Gunung Vesuvius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Vesuvius
Vesuvius from Pompeii.jpg
Vesuvius dipreksani saka kutha Pompeii
Ketinggian: 1.281 m
Koordinat: 40°49′ LU 14°26′ BT
Lokasi: Italia
Jinis: Stratovolkano
Letusan terakhir: 1944

Gunung Vesuvius (basa Italia: Monte Vesuvio) ya iku siji-sijiné gunung geni aktif ing Éropah Daratan kang dumunung ing sisih wétan Napoli, Italia.[1] Ing taun 79, bledhosan gunung iki ngremukake kutha Pompeii.[1]

Pompeii ya iku sawijining kutha jaman Romawi kuna kang wis dadi remukan ing cedhaké kutha Napoli lan saiki ana ing wewengkon Campania, Italia. Pompeii remuk déning bledhosan gunung Vesuvius nalika 79 M.[1] Awu saka bledhosane gunung Vesuvius nyebabake kutha Pompeii iki ilang nanti suwéné 1.600 taun sadurungé tinemu manèh kanthi ora sengaja.[1] Kawit iku kutha iki ana manèh lan mènèhi pemandngan kang luar biyasa ngenani panguripan sawijining kutha ing puncak kejayaan Kamaharajan Romawi.[1] Saiki kutha Pompeii minangka salah siji saka Situs Warisan Donya UNESCO.[1]

Gunung Vesuvius misuwur samarga bledhosan ing AD 79 kang nyebabake remuké Roma kutha Pompeii lan Herculaneum lan matine pendhudhuk kanthi cacah 10.000 nganti 25.000.[2] Kedadeyan iki wis kalaksanan kaping pirang-pirang mula kawit iku lan nganti saiki dianggep salah siji gunung geni kang paling bebayani ing donya amarga ana pendhudhuk kang cacahé 3.000.000 kang manggon ana ing cedhaké lan rata-rata manggone ana ing arah panjeblugé gunung iki.[2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f McGuire, Bill (16 October 2003). "In the shadow of the volcano" (html). guardian.co.uk (Guardian News and Media Limited). Dijupuk 8 May 2010. 
  2. a b Lewis, Charlton T.; Short, Charles (2010) [1879]. "Vesuvius". A Latin Dictionary. Medford, MA: The Perseus Project, Tufts University. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Decade Volcanoes