Révolusi Rusia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Révolusi Rusia 1917 iku gerakan pulitik ing Rusia sing muncak ing taun 1917 kanthi prastawa panggulingan pamaréntahan propinsi sing wis ngganti sistem Tsar Rusia, lan tumuju marang madegé Uni Soviet.

Révolusi iki bisa dideleng saka rong fase:

  • Sing kapisan ya iku Révolusi Februari 1917, sing ngganti otokrasi Tsar Nikolai II Russia, Tsar Russia sing efektif pungkasan, lan ngadegaké Républik Liberal.
  • Fase kaloro ya iku Révolusi Oktober sing diilhami déning Vladimir Lenin saka parté Bolshevik, nyekel kuwasa saka Pamaréntahan Propinsi. Révolusi kaloro iki mengaruhi laladan kutha lan padésan. Senadyan akèh kedadéyan sajarah dumadi ing Moskwa lan Saint Petersburg, ana uga gerakan ing padésan, rakyat ngrebut kakuwasan lan mbagi lemah.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Révolusi_Rusia&oldid=1054583"