Poi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Poi
Bowl of poi.jpg
A bowl of poi showing typical consistency
Jeneng liyanéPopoi
JinisPurée
Panggonan asalPolynesia, Solomon Islands
Tlatah utawa prajaCook Islands, French Polynesia, Hawaii
Woworan pokokStarchy vegetable
Buku masakan: Poi  Médhia: Poi

Poi utawa Popoi minangka panganan pokok ing panganan polinesia, digawe saka sayuran pati, biasane sukun, talas utawa pisang .

Poi tradisional diprodhuksi kanthi mashing pati sing wis dimasak ing papan ketukan kayu, kanthi pestle sing diukir digawe saka basalt, kalsit, karang utawa kayu. Cara modern nggunakake prosesor panganan industri kanggo ngasilake jumlah akeh kanggo distribusi ritel. Banyu ditambahake kanggo pati sak mashing, lan maneh sadurungé mangan, kanggo entuk konsistensi dipengini, kang bisa Range saka Highly viscous cair. Ing Hawaii, iki diklasifikasikake minangka "driji siji", "driji loro", utawa "telung driji", nuduhake pirang-pirang driji sing dibutuhake kanggo ngethok (kenthel poi, driji luwih sithik sing dibutuhake cangkem cekap). [1] Poi bisa dipangan langsung, nalika seger lan legi, utawa ditinggalake dadi fermentasi lan dadi asem, mambu sing ngelingake yoghurt biasa. Lapisan banyu ing ndhuwur bisa nyegah pomentasi fermentasi saka kerak. Iki dianggep minangka panganan nasional ing Kepulauan Solomon.

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Dhaptar panganan lan panganan kuno
  • Ube halaya - panganan cuci mulut Filipina digawe saka udan ungu
  • Nilupak - Masakan khas Filipina sing digawe saka panganan pati pati
  • Fufu - Masakan Afrika Kulon sing digawe saka singkong sing wis ditumbuk

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Robert Trumbull,"In Hawaii, Poi is the Staff of Life", "The New York Times", 31 Oct. 1982