Rempah-rempah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Rempah-rempah yakuwi pérangan tanduran kang duwé aroma utawa rasa kuwat kang kanggo bumbu, pangawèt utawa panambah rasa sajeroningmasakan. Rempah-rempah racaké dibédakaké saka tanduran liya kang dipigunakaké kanggo tujuan kang mêh padha, kaya déné tandura obat, sayuran mawa aroma, lan woh garing.

Rempah-rempah minangka barang dagangan paling aji ing jaman prakolonial. Akèh rempah-rempah kang biyèn dipigunakaké sajeroning pangobatan, nanging saiki wis suda.

Rempah-rempah dadi salah siji alesan kena apa panjelajah Portugis Vasco Da Gama lelana nganti tekan India lan Maluku. Rempah-rempah iki uga kang njalari Walanda banjur nyusul menyang Maluku, sauntara Spanyol ing sangisoré pimpinan Columbus wis luwih dhisik golèk dalan tumuju ngétan ngliwati dalan liya lan pungkasané malah mendharat ing bawana Amérika.

Rempah-rempah India:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pratélan rempah-rempah[besut | besut sumber]


Cithakan:Tanduran-obat-stub