Menyang kontèn

Psikolinguistik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Psikolinguistik utawi psikologi basa punika studi ingkang nyinau babagan hubungan antawisipun faktor-faktor basa lan aspek-aspek psikologis.[1] Kajian puniki ngemot cara basa dipunolah ing pikiran lan otak, kalebet faktor-faktor psikologis lan neurobiologis ingkang ngidinaken manungsa saged ngempalaken, mangertos, lan ngasilaken basa. Psikolinguistik ugi nyinau proses-proses kognitif ingkang dipunbutuhaken kanggé ngasilaken struktur-struktur gramatikal basa. Salajengipun, kajian puniki ugi ningali caranipun struktur-struktur punika dipunpersepsi déning pendengar.[2]

Bidhang puniki wiwitanipun medal saking filsafat lan pendhidhikan, amargi wonten ing departemen-departemen ingkang sanes terapan ilmu pengetahuan, kanthi fokus marang paham babagan fungsi otak. Sakmenika, psikolinguistik nggabungaken biologi, neuroscience, ilmu kognitif, linguistik, lan ilmu informasi kanggé nyinau babagan cara pikiran lan otak ngolah basa, madosi saking ilmu-ilmu sosial, perkembangan manungsa, teori-teori komunikasi, lan sanesipun.

Peneliti ingkang nyinau babagan pemahaman basa bisa nyinau babagan cara manungsa ngakoni tembung nalika maca lan caranipun njupuk informasi ortografis, morfologis, fonologis, lan semantik saking pola ing teks cetak. Peneliti ingkang nyinaoni produksi basa bisa nyinau babagan cara tembung-tembung dipunpersiapaken kanggé diucapaken, wiwitan saking tingkat konseptual utawi semantik. Psikolinguistik perkembangan nyinau babagan kemampuan bayi lan anak-anak kanggé sinau lan ngolah basa.[3]

Sitiran[besut | besut sumber]

  1. Jodai H (June 2011). "An introduction to psycholinguistics" (PDF). ERIC:ED521774. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2020-01-21.
  2. Nordquist R. "Psycholinguistics definition and examples". ThoughtCo. Diarsip saka sing asli ing 2019-11-04.
  3. Houston DM, Jusczyk PW (2000). "The Role of Talker-Specific Information in Word Segmentation by Infants" (PDF). Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. 26 (5): 1570–1582. doi:10.1037/0096-1523.26.5.1570. PMID 11039485. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 5 October 2013. Dibukak ing 1 March 2012.