Republik Otonom Kriméa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Républik Otonomi Krimea
Автономна Республіка Крим
Автономная Республика Крым
Qırım Muhtar Cumhuriyeti
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Процветание в единстве  (Russian)
Protsvetanie v yedinstve  (transliterasi)
"Kemakmuran dalam kesatuan"
Antem: Нивы и горы твои волшебны, Родина  (Russian)
Nivy I gory tvoi volshebny, Rodina  (transliterasi)
Ladang Anda dan pagunungan adalah magis, Ibu Pertiwi
Lokasi Krimea (merah) terhadap Ukraina (biru mudha).
Lokasi Krimea (merah) terhadap Ukraina (biru mudha).
Lokasi Krimea (hijau gelap) sehubungan dengan Ukraina (lampu hijau) di peta Éropah.
Lokasi Krimea (hijau gelap) sehubungan dengan Ukraina (lampu hijau) di peta Éropah.
Kutha krajan
lan paling gedhé
Simferopol
44°56′N 34°6′E / 44.933°N 34.100°E / 44.933; 34.100
Basa resmi Basa Ukraina1
basa enggonan diakoni Basa Rusia, Tatar Krimea
Golongan ètnik (2001) 58.32% Russians
24.32% Ukrainians
12.10% Tatar Krimea
Papréntahan Autonomous republik dalam Ukraina
 •  Perwakilan Présidhèn Viktor Plakida[1][2]
 •  Perdana Menteri Krimea Anatolii Mohyliov[3]
 •  Ketua Parlemen Volodymyr Konstantinov[4]
Bebadan pranatan Verkhovna Rada (Crimea)
Otonomi from the Kekaisaran Rusia / Uni Soviet
 •  Dideklarasikan 18 Oktober 18, 1921 
 •  Dihapus 30 Juni 1945 
 •  Dikembalikan3 1 Fèbruari 1992 
 •  Konstitusi 21 Oktober 1998 
Laladan
 •  Gunggung 26.100 km2 (148th)
10.038 sq mi
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 1,973,185 (148th)
 •  Cacah sirah 2001 2,033,700
 •  Karapetan 75.6/km2 (116th)
29,3/sq mi
Valuta Ukrainian hryvnia (UAH)
Zona wektu EET (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST) EEST (UTC+3)
Kodhé bèl +3805
TLD Internèt crimea.ua4
1. Karena Basa Ukraina inggih punika basa-satunggalipun nagara ing Ukraina, boten wonten basa manawi sanès resmi. Ananging miturut Konstitusi Krimea, Basa Rusia inggih punika basa komunikasi antaretnis. Ananging, tugas pamaréntah kajangkepi mliginipun ing Basa Rusia, mila punika inggih punika basa resmi de facto. Tatar Krimea ugi dipun-ginakaken.
3. Otonomi oblast Krimea Oblast dikembalikan ke Républik Otonom Crimea sebagai pérangan dari independen Ukraina.
4. Tidak resmi ditetapkan.
5. +380-65 untuk Républik Otonomi Krimea, 380-692 untuk kanthi administratif terpisah Kota Sevastopol.

Républik Otonom Kriméa (Ukrania: Автономна Республіка Крим, Avtonomna Respublika Krym; Ruslan: Автономная Республика Крым, Avtonomnaya Respublika Krym; Cithakan:Lang-crh, Къырым Мухтар Джумхуриети), punika satunggaling laladan otonom utawi republik otonom ing Ukraina ingkang gadhah luas wewengkon 26.200 km² lan populasi 1.994.300 jiwa (2005). Kutha krajanipun inggih punika Simferopol. Républik Otonom Kriméa punika lajeng mardika saking Ukraina mawi ngwontenaken referendum ingkang kontrovèrsial lan salajengipun nggabung kaliyan Fédérasi Rusia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing pungkasan taun 1917 ing Krimea, saksampunè ngantos taun-taun bergolak Perang Saudara Rusia, pungkasanè nggayuh kemerdekaan Républik Rakyat Krimea. Anananging nagara punika berumur pendek amargi ing Januari 1918, republik punika dipunduduki déning Bolshevik. Antawis taun 1921 lan 1945 wewengkon punika wonten ing Laladan Otonomi Krimea Républik Sosialis Soviet, ingkang kalèbèt péranganing SFSR Rusia. Saking taun 1945 status otonom dipuncabut lan republik kaèwah ing Oblast Krims. Ing taun 1954, Krimea kanthi sèdayanipun ngantos pamaréntahan Nikita Khrushchev wewengkon punika dipuntransfer saking Rusia ing Ukraina. Ing wulan Januari 1991 mayoritas penduduk nglampahi referendum nyèrukan kanggé pembentukan Républik Otonomi Krimea ing salebeting Uni Soviet. Kaliyan runtuhipun Uni Soviet ing taun 1991, Krimea dados péranganing nagara merdeka énggal Ukraina, amargi sapérangan ageng ètnis ing Krimea dipundominasiaken ètnis Rusia sasampunipun program transmigrasi saking Rusia hal punika nyebabaken pinten-pinten ketegangan antawis Ukraina lan Rusia. Ing tanggal 6 Mèi 1992 mendet parlemen ing Simferopol konstitusi kapisah kanggé Républik ingkang énggal kabentuk saking Crimea. Hal punika ugi dipunsepakati manawi Républik Krimea minangka sebuah republik otonom ing Ukraina badhé dipunlajengaken. Ing wanci punika Républik Krimea utawi Républik Otonomi Qirim gadhah senjata lan bendera piyambak.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Miturut sensus Ukraina ing taun 2001, ing tlatah punika berpenduduk 2.033.736 tiyang kaliyan komposisi ètnis inggih punika:

  • Rusia - 58,3%
  • Ukraina - 24,3%
  • Krimtataren - 12,1%
  • Belarusians - 1,44%
  • Tatar - 0,54%
  • Armenia - 0,43%
  • Yahudi - 0,22%

Manawi basa Ukraina inggih punika basa resmi nagara pamaréntah nasional, punika boten kadadosan ing Républik Krimea, ing pundhi pamaréntah lokal taksih ngginakaken basa Rusia. Senesipun kaping kalih basa punika ugi kasebar ing sadaya republik inggih punika basa Krimtataars ingkang kalebet ing kelompok basa Turki. Miturut sensus taun 2001 basa-basa ingkang dipun-ginakaken inggih punika :

  • Russian - 77%
  • Krimtataars - 11,4%
  • Ukraina - 10,1%

Pembagian Administratif[besut | besut sumber]

Krimea dipunperang dadosi 25 laladan: 14 raion s (dhistrik s) lan kutha kutha 11, kanthi resmi dipuntepang dados "wewengkon dipunatur déning dewan kutha".[5] Manawi Kota Sevastopol manggèn ing ujung Krimea, kanthi administratif kapisah saking sisa Krimea lan punika salah satunggaling saking kalih kutha mliginipun saking Ukraina. Sevastopol, manawi gadhah administrasi kapisah, terintegrasi ing infrastruktur saking sadaya ujung.

Rayon[besut | besut sumber]

Subdivisi dari Crimea
1. Bakhchisaray Raion
2. Bilohirsk Raion
3. Dzhankoy Raion
4. Kirovske Raion
5. Krasnohvardiyske Raion
6. Krasnoperekopsk Raion
7. Lenine Raion
8. Nizhnyohirskyi Raion
9. Pervomayske Raion
10. Rozdolne Raion
11. Saky Raion
12. Simferopol Raion
13. Sovetskyi Raion
14. Chornomorske Raion

Kota Munisipalitas[besut | besut sumber]

15. Alushta municipality
16. Armyansk municipality
17. Dzhankoy municipality
18. Yevpatoria municipality
19. Kerch municipality
20. Krasnoperekopsk municipality
21. Saki municipality
22. Simferopol municipality
23. Sudak municipality
24. Feodosiya municipality
25. Yalta municipality

Kota Ageng[besut | besut sumber]

Géografi lan Iklim[besut | besut sumber]

Krimea manggèn ing pasisir lor Laut Cemeng lan ing pasisir kilent Laut Azov, kawtesan kaliyan Oblast Kherson saking Lor. Manawi wonten ing pérangan Kilen daya ujung Krimea, kutha Sevastopol nggad status munisipalahi mliginipun ananging status kapisah kaliyan Ukraina. Total luas lahan Crimea inggih punika 26,100 km2 (10,077 sq mi).

Gladri[besut | besut sumber]

Waosan Lanjutan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pranala Resmi

  • crimea-portal.gov.ua — Official portal of the Council of Ministers of Crimea (ing basa Inggris)/(ing basa Ukrainia)/(ing basa Ruslan)/(ing basa Prancis)
  • rada.crimea.ua — Official web-site of the Verkhovna Rada of Crimea
  • www.ppu.gov.ua — Official web-site of the Permanent Presidential Representative in the Republic of Crimea

Pranala Informasi