Struve Geodetic Arc

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Busur Geodetik Struve
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Hammerfest Meridianstein
Jinis Budaya
Wewaton ii, iii, vi
Rujukan 1187
Tlatah UNESCO Éropah
Sujarah prasasti
Prasasti 2005 (Sési ke-29)
Peta ingkang nedahaken Ranté saking Busur Struve ing sedasa Nagara

Struve Geodetic Arc utawi dipunsebut minangka Busur Geodetik Struve inggih punika ranté "triangulasi" ingkang mbentang saking Hammerfest ing Norwegia dumugi Laut Hitam ing Ukraina, ingkang nglewati 10 nagara, inggih punika, Ukraina, Swedia, Rusia, Norwegia, Moldova, Lituania, Latvia, Estonia, lan Belarus lan meh sadaya jarakipun langkung saking 2.820 km, ingkang ngasilaken pengukuran akurat pisanan saking titikmeridian.[1]

Ranté punika dipundhirikaken lan dipunginakaken déning ilmuwan Rusia kelairan saking Jerman, Friedrich Georg Wilhelm von Struve nalika taun 1816-1855 kanggé netepaken ukuran ingkang pas lan wujud bumi. Nalika punika, rantéé namung ngléwati kalih nagara: Uni Swedia-Norwegia lan Kekaisaran Rusia. Titik kapisanan Struve dumunung ing Tartu Observatorium, ing pundi Struve dipuntindakaken kathah panalitén.[2]

Nalika taun 2005, Ranté Busur Geodetik Struve kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO minangka ansambel ingkang ngesenaken, ranté kasungsun saking 34 plak péngetan utawi tugu "terintegrasi" langkung saking 265 titik ing 10 nagara, papan utama dipunparingi tandha kanthi dipunbolongi ing watu lan wesi salib ingkang dumunung ing inggil tugu.[3]

Pengukuran ranté triangulasi kasungsun saking 258 segitiga utama lan 265 geodetik simpul. Titik paling lér dunungipun caket ing Hammerfest ing Norwegia lan titik paling kidul caket kaliyan Laut Hitam ing Ukraina. Prasasti punika dumunung ing 10 nagara, lan saben monumen kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO.[4]

Lokasi Monumen Busur Geodetik Struve ing saben Nagara[besut | besut sumber]

Norwegia[besut | besut sumber]

Swedia[besut | besut sumber]

Finlandia[besut | besut sumber]

[6]

Rusia[besut | besut sumber]

Estonia[besut | besut sumber]

Latvia[besut | besut sumber]

Lituania[besut | besut sumber]

Belarus[besut | besut sumber]

Moldova[besut | besut sumber]

Ukraina[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ [3]
  4. ^ a b [4]
  5. ^ [5]