Bumbon crakèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Rempah-rempah)
Jump to navigation Jump to search

Bumbon crakèn yakuwi pérangan tuwuhan kang duwé aroma utawa rasa kuwat kang kanggo bumbu, pangawèt utawa panambah rasa sajeroningmasakan. Bumbon crakèn racaké dibédakaké saka tuwuhan liya kang dipigunakaké kanggo tujuan kang mêh padha, kaya déné tandura obat, sayuran mawa aroma, lan woh garing.

Bumbon crakèn minangka barang dagangan paling aji ing jaman prakolonial. Akèh bumbon crakèn kang biyèn dipigunakaké sajeroning pangobatan, nanging saiki wis suda.

Bumbon crakèn dadi salah siji alesan kena apa panjelajah Portugis Vasco Da Gama lelana nganti tekan India lan Maluku. Bumbon crakèn iki uga kang njalari Walanda banjur nyusul menyang Maluku, sauntara Spanyol ing sangisoré pimpinan Columbus wis luwih dhisik golèk dalan tumuju ngétan ngliwati dalan liya lan pungkasané malah mendharat ing bawana Amérika.

Bumbon crakèn India:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]