Struve Geodetic Arc

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Busur Geodetik Struve
Hammerfest Meridianstein
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Ruslan, Bélarus, Finlan, Nurwègen, Swèdhen, Éstonia, Latvia, Litowen, Moldova, Ukraina Edit this on Wikidata
Kalebu Aavasaksa
Alatornio Church
Baelljasvarri
Baranivka geodetic point
Felschtyn geodetic point
Fuglenes survey marker
Gireišiai geodetic marker
Jupukka geodetic point
Katerinowka geodetic point
Leskovichi geodetic point
Lopaty geodetic point
Luvdiidcohkka
Meškonys geodetic marker
Mustaviiri
Mäkipällys
Oravivuori geodetic marker
Ossovnitsa geodetic point
Paliepiukai geodetic marker
Perävaara
Pullinki
Raipas
Rudi geodetic point
Simuna geodetic marker
Stara Nekrasivka geodetic point
Strūves parks
Stuorrahanoaivi
Tochka Z
Tornikallio geodetic marker
Tupiški geodetic point
Tynnyrilaki
University of Tartu Old Observatory
Võivere geodetic marker
Ziestu
Čekuck geodetic point Edit this on Wikidata
Paugeran ii, iii, vi[1]
Rujukan 1187
Prasasti 2005 (Sèsi ke-29)
Peta ingkang nedahaken Ranté saking Busur Struve ing sedasa Nagara

Struve Geodetic Arc utawi dipunsebut minangka Busur Geodetik Struve inggih punika ranté "triangulasi" ingkang mbentang saking Hammerfest ing Nurwègen dumugi Laut Hitam ing Ukraina, ingkang nglewati 10 nagara, inggih punika, Ukraina, Swedia, Rusia, Nurwègen, Moldova, Lituania, Latvia, Estonia, lan Belarus lan meh sadaya jarakipun langkung saking 2.820 km, ingkang ngasilaken pengukuran akurat pisanan saking titikmeridian.[2]

Ranté punika dipundhirikaken lan dipun-ginakaken déning ilmuwan Rusia kelairan saking Jerman, Friedrich Georg Wilhelm von Struve nalika taun 1816-1855 kanggé netepaken ukuran ingkang pas lan wujud bumi. Nalika punika, rantéé namung ngléwati kalih nagara: Uni Swedia-Nurwègen lan Kamaharajan Rusia. Titik kapisanan Struve dumunung ing Tartu Observatorium, ing pundi Struve dipuntindakaken kathah panalitén.[3]

Nalika taun 2005, Ranté Busur Geodetik Struve kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO minangka ansambel ingkang ngesenaken, ranté kasungsun saking 34 plak péngetan utawi tugu "terintegrasi" langkung saking 265 titik ing 10 nagara, papan utama dipunparingi tandha kanthi dipunbolongi ing watu lan wesi salib ingkang dumunung ing inggil tugu.[4]

Pengukuran ranté triangulasi kasungsun saking 258 segitiga utama lan 265 geodetik simpul. Titik paling lèr dunungipun caket ing Hammerfest ing Nurwègen lan titik paling kidul caket kaliyan Laut Hitam ing Ukraina. Prasasti punika dumunung ing 10 nagara, lan saben monumen kadhaptar minangka Situs Warisan Donya UNESCO.[5]

Lokasi Monumen Busur Geodetik Struve ing saben Nagara[besut | besut sumber]

Nurwègen[besut | besut sumber]

Swedia[besut | besut sumber]

Finlandia[besut | besut sumber]

[6]

Rusia[besut | besut sumber]

Estonia[besut | besut sumber]

Latvia[besut | besut sumber]

Lituania[besut | besut sumber]

Belarus[besut | besut sumber]

Moldova[besut | besut sumber]

Ukraina[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]