Sambel trasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
sambel terasi

Sambel trasi ya iku sambel kang digawè saking lombok (mengkrèng), trasi, bawang, uyah.[1]

kawruh sambel trasi[besut | besut sumber]

Jacob de Bondt alias Bontius, dhokter VOC minangka dhokter pribadi Jan Pieterszoon Coen ngandharaken kawontenanipun Ricino Brasiliensi utawi lada Chili vocato ingkang dipunanggep kados déné mengkrèng, tembung Chili lada asalipun saking brazil, nanging wonten uga ingkang berpendapat manawi tembung ricino utawi rechee saking basa portugis. Tembung punika mengetaken kita sadaya dhumateng tembung rica-rica ingkang kaacu wonten mengkrèng. rica-rica punika panganan saking manado, nanging pendeta P.J Veth ngandharaken manawi tembung reche boten wonten ing kamus portugis. Veth ngandharaken manawi ingkang dipunwastani Spaanse peper, cabai Spanyol inggih punika Capsicum utawi cabai brazil. Anggepan punika boten sarujuk manawi mengkrèng dipunasta déning tiyang Portugis. Arkeolog Titi Surti Nastitingandharaken manawi mengkrèng sampun dados komoditas wonten ing jaman jawi kino kang langsung dipunsade. Nastiti wonten ing teks Ramayana saking abad 10 uga ngandharaken mengkrèng punika salah satunggaling jinis panganan.[2]. Pendeta Valentijn uga ngandharaken mengkrèng kapérang wonten tiga inggih punika mengkrèng abrit ageng, mengkrèng abrit alit, mengkrèng radi jené.

Khasiat Saha Mupangatipun Mengkrèng[besut | besut sumber]

Miturut usada Traditional Chinese Medicine (TCM), taneman mengkrèng gadhah raos ingkang khas inggih punika raos pedes kang asipat panas, saha mlebet wonten meridian jantung saha pankreas. Dr Budi Sugiarto Widjaja, ahli TCM, saking Klinik Beijing,Jakartangandharaken mengkrèng rawit abrit gadhah khasiat minangka tonik saha stimulan kanggé jantung saha saluran rah.[3]

Dampak négatif Sambel[besut | besut sumber]

Sambel pancén gadhah mupangat, nanging nalika pangginaanipun langkung limrah, sambel uga njalari pinten-pinten penyakuit, kados déné pikun, asem lambung, gerah padharanipun.[4]

bahan kang diprelukaké anggènipun nggawé sambel trasi[5][besut | besut sumber]

cara kanggo nggawé sambel trasi ya iku[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]