Pompeii

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Laladan Arkéologi Pompeii, Herculaneum dan Torre Annunziata*
Situs Warisan Donya UNESCO

Pompeii forum2007.JPG
Nagara Flag of Italia Italia
Jinis Budaya
Wewaton iii, iv, v
Rujukan 829
Wewengkon Amerika Utara dan Éropah
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1997  (Sèsi ke-21)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Pompeii punika kutha jaman Romawi kuna ingkang sapunika sampun dados puing caket kutha Napoli. sapunika Pompeii wonten ing wewengkon Campania, Italia. Kutha Pompeii rusak amargi letusan Gunung Vesuvius nalika 79 Masehi [1]. Awu fulkanik saking letusanipun gunung punika nyebabaken kutha punika ical antawisipun 1.600 taun sakdèrèngipun dipunpanggihaken malih kanthi boten sengaja. Sapunika kitha Pompeii kalebet salah satunggaling Situs Warisan Dunia UNESCO.

Lokasi[sunting | besut sumber]

Pompeii lan Campania Romawi.

Pompeii punika mapan wonten ing koordinat 40°45′00″N 14°29′10″E / 40.75000°L 14.48611°W / 40.75000; 14.48611, wonten ing sisih Kidul wetan kutha Napoli caket kaliyan kutha modern Pompeii sapunika. Kutha punika wonten ing papan ingkang kabentuk saking aliran lava saking sisih lor hilir Lèpèn Sarno (jaman rumiyin anama "Sarnus").

Nalika abad kapisan masèhi, Pompeii namung satunggaling saking kutha-kutha ingkang mapan wonten ing kaki Gunung Vesuvius. Papan punika kathah pendudukipun ingkang dados makmur amargi laladan pertanian. Wonten kempalan kutha alit ing sakiwa tengené Pompeii kados herculaneum ingkang rusak ugi awit saking letusan Vesuvius [2].

Sejarah wiwitan[sunting | besut sumber]

Kutha Pompeii punika jumeneng kirang langkung abad kaping 6 SM déning tiyang Osci utawi Oscan [1], inggih punika sawijining kelompok masarakat ing Italia tengah. Kala punika, kutha punika sampun kaginakaken kanggé pelabuhan ingkang aman déning para pelaut Yunani lan Fenisia. Nalika tiyang Etruska ngancam badhé nyerang, kutha Pompeii damel sekuthu kaliyan tiyang Yunani ingkang lajeng nguasai Lempongan Napoli. Ing abad kaping 5 SM, tiyang Samnium lenggah ing mriku kaliyan sadaya kutha ing Campania. para panguwasa énggal kasebut meksa para arsitèktur kanggé miyaraken wewengkon kutha. DIpunyakini ugi bilih nalika pendudukan tiyan Samnium, Roma nate ngrebut malih Pompeii kanggé sawetawis, ananging teori punika dèrèng kebukti.

Pompeii ndhèrèk mendhet peran ing perdagangan kawiwitan déning kutha-kutha Campania nglawan Roma, ananging ing taun 89 SM, kutha punika dipunkepung déning Sulla. Tentara Liga Sosial kapimpin déning Lucius Cluentius ndhèrèk paring pambiyantu anggènipun nglawan Rona, ananging taun 80 SM Pompeii dipunpeksa nyerah sasampunipun Nola takluk. Lajeng Pompeii dados koloni Roma kanthi nama Colonia Cornelia veneria Pompeianorum. Kutha punika dados jalur wigati kagem barang-barang ing dugi liwat arus lan kedah dipunkirim dhateng Roma utawi Italia kidul ingkang mapan ing sepanjang Via Appia ingkang boten tebih saking mriku.

Wonten ing taun 62 SM, wonten gempa bumi ingkang ngrisak Pompeii sareng kutha sanèsipun ing Campania. Ing masa antawisipun taun 62 Sm dumugi letusan ageng Gunung Vesuvius taun 79 SM kutha punika dipunbangun malih [1].

Vesuvius ngubur kutha Pompeii[sunting | besut sumber]

Para penduduk Pompeii, kados ingkang gesang wonten ing laladan kasebut sapunika sampun biasa kaliyan getaran-getaran alit. Ananging nalika 5 Februari 62 [3] kedadosan gempa bumi ageng ingkang damel rusak ing sekitar lempongan mliginipun ing Pompeii. Sebagéyan saking krusakan punika tasih dèrèng saged dipundandani nalika gunung kasebut njedhot [4]. Ananging punika mungkin kalebet gempa tektonik tinimbang gempa awit saking magma ingkang wonten ing gunung berapi.

Pranala Njawi[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c [1], 10 Kota besar yang lenyap dari peradaban (dipun-akses tanggal 27 Desember 2012).
  2. ^ [2], (id) http://www.anneahira.com Peradaban dunia (dipun-akses tanggal 27 Desember 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pompeii&oldid=1055897"