Stamford Raffles

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sir Thomas Stamford Bingley Raffles
Lair 6 Juli 1781
Off the Coast of Jamaica
Tilar donya 5 Juli 1826 (2016-07-05UTC09:27) (yuswa 44)
London, Inggris
Pagawéyan British Colonial Official
Dikawruhi amarga Manggihaken Singapura
Agama Anglikan

Sir Thomas Stamford Bingley Raffles (lair 6 Juli 1781 – pati 5 Juli 1826 ing yuswa 44 taun) punika Gubernur-Jendral Hindia-Walanda ingkang paling ageng. Panjenenganipun punika satunggiling warganagari Inggris. Panjenenganipun dipuntélakaaken ugi minangka pangadeg kutha lan nagari kutha Singapura. Panjenenganipun kalebet tiyang Inggris ingkang paling dipuntepangi minangka pangrita karajan paling ageng ing dunia.

Raffles ing Inggris[besut | besut sumber]

Ing Inggris Raffles ugi arupi pangadeg lan ketua pisanan Zoological Society of London. Raffles dipundadadosaken satunggiling bangsawan nalika taun 1817.

Panjenenganipun tilar donya sedinten sadèrèngipun ambal warsanipun ingkang kaping-45, tanggal 5 Juli 1826, amargi apoplexy utawi stroke. Amargi pangadegipun ingkang nentang perbudakan, keluwarganipun boten dipunidinaken nyarèaken ing pekarangan greja mriku (St. Mary's, Hendon). Larangan punika dipunwedalaken pendhéta gréja punika, ingkang keluwarganipun mundhut kauntungan saking perdagangan buruh. Nalika gréja punika dipunwiyaraken taun 1920-an, pasaréyanipun dipunlebetaken ing bagéyan bangunanipun.

Raffles ing Singapura[besut | besut sumber]

Ing Singapura, nami Raffles kathah dipunanggé: Raffles Junior College, Raffles Institution, Raffles Girls' School, Raffles Girls' Primary School, Raffles Hotèl, Stamford Road, Stamford House, Raffles City, stasiun MRT Raffles Place, kelas Raffles ing montor mabur Singapore Airlines lan Muséum Panlitèn Kaanekaragaman Hayati Raffles.

Rafflesia[besut | besut sumber]

Nami Raffles ugi dipunanggé minangka nami satunggiling genus saking saklompok tetanduran parasit obligat, Rafflesia, kanggé ngurmati jasa-jasanipun. Salah satunggil jenissipun kagungan kembang sejati paling ageng ing donya: padma raksasa utawi Rafflesia arnoldi ingkang dados salah satunggil saking kembang nasional Indonésia.

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Lord Minto
Gubernur-Jendral Hindia-Walanda
1811-1816
Diganti déning:
John Fendall
Didhisiki déning:
jabatan énggal
Gubernur Jendral Bengkulu
1818-1824
Diganti déning:
jabatan dipunbusak
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stamford_Raffles&oldid=1017748"