
  2. Mallet, Gina (2004). Last Chance to Eat: The Fate of Taste in a Fast Food World. W. W. Norton & Company. pp. 52–54. ISBN 9780393058413.
  3. "Orange and Grand Mariner Soufflé". Retrieved April 15, 2017.
  4. Hesser, Amanda. "The Modern Souffle: Bastion of Strength". The New York Times. Retrieved 23 August 2015.
  5. Mushet, Cindy (2008). The Art and Soul of Baking. Andrews McMeel Publishing. p. 375. ISBN 9780740773341.

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Peterson 2012 p. 157" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "McCoy 2009 p. 231" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Beard 2015 p. 356" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Rombauer Becker Becker Guarnaschelli 1997 p. 1033" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Brownlee Caruso 2007 p. 73" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Pellaprat Tower 2012 p. 1383" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Zuckerman Rupp 2009 p. 170" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Tijerina 2015" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Taylor" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "WAFB 9 News" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Le Cordon Bleu" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Epicurious 2002" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Waldo 1990 p. 225" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Metro 2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Child Bertholle Beck 2011 p. 331" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Lewis 2013 p. 488" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Cloake 2011" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.

Wacan luwih jangkep[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • "Souffle Endangered" ing TV Tropes   - nyebutaké conto conto trope sufel alus ing televisi, komik, lan budaya populer liyané