Struve Geodetic Arc

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Busur Geodetik Struve*
Situs Warisan Donya UNESCO

Hammerfest Meridianstein
Nagara Flag of Ukraine Ukraina, Flag of Swédia Swedia, Flag of Russia Rusia, Flag of Norway Norwegia, Moldova, Lituania, Latvia, Flag of Finland Finlandia, Flag of Estonia Estonia, dan Flag of Belarusia Belarusia
Jinis Budaya
Wewaton ii, iii, vi
Rujukan 1187
Wewengkon Éropah
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 2005  (Sèsi ke-29)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Peta ingkang nedahaken Ranté saking Busur Struve ing sedasa Nagara

Struve Geodetic Arc utawi dipunsebut minangka Busur Geodetik Struve inggih punika ranté "triangulasi" ingkang mbentang saking Hammerfest ing Norwegia dumugi Laut Hitam ing Ukraina, ingkang nglewati 10 nagara, inggih punika, Ukraina, Swedia, Rusia, Norwegia, Moldova, Lituania, Latvia, Estonia, lan Belarus lan meh sadaya jarakipun langkung saking 2.820 km, ingkang ngasilaken pengukuran akurat pisanan saking titikmeridian.[1]

Ranté punika dipundhirikaken lan dipunginakaken déning ilmuwan Rusia kelairan saking Jerman, Friedrich Georg Wilhelm von Struve nalika taun 1816-1855 kanggé netepaken ukuran ingkang pas lan bentuk bumi. Nalika punika, rantéé namung ngléwati kalih nagara: Uni Swedia-Norwegia lan Kekaisaran Rusia. Titik kapisanan Struve dumunung ing Tartu Observatorium, ing pundi Struve dipuntindakaken kathah panalitén.[2]

Nalika taun 2005, Ranté Busur Geodetik Struve kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO minangka ansambel ingkang ngesenaken, ranté kasungsun saking 34 plak péngetan utawi tugu "terintegrasi" langkung saking 265 titik ing 10 nagara, papan utama dipunparingi tandha kanthi dipunbolongi ing watu lan wesi salib ingkang dumunung ing inggil tugu.[3]

Pengukuran ranté triangulasi kasungsun saking 258 segitiga utama lan 265 geodetik simpul. Titik paling lér dunungipun caket ing Hammerfest ing Norwegia lan titik paling kidul caket kaliyan Laut Hitam ing Ukraina. Prasasti punika dumunung ing 10 nagara, lan saben monumen kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO.[4]

Lokasi Monumen Busur Geodetik Struve ing saben Nagara[sunting | besut sumber]

Norwegia[sunting | besut sumber]

Swedia[sunting | besut sumber]

Finlandia[sunting | besut sumber]

[6]

Rusia[sunting | besut sumber]

Estonia[sunting | besut sumber]

Latvia[sunting | besut sumber]

Lituania[sunting | besut sumber]

Belarus[sunting | besut sumber]

Moldova[sunting | besut sumber]

Ukraina[sunting | besut sumber]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ [3]
  4. ^ a b [4]
  5. ^ [5]