Pratibha Patil

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pratibha Devisingh Patil
Pratibha Patil 2.jpg
Presiden India 12
Lungguh
25 Juli 2007 – 25 Juli 2012
Wasir Dr. Manmohan Singh
Wakil Présidhèn Hamid Ansari
Kadhisiki Abdul Kalam
Kagantèni Pranab Mukherjee
Rerincèn priangga
Lair (1934-12-19) Dhésèmber 19, 1934 (age 81)
Nadgaon, Maharashtra, India
Parté pulitik Kongres (I)
Sisihan Devisingh Ransingh Shekhawat
Pilungguh Raj Bhawan, Civil Lines, Jaipur (present)
11, Ferozeshah Road, New Delhi (samentara)
Worli, Mumbai (permanen)
Almamater Sekolah Inggil Hukum Negeri, Mumbai
Agama Hindu
Sana jaringan Gubernur Rajasthan - situs resmi

Pratibha Patil (Marathi: प्रतिभा पाटील) (lair 19 Desember 1934; umur 81 taun) inggih punika Presiden India ingkang kaping 12 ingkang sapunika taksih njabat.[1] Panjenenganipun punika satunggalipun pulitikus Kongres Nasional Indial.[1] Penjenenganipun dados présidhèn èstri kapisan lan warga Marathi kapisan ingkang dados présidhèn.[1] Panjenenganipun dipunsahaken minangka présidhèn nalika tanggal 25 Juli 2007 déning Mahkamah Agung India K. G. Balakrishnan.[1] Panjenenganipun dados gantosipun Dr. A.P.J. Abdul Kalam.[1]

Patil punika satunggalipun anggota Kongres Nasional India (INC) ingkang dipuncalonaken United Progressive Alliance lan India Kiwa.[1] Panjenenganipun menangaken Pamilian présidhèn India 2007 ingkang dipunwontenaken tanggal 19 Juli 2007, ngalahaken Bhairon Singh Shekhawat kanthi salisih 300,000 swanten pamilih.[1][2]

Biografi[besut | besut sumber]

Patil miyos ing kulawarga Narayan Rao ing Jalgaon, Maharashtra. Panjenenganipun pikantuk gelar M.A. saking lan gelar sarjana hukum saking sekolah inggil hukum negeri ing Mumbai.[3] Nalika taksih kuliyah, Patil naté pikantuk piala kanggé kajuwaraan tenis meja antar parguruan inggil.[3] Panjenenganipun palakrami kaliyan Devisingh Ransingh Shekhawat nalika tanggal 7 Juli 1965.[3] Pasangan punika nggadhahi satunggal putra jaler lan satunggal putri.[3] Sadèrèngipun mlebet jagad pulitik, panjenenganipun dados pekerja sosial, lan dados pengacara ing Jalgaon.[3]

Karier pulitik[besut | besut sumber]

Pratibha Patil naté dados anggota Dewan Legislatif Maharashtra nalika taun 1962-1985. panjenneganipun ugi naté dados anggota parlemen ing Lok Sabha lan Rajya Sabha.[4] Panjenenganipun dados anggota Rajya Sabha saking 5 Juli 1985 ngantos dumugi 2 April 1990 lan anggota Lok Sabha kaping 1o nalika 1991-1996.[4]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Patil Poised to Become India's First Female President dipunundhuh tanggal 22 September 2011)
  2. ^ (en)High turnout in Presidential poll dipunundhuh tanggal 22 September 2011)
  3. ^ a b c d e (en)Biographical Sketch Member of Parliament X Lok Sabha dipunundhuh tanggal 22 September 2011)
  4. ^ a b (en)Governor of Rajasthan, Rajasthan Legislative Assembly Homepage dipunundhuh tanggal 22 September 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pratibha_Patil&oldid=1004902"