Pulo Sambu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordhinat: 1°9′18.85″N 103°54′2.24″E / 1.1552361°N 103.9006222°E / 1.1552361; 103.9006222

Pulo Sambu

Pulo Sambu inggih salah satunggaling pulo ing Indonésia ingkang letakipun caket kaliyan pulo Batam wonten ing Kapuloan Riau[1]. Pulo Sambu kalebet ing kacamatan Belakangpadang Batam, kalabet wewengkon pamarentahanipun provinsi Kapuloan Riau.[1] Pulo Sambu punika kalebet salah satunggaling pulo ingkang gadhah tambang lenga bumi ingkang ageng, pramila pulo sambu dados salah satunggaling pulo pemasok lenga bumi ingkang paling ageng.[1] Rumiyin pulo Sambu namung dipundadosaken wewengkon makarya PT. SHELL ingkang sapunika gantos nama dados PT. Pertamina.[1] Ananging sapunika sampun wonten pendhudhuk ingkang dumunung ing pulo punika.[1] Pulo Sambu sajatosipun gadhah aji-aji historis, cariyos historis kanggé bangsa Indonésia amargi wekdal rumyin pulo punika naté dados bètèng pertahananipun rakyat Indonésia saking Walanda nalika jaman penjajahan.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pulo Sambu inggih kalebet salah salah satunggaling kitha ingkang sampun dangu yuswanipun ing kapuloan Riau.[1] Miterat sajarahipun, Pulo Sambu panci sampun dipunangen-angen kala rumiyin dados terminal lenga PT. Pertamina wiwit taun 1897, mliginipun nalika tanggal 16 Agustus 1897.[2] Dados manawi dipunetang, yuswanipun Pulo Sambu sampun dumugi langkung saking 100 taun.[2] Minangka kitha ingkang sampun dangu yuswanipun, pulo Sambu gadhah daya pikat ingkang éndah saé kagem para juru poto ing Kapuloan Riau.[1] Kathah arsitèktur ingkang saé ing pulo Sambu punika.[2]

Arsitektur[besut | besut sumber]

Ing Pulo Sambu kathah yasan ingkang unik amargi sampun dangu yuswanipun.[3] Bangunan-yasan tuwa ingkang wonten ing Pulo Sambu kala rumiyin dipunyasa déning PT. Pertamina.[3] Déné yasan-yasan ingkang madeg kados ta menara selamat datang ingkang dipunjangkepi kaliyan pernak-pernik kuda laut, wisma, Kantor Pos, gedung bioskop, griya sakit Pertamina, saha wonten sapérangan prasasti telapak tangan para manager operasional Pertamina kanggé Pulau Sambu.[3] Wonten ing pulo Sambu ugi saged menangi wontenipun sapérangan bunker lenga gadhahipun PT. Pertamina.[3]

Bangunan Tua[besut | besut sumber]

Wonten ing Pulo Sambu, wonten satunggaling yasan ingkang dipunsebat Sambu Ria. Sambu ria punika kala rumiyin dipun-ginakaken kagge papan nggelar wayang gambar, utawi kados bioskop kanthi layar tancep. Déné layar ingkang dipun-ginakaken wonten ing gedung punika inggih yasan tembokipun. Wonten ing ppan punika ugi asring dipun-ginakaken kanggé papan nggelar rapat koordinasi manawi badhé dipunadani latiyan gabungan penanggulangan lisah sesarengan kaliyan Singapura. Manawi sak punika, gedung Sambu Ria punika taksih dipun-ginakaken warga kanggé papan karaoke ing pungkasaning peken utawi dipun-ginakaken ugi kanggé papan resepsi nikahanipun warga Sambu. Kejawi wontenipun yasan Sambu Ria, ing Pulo Sambu punika ugi wonten tilaran sajarah kados makam Bugis. Makam Bugis punika wujudipun sampun usang, kucel sanget saha sampun dangu kawontenanipun. Makam Bugis punika dipundamel saking watu pualam, kados nisan ingkang wonten ing Pulo Penyengat Indera Sakti.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h [1](dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)
  2. ^ a b c [2] (dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)
  3. ^ a b c d [3](dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)