Ruan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ruan

Ruan(阮) ya iku jeneng piranti musik pethik kanthi bentuk bunder, duwéni senar cacah papat, lan asale saka Cina.[1][2] Ing Dinasti Qin sinebut Qin Pipa (ategesPipa Dinasti Qin) amarga rupane kang mirip karo piranti musik Pipa nanging duwéni gulu dawa.[1] Jeneng Ruan asale saka Ruan Xian, salah sawijining saka Tujuh Orang Bijak Rumpun Bambu ing mangsa Dinasti Jin Barat.[1] Amarga keahliane, jeneng Ruan didadekake jeneng piranti musik iki lan mulai misuwur ing mangsa Dinasti Song.[1] Ing jaman iku, senar Ruan digawé saka sutra, ananging Ruan modern duwéni senar baja.[2] Dene awake Ruan biyen digawé saka gadhing, ananging saiki digawé saka kayu kang dipasang ing logam.[2]

Jinis Ruan modern ana lima, yaitu Gaoyinruan (高音阮, Ruan bernada tinggi) kang ngasilake swara sopran, Xiaoruan (小阮, Ruan Kecil) kang ngasilake swara alto, Zhongruan (中阮, Ruan tengah) kang ngasilake swara tenor, Daruan (大阮,Ruan Besar) kang ngasilake swara bass lan Diyinruan (低音阮, Ruan bernada rendah) kang ngasilake swaracontabass.[2] Ruan modern kang kang akeh digunakake Opera CIna lan Orkestra Cina kalebu jinis piranti musik pethik (chordophone).[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Lim SK. (2008). Origins of Chinese Music. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. Hal.87
  2. ^ a b c d e (en)Ruan, Cultural China. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ruan&oldid=998395"